Ράπτη: Θύματα σεξουαλικής κακοποίησης το 16% των παιδιών στην Ελλάδα

«Πλέον με πρωτοβουλία του ίδιου του Πρωθυπουργού, που αποτελεί τον πιο ισχυρό σύμμαχο για τα παιδιά, ανακοινώθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που αφορά και την πρόληψη και την αντιμετώπιση. Στόχος είναι να αναδιαρθρώσει θεσμικές λειτουργίες ώστε να είναι στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών με στόχο την μείωση των περιστατικών, αλλά και για τα θύματα που σήμερα βιώνουν σεξουαλική κακοποίηση να βρουν την δύναμη να σπάσουν την σιωπή».

Αυτό τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση, Έλενα Ράπτη, σημειώνοντας παράλληλα πως σήμερα ένα στα 5 παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, στην χώρα μας το ποσοστό ανέρχεται στο 16%, είναι ιδιαίτερα υψηλό. Δύο στα 100 παιδιά μόνο φτάνουν στις αρχές για καταγγελία.

«Αυτό συμβαίνει γιατί στην συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης, ο δράστης τις περισσότερες φορές προέρχεται από τον κύκλο εμπιστοσύνης του παιδιού, οπότε τα συναισθήματα του παιδιού μπορεί να είναι ανάμεικτα γιατί το πρόσωπο αυτό μπορεί να το αγαπά και να το εμπιστεύεται αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να συνεχίσει να το βλάπτει. Τα παιδιά δυσκολεύονται να σπάσουν την σιωπή τους, εκβιάζονται συναισθηματικά, φοβούνται, παραπλανώνται» είπε χαρακτηριστικά η κ. Ράπτη.

«ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ»

Μια πολύ σημαντική παράμετρος είναι η ηλικία, γιατί οι δράστες δυστυχώς στοχεύουν σε πολύ τρυφερές ηλικίες, σημείωσε. «Από 4 ετών ξεκινάει η δική μας ενημέρωση γιατί σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι εύκολο το παιδί να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος με αποτέλεσμα να είναι δεκτικό σε αγγίγματα που δεν θα έπρεπε. Υπήρξαν παιδιά που δήλωσαν ότι από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους βίωναν σεξουαλική κακοποίηση. Γι’ αυτόν τον λόγο η ενημέρωση ξεκινά από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε αυτή την ηλικία μέσα από τον κανόνα του εσώρουχου, έναν απλό κανόνα που προσδιορίζει το κακό άγγιγμα για να ξέρει το παιδί ότι δεν πρέπει να επιτρέπει σε κανέναν να το αγγίζει στην συγκεκριμένη περιοχή και αν κάτι συμβεί παροτρύνουμε το παιδί να ενημερώσει κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεται» υπογράμμισε η κ Ράπτη.

Πριν από έναν χρόνο, σημείωσε, 2 προγράμματα της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής Υγείας στα εργαστήρια δεξιοτήτων και πλέον από το νηπιαγωγείο έως και την 4η τάξη Δημοτικού μπορούν τα παιδιά να διδαχθούν αυτά τα χρήσιμα μηνύματα, προκειμένου να μπορούν να αναγνωρίσουν την σεξουαλική κακοποίηση, εφόσον δεν την έχουν διδαχθεί στο σπίτι τους, από την στιγμή που εκεί συμβαίνει.

Τώρα λοιπόν, με την νέα πρωτοβουλία, που θα μπει σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του 2022, θεσπίζεται το ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων, για να μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, δικαστικές, εισαγγελικές, κοινωνικές να βρουν ταυτόχρονα καταγγελίες, περιστατικά, αναφορές για περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Ύπαρξη υπεύθυνου παιδικής προστασίας

Επιπλέον, σημείωσε η κ. Ράπτη, σε όλους τους χώρους όπου υπάρχουν παιδιά, σε όλες τις δομές, θα υπάρχει ο υπεύθυνος παιδικής προστασίας, το πρόσωπο που θα γνωρίζουν τα παιδιά ότι μπορούν να απευθυνθούν, ο οποίος θα γνωρίζει και πώς να διαχειριστεί το παιδί αλλά και πώς να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ θα υπάρξει συνολικά εκπαίδευση των επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.

Επίσης, στο Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων θα μπορούν όλοι οι φορείς να καταγράφουν το περιστατικό και να παρακολουθούν την εξέλιξή του, για να μην χάνεται κάποια πληροφορία. «Όταν θα υπάρξει κάποια καταγγελία για έναν συγκεκριμένο άνθρωπο θα μπορούμε να ανατρέξουμε να δούμε πόσες ακόμα αναφορές υπάρχουν εις βάρος του, στοιχεία που θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε μια δικαστική διαδικασία» επεσήμανε η κ. Ράπτη.

Αυξήθηκαν τα περιστατικά στην πανδημία

Τέλος, σε σχέση με το Ειδικό Ποινικό Μητρώο, θα υπάρχει πλέον ένα πλαίσιο ελέγχου και των εργαζόμενων αλλά και των εθελοντών που δραστηριοποιούνται σε χώρους με παιδιά ώστε να ελέγχονται για αδικήματα σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων.

Ένα ακόμη στοιχείο, ανέφερε η κ. Ράπτη είναι ότι συγκεκριμένα την περίοδο της πανδημίας, τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην χώρα μας αυξήθηκαν. «Ο λόγος είναι ότι είχαμε τον εγκλεισμό του θύματος με τον θύτη λόγω του περιορισμού και έτσι το παιδί δεν είχε διέξοδο για να καταγγείλει την κακοποίηση αλλά ταυτόχρονα πάρα πολλοί επιδίωξαν να προσελκύσουν τα θύματά τους μέσω του διαδικτύου, γιατί τα παιδιά ήταν μπροστά σε μια οθόνη».

Έλενα Ράπτησεξουαλική κακοποίηση παιδιώνΙνστιτούτο Υγείας του ΠαιδιούΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑπαιδική προστασία
Keywords
Τυχαία Θέματα