Ρεύμα: Νομικές κινήσεις εξετάζει η αγορά λόγω των έκτακτων φόρων
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και σε όσες πουλούν το ρεύμα σε νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις λόγω των έκτακτων φόρων.
Χθες, ήδη, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι προχωρά η διαδικασία προσδιορισμού των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ενέργειας για το διάστημα Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022 τα οποία σύμφωνα με τη ΡΑΕ ήταν 373,55 εκατ. ευρώ “Η κυβέρνηση, συνεπής
Είμαστε η πρώτη χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φορολογούμε τα υπερέσοδα αυτών των εταιρειών, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, σε ποσοστό 90%. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουμε ανακτήσει στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα. Έτσι, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καταθέτουμε περί τα μέσα Νοεμβρίου, νομοθετική πρωτοβουλία για ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων προκύπτουν και από τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας” τόνισε.
Εδώ και πολλές εβδομάδες οι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για την επιβολή και έκτακτων φορολογικών επιβαρύνσεων στην παραγωγή και στην προμήθεια ρεύματος, δηλώνοντας μάλιστα άγνοια για το πώς θα υλοποιηθεί η όλη διαδικασία με την “ανάκτηση” εσόδων από την αγορά προμήθειας, που προβλέπεται, μάλιστα, να γίνει το Νοέμβριο.
Στέκονται, στο ότι με τις κινήσεις αυτές της πολιτείας δημιουργείται ένα κλίμα αστάθειας και “δυσάρεστων εκπλήξεων” στο χώρο του επιχειρείν που δε δικαιολογείται ούτε από τις έκτακτες συνθήκες, ούτε από τους θεσμοθετημένους κανόνες. Επίσης “φωτογραφίζουν” έλλειψη επικοινωνίας αλλά και ένα άτυπο “blame game” - μπαλάκι ευθυνών - ώστε να αποκρουστούν κριτικές στη διαχείριση της κρίσης.
Δευτερεύον σημείο είναι, όπως αναφέρουν, το ύψος οικονομικών επιβαρύνσεων, που σε ό,τι αφορά τα ουρανοκατέβατα” κέρδη στον κλάδο παραγωγής, (όπως τονίζουν), δεν είναι και τόσο μεγάλα.
Και προσφυγές
Στο φόντο αυτό οι εταιρείες προμήθειας αλλά και παραγωγής ετοιμάζουν μια σειρά κινήσεων, από τις “ηχηρές” θεσμικές παρεμβάσεις με παραστάσεις στα αρμόδια όργανα αλλά και με νομικές κινήσεις ώστε να ελέγξουν την όποια νομιμότητα των αποφάσεων αυτών. Βέβαια, το εάν θα υπάρξουν προσφυγές στα δικαστήρια για τη νομιμότητα των αποφάσεων της κυβέρνησης, εναπόκειται σε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά. Βέβαια, η όποια εκδίκαση προσφυγής θα πάρει χρόνο, ενώ εφόσον υπάρξει βεβαίωση στην ΑΑΔΕ έκτακτης φορολογίας.
Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ προχωρά, με ρύθμιση που θα περάσει εντός του μήνα, στη δημιουργία μηχανισμού, αντίστοιχου με εκείνου των ηλεκτροπαραγωγών, για την ανάκτηση εσόδων και από τους προμηθευτές ρεύματος. “‘Υπάρχει ένα διευρυμένο περιθώριο στην αγορά προμήθειας για τιμολόγηση ανά μήνα. Κάθε 11ο μήνα θα πηγαίνουμε και θα υπολογίζουμε τις ζημιές και τα έσοδα κι εφόσον προκύπτει διαφορά θα ανακτάται ένα ποσοστό. Θα το κάνουμε από φέτος” έχει αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην τελευταία συνέντευξη τύπου, διευκρινίζοντας ότι εφόσον διαπιστώνεται ότι υπάρχει και ζημία δε θα δίνεται βοήθεια. “Θα υπολογίζουμε ποιους μήνες έχουν μεγαλύτερο έσοδα θα το αθροίζουμε με μήνες με χαμηλότερα έσοδα και μόνο εαν προκύπτει θετική διαφορά θα ανακτούμε ένα μέρος της διαφοράς.” Με βάση πληροφορίες, ειδικά τον Αύγουστο, υπάρχουν σημαντικές αποδόσεις από τη διαφορά της τιμολόγησης των εταιρειών και του τελικού αποτελέσματος των επιδοτήσεων, κάτι άλλωστε που “σηκώνει” ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας για “τροφοδότηση υπερκερδών με τις επιδοτήσεις”.
Επίσης το ΥΠΕΝ επιβάλλει, ήδη, τέλος 10 ευρώ/MWh στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο με στόχο να “μαζέψει” 400 εκατ. , αναθεωρεί τις χρεώσεις ΥΚΩ προς τα πάνω βάζοντας ένα μικρό τέλος που δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές κι αναμένεται να επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση στα έσοδα των διυλιστηρίων και στη ΔΕΠΑ, κατ΄ελάχιστον με 33%, εφόσον έχουν αύξηση πάνω από 20% σε σχέση με την τετραετία 2018-2021. (Το πεδίο αναφοράς θα είναι το 2022, ενώ αποφάσεις για το 2023 θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία της κρίσης) ώστε να ενισχύσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Πάντως και για σήμερα η Ελλάδα έχει την ακριβότερη αγορά της Ευρώπης με 194,12 ευρώ/MWh. Μάλιστα η τιμή αυξήθηκε 3% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 8,9%, το φυσικό αέριο 36,2% τα υδροηλεκτρικά 2,5% οι εισαγωγές 26,2% και οι ανανεώσιμες 23,6%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 13,939 MWh και οι εισαγωγές στις 34,947 MWh.
