Πρόβλεψη για γρήγορη ανάκαμψη τύπου «V» από την Morgan Stanley

«H παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα νέο κύκλο επέκτασης και παραγωγής και θα επιστρέψει στα επίπεδα της προ κορoνοϊού εποχής κατά το τέταρτο τρίμηνο. Έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτό που αποκαλούμε ανάκαμψη τύπου V, δεδομένου των ανοδικών εκπλήξεων στα στοιχεία της ανάπτυξης και τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών» έγραψαν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley σε μια έκθεση με ημερομηνία 14 Ιουνίου.

Προβλέποντας μια «απότομη, αλλά σύντομη ύφεση», οι οικονομολόγοι αναμένουν το παγκόσμιο

ΑΕΠ να μειωθεί κατά 8,6% σε σχέση με πέρυσι το δεύτερο εξάμηνο και να ανακάμψει στην συνέχεια κατά 3% το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η Morgan Stanley σημειώνει τρεις λόγους για τους οποίους η ύφεση θα είναι σύντομη:

– Πρώτον δεν πρόκειται για ενδογενές σοκ που πυροδοτήθηκε από τεράστιες ανισορροπίες.

– Δεύτερον, οι πιέσεις από τις απομοχλεύσεις στην οικονομία θα περιοριστούν.

– Τρίτον, οι πολιτικές από τις κεντρικές τράπεζες ήταν αποφασιστικές, με μέγεθος και θα είναι αποτελεσματικές ενισχύοντας την ανάκαμψη. Η επίσημη υποστήριξη δεν φαίνεται να σταματά σύντομα, με τις κεντρικές τράπεζες και τους υπουργούς οικονομικών να ρίχνουν χρήματα στην οικονομία. Tα ρίσκα στην προοπτική τους περιλαμβάνουν εξελίξεις με τον ιό και το εμβόλιο.

«Στο βασικό μας σενάριο θεωρούμε ότι ξαναεισήλθαμε πιο σιγά απ’ ό,τι αναμενόταν, αλλά είναι διαχειρίσιμο και είχε αποτέλεσμα με επιλεκτικά lockdown», γράφουν οι οικονομολόγοι στηριζόμενοι σε ένα σενάριο όπου το εμβόλιο θα είναι ευρέως διαθέσιμο την άνοιξη του 2021. «Σε αντίθεση, θεωρούμε ότι το αρνητικό σενάριο (bear) ότι θα ξαναεισέλθουμε σε ένα αυστηρό lockdown με μέτρα αργότερα φέτος, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διπλή βουτιά».

Οι απόψεις της Morgan Stanley έρχονται σε αντίθεση με πιο δυσμενείς απόψεις από άλλους, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ το οποίο την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει πιο σιγά από ό,τι αναμενόταν και πως παραμένει βαθιά ανησυχία για την προοπτική.

Morgan StanleyύφεσηΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα