«Πυρά» μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη

13:40 7/2/2023 - Πηγή: Reporter

Υπό συζήτηση είναι σήμερα (7/2) στη Βουλή, η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση σχετικά με τον περιορισμό συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές, των οποίων πολιτικοί έχουν στις «πλάτες» τους καταδίκες και αδικήματα. Την παρουσίαση έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει εναλλακτική ρύθμιση, ενώ έντονη είναι η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης

για συγκεκριμένες διατάξεις της τροπολογίας.

Κατά την παρουσίαση ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τόνισε:

«Ο στόχος μας δεν είναι να περιορίσουμε κανένα κόμμα για την ιδεολογία του όσο απεχθής και αν είναι για τους περισσότερους από εμάς. Εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των καταδικασμένων που παριστάνουν τους αρχηγούς πολιτικού κόμματος», είπε και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για τυπικές νομοτεχνικές αλλαγές.

Τόνισε ακόμα πως υπάρχει μια ισχυρή αντινομία, αφού από τη μία ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και από την άλλη η Δικαιοσύνη μέσω του Αρείου Πάγου, τον αναγνωρίζει ως αρχηγό πολιτικού κόμματος.

«Για την μια έννομη τάξη θα είναι εγκληματίας και για την ίδια έννομη τάξη θα είναι πολιτικός αρχηγός. Αυτό το ζήτημα εμείς πρέπει να το λύσουμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης.

Τι απαντά για τις ενστάσεις που έχουν εκφραστεί

Αναφορικά με τους «διαξιφισμούς» που έχουν υπάρξει αυτές τις ημέρες στο δημόσιο διάλογο, ο Υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε:

«Αντίρρηση πρώτη: Αναφέρουν ότι δεν αντιμετωπίζονται πολιτικά ζητήματα με απαγορεύσεις. Αντιμετωπίζονται πολιτικά και όχι περιοριστικά.

Απάντηση: Η διάταξη δεν αντιμετωπίζει ιδέες που δεν αρέσουν στην μεγάλη πλειοψηφία της βουλής. Το ζήτημα δεν είναι αυτό. Η διάταξη αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Δεν είναι ένα κόμμα, αλλά ένας καταδικασμένος που υποδύεται τον αρχηγό κόμματος.

Αντίρρηση δεύτερη: Συνταγματικής τάξεως καθώς το Σύνταγμα ορίζει αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων με τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση.

Δεν είναι ακριβής η κριτική. Πυρήνας του δικαιώματος είναι το εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Δεν συζητάμε την ατομική υποψηφιότητα του συγκεκριμένου αλλά του κόμματος που παίρνει έναν τέτοιο κατάδικο και τον κάνει πολιτικό αρχηγό.

Είναι ασύνηθες να θέτουμε προϋποθέσεις και κωλύματα στο εκλέγεσθαι; Όχι. Υπάρχουν προϋποθέσεις ηλικιακές και επαγγελματικά ασυμβίβαστα».

ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνη η λογική της κυβερνητικής τροπολογίας, θα την καταψηφίσουμε

Στην ομιλία του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε μεταξύ άλλων:

«Να αφήσουμε στην άκρη το άρθρο 29 του Συντάγματος και το ούτως ή άλλως προβληματικό εγχείρημα της ερμηνείας του και να πάμε στην λεγόμενη πρόταση Κοντιάδη - Αλιβιζάτου, όπου σαφέστατα λέει πως αν ένα κόμμα επιλέξει να καταθέσει ψηφοδέλτιο στο οποίο υπάρχει υποψήφιος που έχει καταδικαστεί για αδικήματα 187 και 187Α (εγκληματική οργάνωση) τότε, είτε ο υποψήφιος να απαγορευτεί να κατέβει στις εκλογές ή ο Αρειος Πάγος να απαγορεύσει την κατάρτιση συνδυασμού.

Αυτή είναι νομική συνταγματική λύση που είναι σε άμεση συνάρτηση με την προηγούμενη ρύθμιση. Αν επιλεγεί τέτοια λύση εμείς είμαστε σε διάθεση να την συζητήσουμε. Αν όμως επιλέξετε την λύση του άρθρου 29 του Συντάγματος εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτή τη τροπολογία» σημείωσε αρχικά.

