Προϋπολογισμός 2023: «Φουσκώνουν» οι δαπάνες στα 68,8 δισ. ευρώ

Με τις πολιτικές εξελίξεις ανοικτές αλλά και τις “πληγές” από την ενεργειακή κρίση να είναι “χαίνουσες” η κυβέρνηση σχεδιάζει τον επόμενο προϋπολογισμό για το 2023 με την οροφή των δαπανών να ανεβαίνει στα 68,8 δισ. ευρώ, από τα 64,5 δισεκ, που είναι φέτος.

Βέβαια προς ώρας το πλεόνασμα για 1,1% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο δεν αλλάζει και βέβαια προφανώς ο στόχος είναι η “‘αντληση” αποθεμάτων από τις υπεραξίες που θα δώσει η αναπτυξιακή διαδικασία.

Η ανάπτυξη είναι το «κλειδί» αφού αποτελεί βασική

κινητήρια δύναμη για τα έσοδα. Πάντως, σε σχέση, με τα φετινά ανώτατα όρια (64,5 δισ. ευρώ) οι δαπάνες το 2023 είναι αυξημένες κατά 4,2 δισ. ευρώ.

Ειδικά το κονδύλι που “σηκώνει” την οροφή, είναι αυτό του υπουργείου Εργασίας για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, που βέβαια είναι και το βασικό όχημα για την άμβλυνση των ανισοτήτων και της απειλής της φτώχειας. Στο Υπουργείο Εργασίας εντάσσονται συντάξεις επιδόματα και επιδοτήσεις κι έτσι οι πόροι του προβλέπονται να είναι αυξημένοι κατά 1,7 δισ. ευρώ στα 21,8 δισ. ευρώ για το 2023 από 19,8 δισ. ευρώ φέτος.

Επίσης σε Υγεία και Παιδεία προβλέπεται αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ και 228 εκατ. ευρώ αντίστοιχα των δαπανών κύρια για λειτουργικές ανάγκες αλλά και προσλήψεις.

Η ενέργεια

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη που εστάλη με αφορμή την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους φορείς, η εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση απαιτεί την “ενίσχυση των επισκοπήσεων στις δαπάνες αυξημένης σημασίας”.

Επίσης όπως σημειώνεται, “στο επίκεντρο βρίσκεται η οριζόντια δράση εξοικονόμησης στον τομέα της ενέργειας”, καθώς το ράλι των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα θέτει νέες προκλήσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, “συνεχίζεται εντατικά η στόχευση δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου και μέσα από δράσεις ενίσχυσης των εσόδων ή αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων”.

Η εγκύκλιος Σκυλακάκη προσδιορίζει ότι οι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις για τον νέο προϋπολογισμό έως την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να παραβιάζονται οι οροφές που τίθενται στις δαπάνες.

Ειδικότερα τα ανώτατα όρια των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2023 θα ανέλθουν στα 57,1 δισ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται οι δαπάνες 8,1 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης που για το επόμενο έτος έχουν προϋπολογισθεί στα 3,5 δισ. ευρώ. Ετσι, το ταβάνι του προϋπολογισμού διαμορφώνονται σε 68,782 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει πως “δεν περιλαμβάνονται δαπάνες υψηλής αβεβαιότητας, οι οποίες συναρτώνται από διεθνείς εξελίξεις και θα αντιμετωπιστούν μέσω της χρήσης των αποθεματικών του κρατικού προϋπολογισμού.

Το στοίχημα της ΔΕΘ

Τούτων δοθέντων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα πει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Πέραν της εδώ και καιρό εξαγγελθείσας κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους στον σχεδιασμό για το 2023 μπαίνει και η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με προοπτική την πλήρη κατάργησή του από το 2024.

Σύμφωνα κυβερνητικούς κύκλους το κόστος για τα κρατικά ταμεία, από τη μείωση του τέλους, είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται διαχειρίσιμο και υπάρχουν τα ταμειακά περιθώρια για να υλοποιηθεί.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται, πάντως, να ληφθούν αρχές Σεπτεμβρίου, όπου θα υπάρξει σαφέστερη εικόνα για την πορεία των φετινών εσόδων αλλά και πιο ακριβής αποτύπωση των δημοσιονομικών προβλέψεων για το επόμενο έτος, ώστε να αποκρυσταλλωθεί ένα πρώτο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή.

Γιώργος ΑλεξάκηςΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣαναθεώρησηΥΠΟΙΚδαπάνες
Keywords
Τυχαία Θέματα