Ρωσία: Πλήρωσε ομόλογα σε δολάρια για να αποφύγει τη χρεοκοπία

Η Ρωσία φαίνεται ότι απέτρεψε μια ιστορική χρεοκοπία του δημοσίου την Παρασκευή, αξιοποιώντας τα εγχώρια αποθέματά της και επιχειρώντας να πραγματοποιήσει καθυστερημένες πληρωμές σε δολάρια για τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι κατάφερε να πληρώσει σε δολάρια δόση 564,8 εκατ. δολαρίων σε ευρωομόλογο

που λήγει το 2022 και δόση 84,4 εκατ. δολαρίων σε ευρωομόλογο που λήγει το 2042.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα πραγματοποίησε την πληρωμή χωρίς να χρησιμοποιήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της στις ΗΠΑ, τα οποία έχουν παγώσει από τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση των χρημάτων.

«Δεν εγκρίναμε οποιαδήποτε συναλλαγή με τα παγωμένα διαθέσιμα στις ΗΠΑ» τόνισε ο αξιωματούχος.

To ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι μετέφερε τα απαιτούμενα ποσά μέσω του λονδρέζικου παραρτήματος της Citibank, τον εντεταλμένο φορέα πληρωμής.

Η Citibank αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

«Οι πληρωμές έγιναν στο νόμισμα της έκδοσης των ευρωομολόγων, το αμερικανικό δολάριο» τόνισε σε ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών. «Ως εκ τούτου, η υποχρέωση εξυπηρέτησης των ευρωμολόγων εκπληρώθηκε» πρόσθεσε.

Δύο ομολογιούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι ακόμα δεν έχουν λάβει τη δόση, αλλά η διαδικασία μπορεί να πάρει ημέρες.

«Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνει τώρα ο εντεταλμένος φορέας πληρωμής αλλά δεν βλέπω για ποιον λόγο να μην πληρωθούν» ανέφερε στο Reuters διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Neuberger Berman.

Ο Πούτιν συζητάει τη σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζητάει την πρόταση της σύνδεσης του ρουβλίου με τον χρυσό και άλλα αγαθά, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Αν εγκριθεί, θα συνδέσει απευθείας το ρωσικό νόμισμα με τους ράβδους χρυσού για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας είχε δηλώσει αυτήν την εβδομάδα ότι η σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό μπορεί να δώσει στην Ρωσία περισσότερη «κυριαρχία» στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, το οποίο έχει πληγεί από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση από τότε που η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματα της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

ΡωσίαΜόσχαΠουτινχρέοςχρεοκοπία
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα