Ρεύμα: «Ανάχωμα» οι επιδοτήσεις στις νέες αυξήσεις-Ο ρόλος της ΔΕΗ

Με τιμές ανά κιλοβατώρα που αναμένεται να κυμαίνονται, για αρκετούς παρόχους, πέριξ των 50 λεπτών οι ελπίδες επαφίεννται στη ΔΕΗ αλλά κυρίως στις κρατικές επιδοτήσεις για ένα κάποιο φρένο στην οικονομική αιμοραγία νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Έτσι, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των νέων τιμολογίων από τους παρόχους, περίπου στις 11 το πρωί αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις Αυγούστου στους λογαριασμούς ρεύματος που αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα 722 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν το αντίστοιχο ποσό
για τον Ιούλιο.

Ήδη, οι πρώτες πληροφορίες παραπέμπουν σε τιμές “φωτιά”, αλλά και σε μια δυσκολία σύγκρισης καθώς η κάθε εταιρεία θα δώσει ξεχωριστή τιμή για κάθε της προϊόν. Βέβαια ήδη τρέχει η δέσμευση των παρόχων με βάση την “τυπολογία” της ΡΑΕ για ενιαία έντυπα και τύπους τιμολογίων, που διακρίνονται σε τρεiς κατηγορίες:

1. Σταθερή χρέωση

2. «Κυμαινόμενη χρέωση με όριο αυξομείωσης»

3. «Κυμαινόμενη χρέωση χωρίς όριο αυξομείωσης».

Με αυτά τα δεδομένα οι καταναλωτές καλούνται να συγκρίνουν τα νέα τιμολόγια που πάντως αναμένεται ξεκινούν από τα 47-50 λεπτά ανά κιλοβατώρα και φτάνουν ακόμη και και σε διπλάσιες τιμές, δηλαδή στο 1 ευρώ.

Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές;

Μετά την ανάρτηση των ονομαστικών τιμών από τους προμηθευτές δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές, ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς, εάν επιθυμούν να μείνουν στον υφιστάμενο προμηθευτή ή να αλλάξουν κάτι βέβαια που θα κριθεί από τις τιμές.

Τα νέα τιμολόγια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου ενώ η κυβέρνηση με το πρόγραμμα επιδοτήσεων σκοπεύει να “κουρέψει” σε ποσοστό τέτοιο την τιμή/κιλοβατώρα ώστε αυτή να φτάσει στο επίπεδο που ήταν το περσινό καλοκαίρι, περίπου στα 20 λεπτά/κιλοβατώρα.

Δημοσιονομικό βάρος

Πάντως, δεδομένες τις πρώτες πληροφορίες για τις τιμές μεγάλο είναι το δημοσιονομικό βάρος που καλείται να σηκώσει ο προϋπολογισμός για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος με δεδομένες τις τιμές που διαμορφώνονται ήδη στην αγορά ενέργειας.

Ουσιαστικά, είναι ορατός ο κίνδυνος, εφόσον τα σενάρια αυτά επιβεβαιωθούν και δεν στηθεί “ανάχωμα” με τη ΔΕΗ, που μπορεί να βασιστεί σε λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, για να “πιέσει” τις τιμές, να απαιτηθούν μεγάλα ποσά για επιδοτήσεις. Αυτό. θα πιέσει και δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό, αλλά και θα “εξαερωσει” μονομιάς τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, έστω κι αν αυτό έχει τις πρώτες σημαντικές εισροές από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαφόν, ανα τεχνολογία παραγωγής, στη χονδρεμπορική αγορά, ενώ αναμένει και το φόρο από τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας στην περίπτωση που η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος παραμείνει πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πάει, σε μηνιαία βάση, στο 1,2 - 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή, υπάρχουν προϋπολογισμένα περίπου 850 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο μέτρο, στη βάση τιμών αερίου μέχρι 100 ευρώ ανά MWh.

Οι τιμές

Να σημειωθεί ότι για σήμερα νέο ράλι καταγράφεται στη μέση χονδρική τιμή, καθώς διαμορφώθηκε στα 466,03 ευρώ/MWh, με αύξηση 42,5%. την ώρα που στις 19/7 η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τιμής στην αγορά Επόμενης ημέρας είχε διαμορφωθεί στα 297,22 ευρώ. Όσο δε για τη μέση τιμή χονδρικής μέχρι τώρα για τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 327, 71 ευρώ/MWh.

Έτσι, το αβέβαιο τοπίο με το συνεχές ράλι των τιμών φυσικού αερίου σπρώχνει και τις τιμές ρεύματος, έστω κι αν αυτές πλέον έχουν “πλαφόν” που, όμως, για τις θερμικές μονάδες, ανανεώνεται δυναμικά, ανά μήνα. Παράλληλα, δημιουργείται μεγάλος προβληματισμός στους παρόχους ενέργειας εν όψει της νέας διαδικασία δημοσιοποίησης των τιμοκαταλόγων καθώς η εκτίμηση για την πορεία του φυσικού αερίου δεν είναι και η πλέον αισιόδοξη. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του σήμερα είναι πάνω από τα 159 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στον Ολλανδικό Δείκτη TTF.

Έτσι, πολλοί πάροχοι έχοντας μεγάλη δυσκολία να προβλέψουν το τοπίο και θέλοντας να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις φέρονται έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις με τιμολόγηση της κιλοβατώρας, ακόμη και σε υψηλές τιμές, ώστε να αποφύγουν προβλήματα βιωσιμότητας. Και παράλληλα βέβαια το κρατικό ταμείο αντιμετωπίζει μεγάλη πρόκληση για να καλύψει τις ανάγκες για επιδοτήσεις, την ώρα που η Ευρώπη μάλιστα "κωφεύβει" στα μηνύματα του Νότου για δομικές παρεμβάσεις στις αγορές φυσικού αερίου αλλά κι ενέργειας συνολικά, αλλά και στο αίτημα για δημοσιονομική ευελιξία. Γιώργος Aλεξάκηςηλεκτρικό ρεύματιμολόγιαεταιρείες
Keywords
Τυχαία Θέματα