Ρέτσος:Eκ των ων ουκ άνευ η χρονική επέκταση των μέτρων

Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι οριστικά και 100% χαμένο για τον τουρισμό. Άρα, το πρώτο σημαντικό ζητούμενο είναι η χρονική επέκταση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Θα υπάρξουν κλάδοι μέσα στον τουρισμό, μην πω όλοι γιατί είναι πάρα πολύ αλληλένδετοι οι κλάδοι του τουρισμού, που θα χρειαστούν στήριξη για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021 και κυρίως η αγορά εργασίας. Είναι το μεγάλο ζήτημα, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων.

Αυτό ανέφερε χτες σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης

Ρέτσος. «Η στρατηγική του ΣΕΤΕ από την αρχή ήταν να κινηθούμε με άξονα τον ρεαλισμό και τη σοβαρή διεκδίκηση. Τα μέτρα που πάρθηκαν όλο αυτό το διάστημα δημιούργησαν ένα δίχτυ ασφαλείας στους εργαζόμενους και στήριξαν τις επιχειρήσεις, επούλωσαν, αλλά δεν έκλεισαν πληγές. Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση των δημιουργικών προτάσεων και της διεκδίκησης» ανέφερε χαρακτηριστικά και περιέγραψε το πλέγμα μέτρων που είναι αναγκαία. Ιδιαίτερα ο κ. Ρέτσος στάθηκε στο θέμα του ΦΠΑ και στην ανάγκη μείωσή του όταν θα ανοίξει όμως η αγορά.

Όπως είπε: «Εξαιρετικά σημαντική είναι η μείωση του ΦΠΑ έστω και πρόσκαιρα, έστω και για ένα χρονικό διάστημα να υπάρχει και στα καταλύματα και στο τουριστικό πακέτο, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου, αυτό όμως στην κατάλληλη χρονική συγκυρία. Διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται εμπορικά, δεν είναι δηλαδή, το λέω απλά, δεν είναι θέμα τιμής, το αν κάποιος θα ταξιδέψει το 2021» σημείωσε και ανέφερε ότι «το επόμενο διάστημα ο ανταγωνισμός θα είναι αδυσώπητος. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν καταρρεύσει τη δεδομένη στιγμή. Όταν επανέλθουν θα έχουν σημαντικά ανταγωνιστικές τιμές και θα ανακάμψουν άμεσα.»

«Η χώρα μας υπερφορολογείται» τόνισε ο κ. Ρέτσος. «Υπάρχουν μια σειρά από έμμεσοι και άμεσοι φόροι κτλ. Σαφώς πρέπει να το δούμε. Η μείωση του ΦΠΑ είναι άμεσου αποτελέσματος. Όταν υπάρξει επανεκκίνηση οι τιμές θα αλλάζουν χρηματιστηριακά, άρα με τη μείωση στο ΦΠΑ θα μπορούμε να ανταγωνιστούμε καλύτερα» τόνισε.

Επίσης το θέμα της ρευστότητας είναι ένα τεράστιο ζήτημα για τον τουρισμό. «Υπάρχουν εργαλεία τα οποία έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά. Η επιστρεπτέα προκαταβολή έχει λειτουργήσει εξαιρετικά. Υπάρχουν άλλα που καθυστερούν. Για παράδειγμα η δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού που είναι αρκετά χρήματα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς για τον τουρισμό γενικότερα αλλά όχι μόνο για τον τουρισμό, για τη χώρα, η πρόταση που θα γίνει και οι προτάσεις που θα γίνουν για χρηματοδοτήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης» σημείωσε ο κ. Ρέτσος.

Σε σχέση με την αλλαγή του κοινοτικού κανονισμού για τις κρατικές επιδοτήσεις σημείωσε ότι ο ΣΕΤΕ έχει θέσει το θέμα της αύξηση του de minimis στην κυβέρνηση. «Μένει όπως έχω δει να διευκρινιστεί ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες για το όριο των 3 εκ. ευρώ. Αν καθυστερήσει η υλοποίησή του θα έχουμε πρόβλημα» τόνισε με νόημα.

Παράλληλα ζήτησε «για το 2021 να υπάρξει μια κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική κοινή για όλες τις χώρες». «Για την επόμενη ημέρα, αναγκαία θα είναι η συντονισμένη δράση στα ταξίδια και η θέσπιση ενιαίων κανόνων τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε προσθέτοντας: «Πρέπει μπαίνοντας πλέον στο 2021, να αποφασιστεί κατ’ αρχήν σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν έχει πλέον δικαίωμα η κάθε χώρα να θέτει τους δικούς της κανόνες, να βάζει τις καραντίνες έτσι όπως το κρίνει και τα λοιπά, αλλά να υπάρχει ένας ενιαίος κανόνας ο οποίος μπορεί να είναι και αυστηρός. Κατ’ αρχήν, για παράδειγμα υποχρεωτικό τεστ, ακόμα και στο αεροδρόμιο, αλλά αν δεν γίνει και αν δεν παρθεί μια τέτοια απόφαση, με αυτό το σκεπτικό, δεν μπορούμε να περιμένουμε οποιαδήποτε μορφή σοβαρής ανάκαμψης για το 2021. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα και το ξέρουμε. Ακόμα πιο δύσκολα θα έλεγα, γιατί τα προβλήματα συσσωρεύονται. Δουλεύουμε με όλα τα πιθανά σενάρια για τον επόμενο χρόνο και σχεδιάζουμε βήμα – βήμα» τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι το 2021 θα είναι σημείο καμπής και για το θέμα των χρεών των τουριστικών επιχειρήσεων. «Δεν έχουμε δει ακόμη να αλλάζουν χέρια ξενοδοχεία. Είναι προφανές ότι θα υπάρξουν και επιχειρήσεις δε θα τα καταφέρουν και θα αλλάξουν χέρια» τόνισε μεταφέροντας και την εμπειρία από άλλες χώρες. «Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη στο πλαίσιο της άτυπης συμμαχίας με τους ΣΕΤΕ Ιταλίας, Γερμανίας κτλ οι συνάδελφοί μου είπαν ότι 280 ξενοδοχεία στη Ρώμη έχουν χρεοκοπήσει ενώ στη Γερμανία το 1/3 επιχειρήσεων με τουριστικό αντικείμενο θα πτωχεύσουν.»

«Στην Ελλάδα έχουμε μικρά μεγέθη και προστατευτική οικονομία» είπε και συμπλήρωσε: «Ο οικογενειακός χαρακτήρας έσωσε τις επιχειρήσεις στα χρόνια της κρίσης και αυτό θα τις διασώσει και τώρα. Για να αλλάξει μια επιχείρηση χέρια πρέπει να κάνει στάση πληρωμών. Όμως οι τράπεζες έχουν αναστείλει πληρωμές μέχρι το2021. Δεν έχω δει κύμα συγκέντρωσης δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα. Είναι κρίσιμο, όμως, το 2021 και αν δεν υπάρχει ανάκαμψη τότε θα υπάρχουν επιδράσεις.»

Επιπλέον σε ερώτηση για τις πληρωμές των Τour Operators ανέφερε ότι πολλές επιχειρήσεις είναι σε δύσκολη θέση. «Δεν ξέρω πως θα διεκδικήσουν χρήματα με δεδομένη τη συγκυρία.» Τόνισε, δε, ότι πολλές επιχειρήσεις περίμεναν αυτά τα λεφτά μια και δεν είναι μόνο κέρδος αλλά και μέρος εξόδων.

Για το χωροταξικό σημείωσε τέλος, ότι θα πρέπει «να αποφευχθεί στο όνομα του τουρισμού με δικαιολογία μια μικρή μονάδα, να συνεχίσει η ανεξέλεγκτη δόμηση κατοικιών που λειτουργούν ως τουριστικές χωρίς να είναι. Δεν μπορεί να συνεχίζεται η ασυδοσία. Θετικό είναι ότι καθυστερεί το νομοσχέδιο και θα πρέπει να μετρηθούν όλες οι απόψεις και να μπουν στη ζυγαριά και να προκύψει το καλύτερο δυνατό.»

Γιώργος Αλεξάκης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣΣΕΤΕελληνικός τουρισμόςμέτρα στήριξηςχωροταξικό νομοσχέδιο
Keywords
Τυχαία Θέματα