Στο μεταξύ όπως είπε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θανάσης Δαγούμας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας δεν πρέπει να υπάρχει προσδοκία για χαμηλές τιμές για τα επόμενα 2-3 χρόνια.
Κύρια αιτία, όπως τόνισε ο κ. Δαγούμας, για τις διακυμάνσεις στις τιμές ρεύματος είναι το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει φυσικό αέριο σε ποσοστό της τάξης του 40% στο μίγμα παραγωγής της ενώ έχει και σημαντικό ποσοστό εισαγωγών.
Σημειώνεται ότι τις ημέρες που η Ελληνική αγορά είναι ακριβότερη, λόγω του Target Model, ενισχύεται η τάση ανόδου, καθώς η ενέργεια ρέει από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη αγορά.
Γιώργος Αλεξάκης
ρεύμα ΝΟΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣΕΚΤΑΚΤΟΙ ΦΟΡΟΙ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Σταϊκούρας: Στο… 8,76% για έναν χρόνο τα επιτόκια για χρέη στην Εφορία
- Ν. Κορέα: Απογειώνει εσπευσμένα μαχητικά – Εντόπισε στρατιωτικά αεροσκάφη της Β. Κορέας κοντά στα σύνορα
- SKY express: ένθερμο καλωσόρισμα στη Σόφια
- Άλμα επιβατικής κίνησης στο "Ελ. Βενιζέλος" - 2,29 εκατ. επιβάτες τον Οκτώβριο
- 3 οικονομικοί ξενώνες για να πάρετε τα βουνά
- Ante portas μία από τις χειρότερες κρίσεις στην Iστορία, προειδοποιεί ένα από πιο ισχυρά hedge funds στον κόσμο
- Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο
- Έκκληση ΟΗΕ να μην επαναπροωθούνται πρόσφυγες στην Αϊτή
- Άμεσα η πληρωμή παλαιών υπολοίπων ενιαίας, στο χρόνο τους οι ενισχύσεις του 2022
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Εγκαινιάστηκαν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του «Θεμιστόκλειου Συγκροτήματος»
- Βράβευση για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία RAFARM στα Growth Awards 2022
- Παπαθανάσης: Οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια θα εντατικοποιηθούν
- Καλάθι του νοικοκυριού: Επιπλέον μειώσεις τιμών σε ΑΒ και Σκλαβενίτη
- Μόσχα-Nord Stream: Η επίθεση στόχευε στη διακοπή των δεσμών Ρωσίας-Ευρώπης
- Χρηματιστήριο: Οι 868 μονάδες το εγγύτερο όριο αντίστασης
- Αρχίζουν οι απολύσεις στο Twitter- Ομαδική μήνυση κατά του Μασκ
- Ρεύμα: Νομικές κινήσεις εξετάζει η αγορά λόγω των έκτακτων φόρων
- Παγώνουν για ένα χρόνο τα επιτόκια για χρέη στην εφορία
- Mytilineos: Πρόγραμμα ανάπτυξης «Πράσινων» Δεξιοτήτων και σύνδεση με αγορά εργασίας

- Τελευταία Νέα Reporter
- Ρεύμα: Νομικές κινήσεις εξετάζει η αγορά λόγω των έκτακτων φόρων
- Καλάθι του νοικοκυριού: Επιπλέον μειώσεις τιμών σε ΑΒ και Σκλαβενίτη
- ACEA: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το γ΄ τρίμηνο
- Παγώνουν για ένα χρόνο τα επιτόκια για χρέη στην εφορία
- Αρχίζουν οι απολύσεις στο Twitter- Ομαδική μήνυση κατά του Μασκ
- Οι ελπίδες χαλάρωσης στην Κίνα «εκτόξευσαν» τις ασιατικές αγορές
- Μόσχα-Nord Stream: Η επίθεση στόχευε στη διακοπή των δεσμών Ρωσίας-Ευρώπης
- Η Ν.Κορέα απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη λόγω κινητικότητας στα σύνορα
- Mytilineos: Πρόγραμμα ανάπτυξης «Πράσινων» Δεξιοτήτων και σύνδεση με αγορά εργασίας
- Μεγάλες καθυστερήσεις στη γερμανική βιομηχανία λόγω έλλειψης πρώτων υλών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Χρηματιστήριο: Οι 868 μονάδες το εγγύτερο όριο αντίστασης
- Σκρέκας: Συζητήσεις για την ενεργειακή θωράκιση Ελλάδας και Βουλγαρίας
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σκυλλάκος
- Παπαθανάσης: Οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια θα εντατικοποιηθούν
- Βράβευση για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία RAFARM στα Growth Awards 2022
- Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Εγκαινιάστηκαν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του «Θεμιστόκλειου Συγκροτήματος»
- O Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο ΟΠΑΠ Game Time για το ντέρμπι των «αιωνίων»
- Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Αντώνης Σκυλλάκος – Κηδεύεται το Σάββατο
- ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για πρόσληψη ανέργων σε λιγνιτικές περιοχές με επιχορήγηση έως 16.794 ευρώ