Ψηφιακό ευρώ: To ισχυροποιεί το σχέδιο Τραμπ για τα crypto

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ελπίζει ότι το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα κρυπτονομίσματα θα επιταχύνει την ανάπτυξη του ψηφιακού ευρώ (digital euro).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Πιέρο Τσιπολόνε, η ECB ελπίζει

ότι το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την υποστήριξη των κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με το δολάριο ΗΠΑ θα επιταχύνει την κοινοβουλευτική υποστήριξη για το ψηφιακό ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει παρουσιάσει το ψηφιακό της νόμισμα - ουσιαστικά ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι εγγυημένο από την κεντρική τράπεζα - εν μέρει ως ένα μέσο ηλεκτρονικών πληρωμών που δεν εξαρτάται από κυρίαρχους αμερικανικούς παρόχους όπως η Visa και η PayPal.

Ο Τσιπολόνε δήλωσε ότι η υποστήριξη του Τραμπ για τα παγκοσμίως διαθέσιμα stablecoins συνδεδεμένα με το δολάριο θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός ακόμα εργαλείου πληρωμών κατασκευασμένο στις ΗΠΑ και θα προσδώσει επιταχυνόμενη δυναμική στο έργο του ψηφιακού ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νομοθεσία για το ψηφιακό ευρώ τον Ιούνιο του 2023, αλλά δεν έχουν γίνει πολλές εξελίξεις από τότε, εν μέσω σκεπτικισμού από μερικούς νομοθέτες και τραπεζίτες.

Όπως αναφέρει ο Τσιπολόνε: «Ο πολιτικός κόσμος γίνεται πιο ευαίσθητος σε αυτό το ζήτημα. Και είναι πιθανό να δούμε μια επιτάχυνση στη διαδικασία».

Ο Τσιπολόνε εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ θα ολοκληρώσουν τη νομοθετική εργασία για το ψηφιακό ευρώ πριν το καλοκαίρι, ανοίγοντας τον δρόμο για διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή.

Αυτό θα άφηνε περιθώριο για να οριστικοποιηθούν οι νέοι κανόνες μέχρι τον Νοέμβριο, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα ψηφίσουν για το αν θα λανσάρουν ή όχι το ψηφιακό νόμισμα.

Όταν ρωτήθηκε από τη Reuters για το χρονοδιάγραμμα αυτό, ο Ευρωπαίος νομοθέτης Μάρκους Φέρμπερ δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να έχει έτοιμη μια αναφορά μέχρι το καλοκαίρι.

Όπως και τα κεφάλαια χρηματαγορών, τα stablecoins προσφέρουν έκθεση στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε επίσημο νόμισμα, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές.

Ο Τσιπολόνε δήλωσε ότι η εξάπλωση των αμερικανικών stablecoins ως μέσου πληρωμής ήταν «ανησυχητική», καθώς απειλούν να απομακρύνουν καταθέσεις από τις ευρωπαϊκές τράπεζες προσθέτοντας: «Αν οι άνθρωποι στην Ευρώπη αρχίσουν να χρησιμοποιούν stablecoins για πληρωμές, δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά είναι αμερικανικά και συνδεδεμένα με το δολάριο, θα μεταφέρουν τις καταθέσεις τους από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι το ψηφιακό ευρώ θα αδειάσει τα ταμεία τους, καθώς οι πελάτες θα μεταφέρουν μέρος των χρημάτων τους στην ασφάλεια ενός πορτοφολιού εγγυημένου από την ΕΚΤ.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες, η ΕΚΤ δήλωσε ότι τα ποσά πιθανώς θα περιορίζονται σε λίγες χιλιάδες ευρώ και δεν θα αποδίδουν τόκους.

Η Νιγηρία, η Τζαμάικα και οι Μπαχάμες έχουν ήδη λανσάρει κεντρικό τραπεζικό ψηφιακό νόμισμα (CBDC), ενώ άλλες 44 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Κίνας, της Αυστραλίας και της Βραζιλίας, πραγματοποιούν πιλοτικά προγράμματα, σύμφωνα με το δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.

Αντίθετα, ο Τραμπ απαγόρευσε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εκδώσει το δικό της CBDC.

#Ψηφιακό_Ευρώ #Τραμπ #Crypto #ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ
Keywords
Αναζητήσεις
psifiako-evro-to-ischyropoiei-to-schedio-trab-gia-ta-crypto.htm
Τυχαία Θέματα