Στη συνέχεια ανέφερε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρει δρόμους η κοινοβουλευτική δημοκρατία να προστατεύθει από τους εχθρούς της. Αυτά τα ζητήματα πρωτίστως αντιμετωπίζονται με πολιτικούς τρόπους.

Οι απαγορεύσεις πολιτικής δράσης έρχεται ως επικουρικό μέσο της Δημοκρατίας. Ανοίγετε κερκόπορτα σε ότι αφορά την επέκταση της ρύθμισης και σε άλλους πολιτικούς οργανισμούς. Θα πρέπει λοιπόν να αποσαφηνιστεί ο λόγος που ένα κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος.

Κατά την γνώμη μας για να συμβεί αυτό θα πρέπει να περιοριστεί η αρμοδιότητα του Αρείου Πάγου σε ζητήματα που σχετίζονται με τον αντιρατσιστικό νόμο. Κάθε άλλη απόπειρα να ορίσουμε την ελεύθερη εξυπηρέτηση του δημοκρατικού Πολιτεύματος εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, αλλά και αξιοποίησης της ρύθμισης για μελλοντική χρήση κατά άλλων κομμάτων».

ΚΚΕ: Κάτω από τις γενικόλογες διατυπώσεις βρίσκουν στέγη οι θεωρίες των δύο άκρων

Στην ομιλία του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, τόνισε ότι «το πρόβλημα με την κυβερνητική τροπολογία για τον περιορισμό συμμετοχής κομμάτων στις εκλογές είναι ότι με τις σκόπιμα γενικόλογες διατυπώσεις εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις για καταδίκες και αδικήματα».

Όπως σημείωσε, κάτω από τη μορφή τέτοιων διατυπώσεων μπορούν να βρουν εύκολα στέγη οι θεωρίες των δύο άκρων, η ταύτιση του φασισμού με την ριζοσπαστική δράση και την κομμουνιστική ιδεολογία, η οποία άλλωστε είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ.

Στηλίτευσε επίσης το γεγονός ότι με την τροπολογία τεκμηριώνεται η δυνατότητα που αποκτά το αστικό κράτος ελέγχου στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων, ειδικά με την νεοεισερχόμενη έννοια της «πραγματικής ηγεσίας».

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση να προεξοφλεί το πώς θα ερμηνεύει ο Άρειος Πάγος αυτές τις διατάξεις, και εκεί έγκειται η επικινδυνότητά τους».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στον «τρομονόμο»

Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Δελής, την χαρακτήρισε εξίσου προβληματική, γιατί στηρίζεται πάνω στο άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, το άρθρο δηλαδή που περιέχει τον λεγόμενο «τρομονόμο».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στάθηκε στην πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο φασισμός και ο ναζισμός δεν είναι ιδεολογία, αλλά έγκλημα, όπως φανερώνεται από το το Άουσβιτς και το Δίστομο μέχρι τη δολοφονία Φύσσα.

Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση, επισήμανε ο Γ. Δελής είναι η οργάνωση και η πάλη του λαού και του κινήματος και η απομόνωση των εγκληματικών ομάδων.

Όσο για τη συμπεριφορά των κομμάτων που τώρα «κόπτονται» για την απαγόρευση συμμετοχής τέτοιων μορφωμάτων στις εκλογές, υπενθύμισε στη Βουλή «τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων στην τεράστια καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, που εμπόδισε να υπάρχει σήμερα αμετάκλητη καταδίκη».

Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι «στελέχη των παραπάνω κομμάτων συναγελάζονται με υποψήφιους της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, όπως στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, όπου υποψήφιοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ συνυπήρχαν στο ίδιο ψηφοδέλτιο με υποψήφιο της ΧΑ. Ενώ ακόμα κατήγγειλε το γεγονός ότι πρόσφατα δόθηκε άδεια στην Χρυσή Αυγή για εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ τάσσεται ενάντια τόσο στην κυβερνητική τροπολογία όσο και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚασιδιάρηςΚυβέρνησηΚΚΕΣΥΡΙΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα