Ρουμπίνι: Έρχεται κρίση χειρότερη από το 1970 και το 2008

Τίποτα το θετικό στον ορίζοντα δεν φαίνεται να βλέπει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, όσον αφορά στην παγκόσμια οικονομία, αφού όπως τονίζει σιγά-σιγά οδεύουμε προς μια περίοδο χειρότερη από την κρίση της δεκαετίας του 1970 και τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο οικονομολόγος υπογράμμισε ότι η ζημιά που προκαλούν στις αγορές και στις οικονομίες οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι πολύ μεγάλη για να την αντέξουν οι κεντρικές

τράπεζες.

Μεταξύ άλλων, ο οικονομολόγος προβλέπει ότι δομικά εμπόδια θα περιορίζουν τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα κρατούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Όπως είπε στο Bloomberg, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συνεχιζόμενες διαταραχές στην Κίνα, η μεταφορά της παραγωγής σε «φιλικές» χώρες, η γήρανση των πληθυσμών, οι περιορισμοί στη μετανάστευση, ο κυβερνοπόλεμος, οι λαϊκιστικές πολιτικές, η άνοδος των συνδικάτων, άλλες πανδημίες και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη.

Ιδιωτικό χρέος

Σε αντίθεση με τη δεκαετία του ‘70, προσθέτει ο γνωστός οικονομολόγος, τα υψηλά επίπεδα του ιδιωτικού χρέους θα καταστήσουν δυσκολότερη την αντιμετώπιση του πληθωριστικού φαινομένου και γι’ αυτό οι κεντρικές τράπεζες θα αντιστρέψουν την πορεία τους, ενόσω τα πράγματα θα αρχίσουν να «χαλάνε» στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ύφεση με υψηλό πληθωρισμό

Παράλληλα, ο Ρουμπίνι «βλέπει» ενδείξεις της κρίσης που έρχεται, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι μετοχές έχουν χάσει πάνω από το 20% της αξίας τους φέτος, τις πιέσεις στο private equity, την επιβράδυνση του αμερικανικού real estate και την πτώση της αγοράς εταιρικών ομολόγων, όπου οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονταν τα χαμηλά επιτόκια εδώ και χρόνια για να συσσωρεύσουν χρέη.

Ο οικονομολόγος προβλέπει μια ύφεση που θα συνοδευτεί από υψηλό πληθωρισμό, και άρα μία περίοδο που θα συνδυάζει τα χειρότερα στοιχεία της δεκαετίας του 1970 και της κρίσης του 2008.

ΡουμπινικρισηΟΙΚΟΝΟΜΙΑπληθωρισμόςανάπτυξη
Keywords
Τυχαία Θέματα