Ρέγκλινγκ: Οι επενδυτές βλέπουν πλέον πιο θετικά την Ευρώπη

21:11 5/9/2020 - Πηγή: Reporter

Το πρωτοφανές σχέδιο τόνωσης της Ευρώπης έχει αλλάξει τον τρόπο που οι επενδυτές βλέπουν την Ευρωζώνη, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNBC το Σάββατο.

Οι αγορές κατά παράδοση επικρίνουν την Ευρώπη για έλλειψη συντονισμού και για αδύναμους θεσμούς, ειδικά μετά την κρίση δημόσιου χρέους που συγκλόνισε την ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει διαμορφωθεί μια διαφορετική γνώμη στην αγορά τώρα, μετά την συμφωνία της Ευρωπαϊκής

Ένωσης να συγκεντρώσει από κοινού κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

«Πολλοί άνθρωποι στις αγορές μου λένε:«Βλέπουμε πιο θετικά την Ευρώπη από τα τελευταία 10 χρόνια – ή από ποτέ», λόγω της γρήγορης αντίδρασης, του μεγάλου ποσού χρημάτων και του καλού συντονισμού», είπε ο Ρέγκλινγκ στον Στιβ Σέντγουικ του CNBC στο Ευρωπαϊκό. Φόρουμ House Ambrosetti.

Τον Μάιο – περίπου δύο μήνες από τότε που επιβλήθηκαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη την Ευρώπη – η ΕΕ ανακοίνωσε τα πρώτα της μέτρα στήριξης για τις χώρες αντιμετωπίζουν τα οικονομικά σοκ από τον ιό.

Αυτό ενισχύθηκε στη συνέχεια τον Ιούλιο, όταν οι 27 ηγέτες της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι θα συγκεντρώσουν 750 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές για να τα επενδύσουν στην Ευρωζώνη. Το σχέδιο έχει ακόμη κάποια νομοτεχνικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, αλλά σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η ΕΕ συμφώνησε να εκδώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό κοινού χρέους.

Οι αγορές χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, με ορισμένους να την αποκαλούν «Η Ευρωπαϊκή στιγμή Χάμιλτονια», παραπέμποντας σε ανάλογη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις ΗΠΑ και αποτέλεσε το θεμέλιο του ομοσπονδιακού κράτους. Ένας από τους θεωρούμενους ιδρυτές των ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Χάμιλτον πέτυχε συμφωνία με την οποία τα παλαιότερα χρέη των Πολιτειών μετατράπηκαν σε κοινές υποχρεώσεις της ομοσπονδιακής ένωσης.

Η αίσθηση στις αγορές είναι ότι η συμφωνία δημιουργεί προηγούμενο για περισσότερες κοινές εκδόσεις χρέους για μελλοντικές κρίσεις.

Μιλώντας στο CNBC, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι η παγκόσμια απόκριση στην κρίση δεν είχε το συντονισμό που είχε η απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

«Αλλά φυσικά ξέρουμε γιατί είναι τόσο διαφορετικό αυτή τη φορά», είπε, αναφέροντας ως λόγους το ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσυρθεί από τις παγκόσμιες προκλήσεις αλλά και το ότι μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εμποδίζει πραγματικά κοινές απαντήσεις.

ΡΕΓΚΛΙΝΓΚεπενδυτέςΕπενδύσειςΕΕΕυρωζώνη
Keywords
Τυχαία Θέματα