Ρούτε: Χρειάζονται αμυντικές δαπάνες άνω του 3% του ΑΕΠ

«Φωτιά» έχει πάρει η Ευρώπη εν μέσω της συζήτησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάτι το οποίο αποτελεί, όπως φαίνεται, κοινή πρόθεση όλων των ηγετών των Γηραιάς Ηπείρου, όμως αναπάντητο παραμένει ακόμη το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Καθώς το θέμα ετέθη και στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι μετά από κάλεσμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, επανήλθε, τονίζοντας εκ νέου πόσο σημαντικό είναι να διοχετευθούν

περισσότερα κονδύλια στην άμυνα των κρατών-μελών της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρούτε υπογράμμισε την ανάγκη να τεθεί ένας νέος στόχος από το ΝΑΤΟ, που θα ορίζει το επίπεδο των αμυντικών δαπανών πολύ πιο πάνω από το 3% του ΑΕΠ για κάθε κράτος-μέλος.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι απαραίτητες και οι ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας προς την Ουκρανία, προκειμένου να επιτευχθεί μία διαρκής και «δίκαιη» ειρήνη. «Είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε από τη Μπρατισλάβα, «οποιαδήποτε συμφωνία φέρει μια διαρκή ειρήνη, η Ρωσία να μην προσπαθήσει ποτέ ξανά να πάρει ούτε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο ουκρανικής γης».

Κάτι τέτοιο «θα απαιτήσει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συζητούν ενεργά τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό», διευκρίνισε ο Μαρκ Ρούτε, προσθέτοντας ότι αναμφίβολα «η Ευρώπη έχει να παίξει ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία».

Ακόμη, όπως είπε χαρακτηριστικά θα πρέπει να συνεχιστεί ο εξοπλισμός της Ουκρανίας ώστε αυτή να μπορεί να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από μια θέση ισχύος.

Τι θα «στοιχίσει» στις χώρες η αύξηση των αμυντικών δαπανών

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Scoope Ratings, η Ισπανία, η Γερμανία και το Βέλγιο θα είναι οι χώρες της ΕΕ που θα επηρεαστούν περισσότερο από την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Μάλιστα, η έκθεση αναφέρει ότι τα δημοσιονομικά των χωρών αυτών θα δεχτούν μεγάλο πλήγμα εάν οι αμυντικές τους δαπάνες αυξηθούν στο 3% του ΑΕΠ, πόσο δε μάλλον εάν το υπερβούν.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το κόστος για την Ισπανία αντιστοιχεί στο 8,8% των εσόδων της, ενώ για το Βέλγιο και τη Γερμανία ανέρχεται περίπου στο 7%. Βέβαια, στην περίπτωση της Γερμανίας ενδέχεται η επιβάρυνση να είναι έως και διπλάσια (περίπου στο 14%), μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος από το Ειδικό Ταμείο Άμυνας στο τέλος του επόμενου έτους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, για την Ιταλία και τη Γαλλία υπολογίζεται πως το κόστος θα φτάσει κοντά στο 5%, ενώ αρκετά ψηλά βρίσκεται και ο Καναδάς με επιβάρυνση λίγο μεγαλύτερη του 9%.

Η Κάγια Κάλας δήλωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι η έκδοση κοινών ομολόγων είναι μία από τις επιλογές για να τροφοδοτηθούν οι αμυντικές δαπάνες που θα πάρουν την ανηφόρα και θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τις χώρες της ΕΕ σε περίπτωση απόσυρσης της στήριξης των ΗΠΑ.

Παράλληλα, προ μίας εβδομάδας η ΕΕ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε οι χώρες να μπορούν να δαπανήσουν περισσότερα στην άμυνα. Πάντως, η άνοδος στο κόστος δανεισμού υποδηλώνει ότι η ΕΕ δεν θα γλυτώσει ένα μπαράζ δαπανών, προκειμένου να στηρίξει την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, όπως επεσήμαναν αναλυτές της TD Securities στους FT.

Προς το παρόν οι καμπύλες των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων κινούνται ανοδικά – μάλιστα, βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο τους σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια –, καθώς το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού αυξάνεται ταχύτερα, αφού εκτιμάται ότι τα ελλείμματα των χωρών θα ενισχυθούν με την αύξηση των αμυντικών δαπανών, ενώ ανησυχία προκαλεί και ο κίνδυνος πληθωριστικής πίεσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η Scoope, μία από κοινού χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας θα μπορούσε να οδηγήσει προς μία πιο βιώσιμη και συντονισμένη χρηματοδότηση στα κράτη-μέλη, δημιουργώντας παράλληλα «οικονομίες κλίμακας» στην άμυνα και την ασφάλεια.

Κατά μέσο όρο, η Scoope υπολογίζει ότι οι χώρες της ΕΕ θα χρειαστούν επιπλέον 0,8% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση εάν το ΝΑΤΟ υιοθετήσει το στόχο του 3%. Προφανώς, η επιβάρυνση θα αυξηθεί αναλογικά προς την αύξηση του ποσοστού που θα ορίσει τελικά το ΝΑΤΟ, στην προσπάθεια να αποφευχθεί μία επόμενη ενδεχόμενη απειλή για τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και να οχυρωθούν τα σύνορα σε περίπτωση που η Ουκρανία δεν καταφέρει να κρατηθεί και καταρρεύσει.

Οι αναλυτές της S&P, πάντως, υπογραμμίζουν ότι μόνο με μία άμεση χρηματοδοτική πρωτοβουλία προς την κάλυψη της ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών η Ευρώπη θα μπορούσε να «πείσει» ότι μιλάει σοβαρά κι ότι είναι έτοιμη να διαχειριστεί και τις πρακτικές παραμέτρους των όσων προτείνει.

#ΡΟΥΤΕ #αμυντικές_δαπάνες
Keywords
Αναζητήσεις
route-prepei-na-anevoun-oi-amyntikes-dapanes--ti-tha-plirosei-i-evropi.htm
Τυχαία Θέματα