Σακελλαροπούλου: Οικουμενική η κληρονομιά της Επανάστασης του 1821

Στις οικουμενικές και διαχρονικές αξίες της ελληνικής Επανάστασης στάθηκε στην ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο επίσημο δείπνο που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Προεδρικό Μέγαρο, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κληρονομιά του 1821 δεν είναι μόνον ελληνική. «Αντιθέτως φέρει την οικουμενικότητα και την καθολικότητα των ιδεών και των αξιών της εποχής της», ανέφερε η κα Σακελλαροπούλου, κάνοντας ειδική μνεία στην συμβολή που είχε στην Επανάσταση ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός.

«Στον ελληνικό συνταγματισμό εντοπίζουμε το ισχυρό αποτύπωμα του διαφωτισμού

και τη δημιουργική ορμή που ενέπνευσαν στους Έλληνες τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος για να πρόσθεσε ότι η ελληνική Επανάσταση λειτούργησε ως χωνευτήρι της νεωτερικότητας και της παράδοσης. Οι τοπικές κοινότητες συγκροτήθηκαν σε ένα συλλογικό πολιτικό σώμα, όπως είπε, η βούληση του έθνους κατέστη ενιαία και αδιαίρετη, φορέας της εξουσίας και της ενότητας του λαού μας.

Σε αυτό το κεκτημένο επιστρέφουμε, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών, ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με πρώτη την πανδημία, η οποία δοκιμάζει την υγεία και την ελευθερία μας, αλλά και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και ο διάλογος των πολιτισμών, η αναγωγή μας στις καταβολές του διαφωτισμού και του συνταγματισμού δεν συνιστά μια θεωρητική άσκηση.

«Η προσήλωσή μας στη διαφύλαξη όλων εκείνων των εγγυήσεων και των θεσμικών αντιβάρων απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, θωρακίζει τη δημοκρατία μας» υπογράμμισε και σημείωσε ότι ο πολιτικός και ιστορικός χρόνος τρέχει πια με ρυθμούς που δυσχεραίνουν την κατανόηση και τη διαχείριση των γεγονότων.

Η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων

Ειδική αναφορά έκανε στην συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής στον αγώνα, δηλαδή, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στο φιλελληνικό κίνημα που παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική, αλλά και σε μεγάλες μορφές του πνεύματος και των τεχνών που ύμνησαν την εξέγερση των Ελλήνων και επηρέασαν ριζικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Αμερική.

«Διαμορφώθηκε μια φιλελληνική συνείδηση που διέκρινε στην απελευθέρωση της χώρας μας ένα μείζον γεωπολιτικό και πολιτειακό γεγονός» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι όλες οι κοινωνικές τάξεις, λαϊκοί και κληρικοί, ενώθηκαν μπροστά στον πάνδημο σκοπό για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Στο πλαίσιο αυτό θύμισε τους Κυπρίους της Διασποράς που μετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και ενίσχυσαν οικονομικά την Επανάσταση, ενώ πολλοί ήταν οι γενναίοι Κύπριοι αγωνιστές, με πιο γνωστή την ηρωική «Φάλαγγα των Κυπρίων», που έδωσαν το αίμα τους στις μάχες του 21.

Αναφέρθηκε επίσης σε όλους εκείνους που αμφισβητούν το Κράτος Δικαίου, με αφορμή τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών και μιλούν για κόπωση και κρίση της δημοκρατίας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική κινητοποιεί το πάθος και το συναίσθημά μας, διεγείρει το θυμικό μας. Όμως δεν πρέπει να ταυτίζεται με αυτό. Η πολιτική συνομιλεί με τις προτεραιότητες και τις περιστάσεις, υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον. Η δημοκρατία μας δεν συρρικνώνεται στη συγκυρία. Τη συγκροτούν, την οριοθετούν και την καθοδηγούν οι βασικές αρχές και αξίες του συνταγματικών μας κειμένων, αυτές που προσέδωσαν πνοή και σθένος στην Πολιτεία μας και συνέχουν τον λαό μας», τόνισε η κα Σακελλαροπούλου.

Ελληνική επανάστασηΚατερίνα ΣακελλαροπούλουΠρόεδρος της Δημοκρατίας
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα