Ράπτη: Προτεραιότητα η ίδρυση δομών για ασθενείς με άνοια

Η ίδρυση δομών για ασθενείς με άνοια αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας τόνισε η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στη τελετή έναρξης του 12ου Πανελλήνιου Συνέδριο Νόσου Alzheimer

& 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων PICAD & MeCoND.

Σημειώνοντας ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 200.000 άτομα με νόσο Alzheimer ή κάποιας μορφής άνοια και ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές και οι οικογένειες αυτών των ασθενών. Παράλληλα επισήμανε ότι στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των φροντιστών οι οποίοι επιβαρύνονται συναισθηματικά και ψυχολογικά λόγω του εγκλεισμού.

Πρόσθεσε δε, ότι γι’ αυτόν το λόγο το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές και έχει ενισχύσει τα συγκεκριμένα προγράμματα βοήθειας που παρέχονται στους ασθενείς με άνοια αλλά και στους φροντιστές τους.

Εθνικό Παρατηρητήριο για την Άνοια

«Αυτό που κάνουμε είναι ότι χρηματοδοτούμε τις Μονάδες οι οποίες παρέχουν υποστηρικτική βοήθεια στους φροντιστές» σημείωσε η κ. Ράπτη αναφερόμενη παράλληλα στο Εθνικό Παρατηρητήριο για την Άνοια ,που ιδρύθηκε το 2014 με νόμο στο οποίο συμμετέχουν επιστήμονες που ασχολούνται με την άνοια.

«Εκείνο το οποίο έχουμε εκπονήσει είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοια και το Alzheimer και οι δομές που σήμερα αναπτύσσουμε είναι δομές βραχείας διαβίωσης για τους ασθενείς αλλά και προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους φροντιστές τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών και της COVID εφόσον κάποιος ασθενήσει, αλλά και υποστηρίζοντας τις δομές που παρέχουν αυτή την υποστηρικτική φροντίδα με πρόσθετα κονδύλια. Είναι σημαντικό να πω ότι για το 2021 αυξήσαμε τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Yγείας σε ποσοστό 62% που ήταν μία, κατά την άποψή μου, σημαντική κίνηση η οποία αναδεικνύει την πρόθεση του Yπουργείου να στηρίξει όσο περισσότερο γίνεται και προγράμματα και δομές τέτοιες" ανέφερε η κ. Ράπτη και συνέχισε λέγοντας:

«Το έχουμε ως προτεραιότητά μας και ο σχεδιασμός στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι να δουλέψουμε πάνω σε αυτές τις δομές και το πoύ θέλουμε να τις δημιουργήσουμε. Για μας είναι πολύ σημαντικό και το νομοσχέδιο το οποίο μου έχει κατατεθεί από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των περιθαλπόντων τους. Είναι νομοσχέδιο το οποίο έχω διαβάσει διεξοδικά και με τους συνεργάτες μου έχουμε επισημάνει και τα τρωτά σημεία. Προσπαθούμε να το επεξεργαστούμε και να βρούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προχωρήσει και να κατατεθεί στη Βουλή με κάποιες τροποποιήσεις» .

Η κ. Ράπτη ευχήθηκε να μπορέσουν οι επιστήμονες να καταπολεμήσουν τέτοιους είδους νόσους και πρόσθεσε ότι αυτοί θα βρουν ευήκοα ώτα τόσο στο πρόσωπό της όσο και στη δομή του υπουργείου Υγείας σε ότι αφορά τις πολιτικές που μπορούν να χαραχτούν για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer.

άνοιαΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡΖωή Ράπτηυπουργείο υγείας
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα