Ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης για μη αυξημένη επιτήρηση στην υγεία!

Με το Covid-19 να αυξάνει τους φόβους για αυξημένη επιτήρηση, η εισηγήτρια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τουρκάλα βουλευτής των Σοσιαλιστών, Selin Sayek Böke, με έκθεσή της που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις αρχές του 2021, απηύθυνε ισχυρή έκκληση, για την δημιουργία ενός νέου πλαισίου ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας.

Η εισηγήτρια δήλωσε ότι «η κρίση Covid-19 έχει δείξει με σαφήνεια τόσο τα πλεονεκτήματα όσο και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα

ότι «η τεχνολογία «εντοπισμού και παρακολούθησης» είναι το πιο ορατό παράδειγμα, δημιουργώντας φόβους για αδικαιολόγητη παρακολούθηση, αλλά υπάρχουν και άλλοι: Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στη μοντελοποίηση διαφορετικών αντιδράσεων στην πανδημία, προβλέπει χωρητικότητα νοσοκομείου ή αναπτύσσει φάρμακα και εμβόλιο.

Ωστόσο, υποστηρίζει, η τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: το COVID-19 έχει βελτιώσει τις επιλογές και συντομεύει το χρονοδιάγραμμα, αλλά οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα θα διαμορφώσουν δραματικά το μέλλον μας.

Στην έκθεση συμπεραίνεται ότι, απαιτείται επειγόντως ένα νέο ηθικό ρυθμιστικό πλαίσιο - ένα που να βρίσκει τη σωστή ισορροπία μεταξύ συλλογικού ενδιαφέροντος και ατομικών δικαιωμάτων, ένα που ευνοεί την παγκόσμια αλληλεγγύη στην αναζήτηση κέρδους και ένα που τοποθετεί την ανθρώπινη εμπειρογνωμοσύνη ακριβώς στο επίκεντρό του.

Αυτό το πλαίσιο, τονίζεται, πρέπει επίσης να είναι προσαρμόσιμο, προσαρμοσμένο στον βαθμό της απειλής που αντιμετωπίζει. Τα νομικά μέσα του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως η Σύμβαση του Οβιέδο και η Σύμβαση για την Προστασία των Ατόμων έναντι της Αυτόματης Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων, θα πρέπει να καθοδηγούν τις εθνικές κανονιστικές προσπάθειες.

Εάν η πανδημία μας έχει διδάξει κάτι, είναι ότι χρειαζόμαστε μια νέα εποχή ενδυνάμωσης, της πληροφόρησης των πολιτών στα δεδομένα της υγείας, που θα βασίζεται σε μια βάση αμοιβαίας υποστήριξης και παγκόσμιας αλληλεγγύης.

«Με καλή χρήση, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι μια μεγάλη δύναμη για το καλό, σώζοντας χιλιάδες ζωές και βελτιώνοντας τα αποτελέσματα της υγείας. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε μεταξύ της υγείας και της ιδιωτικής ζωής, όπως ορισμένες κυβερνήσεις μπορεί να προσπαθήσουν να ισχυριστούν. Με τη σωστή ρύθμιση, μπορούμε να έχουμε και τα δύο», καταλήγει στην έκθεσή της η Sayek Böke.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Συμβούλιο της Ευρώπηςτεχνητή νοημοσύνηΕΚΘΕΣΗρυθμιστικό πλαίσιοCOVID 19
Keywords
Τυχαία Θέματα