Πτώση κοντά στο 1,5% το πετρέλαιο-Υποχωρεί και το φυσικό αέριο

Απώλειες κοντά στο 1,5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (17/11), καθώς οι επενδυτές δείχνουν προς το παρόν να ηρεμούν όσον αφορά τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις ανησυχίες για τη ζήτηση της Κίνας, αν και τα σημάδια στενότερης προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων αποθεμάτων στις ΗΠΑ, συνεχίζουν να τις στηρίζουν.

Η Πολωνία και το ΝΑΤΟ

δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο πύραυλος που συνετρίβη εντός της Πολωνίας, χώρα-μέλους της αμυντικής Συμμαχίας, ήταν πιθανότατα αδέσποτος που εκτοξεύτηκε από την αεράμυνα της Ουκρανίας και όχι ρωσικό χτύπημα, αμβλύνοντας τους φόβους ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεπεράσει τα σύνορα.

«Φαίνεται ότι δεν βλέπουμε μια άμεση κλιμάκωση από τους Ρώσους και αυτό έχει καταλαγιάσει προσωρινά ορισμένους από τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους προσφοράς», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Η ανησυχία για την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, επιβαρύνει επίσης την αγορά.

Η Κίνα ανέφερε την Πέμπτη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19. Τα κινεζικά διυλιστήρια ζήτησαν να μειώσουν τον όγκο του αργού από τη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο, ανέφερε το Reuters, και επίσης επιβραδύνουν τις αγορές αργού από τη Ρωσία.

«Η ταλαιπωρημένη κινεζική κατανάλωση ενσωματώνεται στη μείωση των εγχώριων αναγκών τόσο για ρωσικό όσο και για σαουδαραβικό αργό πετρέλαιο», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Ενώ ο αριθμός κρουσμάτων COVID στην Κίνα είναι μικρός σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, διατηρεί αυστηρές πολιτικές για την εξάλειψη των κρουσμάτων πριν εξαπλωθούν περαιτέρω, μειώνοντας τη ζήτηση καυσίμων.

Το πετρέλαιο κέρδισε κάποια υποστήριξη από τα επίσημα στοιχεία ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περισσότερα από 5 εκατομμύρια βαρέλια την πιο πρόσφατη εβδομάδα, περισσότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Η προσφορά περιορίζεται επίσης τον Νοέμβριο, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εφαρμόζουν την τελευταία τους μείωση παραγωγής με στόχο τη στήριξη της αγοράς.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,67% στα 84,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,34% στα 91,62 δολάρια το βαρέλι.

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 5,619% στα 107,500 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,44% στα 1.768 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,91% στα 21,115 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,07% στα 3,734 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,41% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0349 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,51% στο 1,1846 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8735 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα