Προϋπολογισμός 2021: Τα μέτρα ανακούφισης της οικονομίας

Ελπίδες για γρήγορη ανάπτυξη και στοχευμένα μέτρα για 2021, που θα επικαιροποηθούν μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, οπότε και θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπει το Προσχέδιο που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Ειδικότερα, με βάση όσα αναφέρονται στο Προσχέδιο φέτος η Ελλάδα θα χάσει το 8,2% του ΑΕΠ της αλλά θα «γράψει» ανάπτυξη, υπό προϋποθέσεις και με βάση το καλό σενάριο,

στο 7,5% το 2021.

Ουσιαστικά θα «κερδίσει» περίπου 15 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο λόγω, τόσο της ανάκαμψης της οικονομίας, της τόνωση της ζήτησης και των εξαγωγών όσο και της αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων. Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ μειώθηκε φέτος σε 170,7 δισ. ευρώ, από 187,5 δισ. το 2019 και θα φτάσει στα 185,2 δισ. το 2021.

Σε σχέση με τα μέτρα στήριξης στο Προσχέδιο καταγράφονται οι φετινές 59 δράσεις, ταμειακού κόστους 15 δισ. και συνολικής απόδοσης 21,7 δισ. ευρώ στην οικονομία. Για του χρόνου τα μέτρα φτάνουν τα 2,7 δισ.

Ειδικά για το 2021 και τις νέες παρεμβάσεις, τα καταγεγραμμένα μέτρα στήριξης είναι:

μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, με κόστος 816 εκατ. ευρώ,αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με κόστος 767 εκατ. ευρώ,κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και την επιδότηση 200 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κόστος 302 εκατ. ευρώ για το 2021,πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, που αφορά στην επιδότηση της πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19, με κόστος 280 εκατ. ευρώ για το 2021,επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών κλάδων που πλήττονται από την πανδημία έως τον Απρίλιο του 2021 και την αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, με συνολικό κόστος 113 εκατ. ευρώ για το 2021.καταβολή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού σε απασχολούμενους ή επιχειρήσεις που βρίσκονται, είτε σε προσωρινή αναστολή εργασιών, είτε συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κατά τα τέλη του 2020 μισθοδοσίας έκτακτου υγειονομικού προσωπικού και πρόσληψη προσωπικού Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Επιπλέον δαπάνες θα κατευθυνθούν για:

∙ ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων

∙ στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μέσω ΟΠΕΚΑ

∙ πρόσληψη μεγάλου αριθμού μονίμων εκπαιδευτικών

∙ εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα,

∙ κατάργηση ΕΝΦΙΑ των κατοίκων των μικρών και απομακρυσμένων νησιών

Γιώργος Αλεξάκης

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΚυβέρνησηυπουργείο ΟικονομικώνΑΕΠανάπτυξη
Keywords
Τυχαία Θέματα