Σδούκου: Ακόμη περισσότερη πράσινη ενέργεια στο ενεργειακό μείγμα της χώρας

22:15 2/9/2024 - Πηγή: Reporter

Την Τετάρτη εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κύρωση του Πρωτοκόλλου για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση στη Σύμβαση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη «για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο», που κυρώθηκε με τον ν. 2540/1997».

Στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, συζητήθηκε τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου, υπέρ του οποίου δήλωσε η Νέα Δημοκρατία.

Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια, δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το ΚΚΕ που ξεκαθάρισε από τη Δευτέρα ότι καταψηφίζει το σχέδιο νόμου.

«Συζητούμε την κύρωση ενός διεθνούς πρωτοκόλλου, που ουσιαστικά επεκτείνει την προστασία του περιβάλλοντος. Κυρώνουμε ένα διεθνές πρωτόκολλο σε πλήρη ταύτιση με τις επιταγές, τόσο της διεθνούς νομιμότητας, αλλά και της ενωσιακής έννομης τάξης και βάζουμε μια ακόμη ψηφίδα σε ένα πλήρες πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος που εφαρμόζεται ευλαβικά από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εμπλουτίζεται συνεχώς, με νέα νομοθετικά κείμενα ευρωπαϊκά και με πολλές εθνικές πρωτοβουλίες», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και υπενθύμισε ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό επίπεδο, έχει ήδη κυρωθεί και ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη, με τον νόμο 2540/1997 και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει εκδοθεί η Οδηγία 42 του 2001, σε σχέση με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων.

«Αυτή η Οδηγία έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, από το 2006 και ουσιαστικά αυτό το κεκτημένο εμείς ερχόμαστε και το εξειδικεύουμε, το διευρύνουμε σήμερα, φέρνοντας την κύρωση του πρωτοκόλλου για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε ότι το πρωτόκολλο «αφενός επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της σύμβασης σε σχέδια και προγράμματα, πολιτικές και νομοθετικές πράξεις και αφετέρου ενεργοποιεί αυτή τη διαδικασία και απέναντι σε γειτονικές μας χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά είναι μέλη της σύμβασης, δηλαδή την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία».

«Η Ελλάδα έχει ήδη ένα υψηλό επίπεδο ελέγχου στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, για διάφορες δραστηριότητες. Οποιοδήποτε έργο και οποιαδήποτε δραστηριότητα υπόκειται στη βάσανο των περιβαλλοντικών μελετών, της δημόσιας διαβούλευσης. Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης που είναι υπό τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος έχει πολύ μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία, μελετά διεξοδικά κάθε σχόλιο από κάθε πολίτη για κάθε έργο που υπόκειται σε περιβαλλοντικό έλεγχο, πριν εκδοθεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων», ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η απάντηση στις επικρίσεις

Απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι αυτή την πενταετία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έγιναν ο πραγματικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος. «Αυτό έγινε ναι, και με φαραωνικά έργα, που όμως αυτά τα έργα έχουν και οικονομίες κλίμακος και πολύ χαμηλή τιμή προς όφελος του καταναλωτή, όταν υλοποιηθούν», είπε η κ. Σδούκου και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν καθαρά αν θέλουν φθηνό ρεύμα.

«Προφανώς για να το επιτύχουμε αυτό, θα πρέπει στο ενεργειακό μείγμα της χώρας να ενσωματώσουμε ακόμη περισσότερη πράσινη ενέργεια και συστήματα αποθήκευσης και να βγάλουμε από μέσα το ακριβό φυσικό αέριο, που σήμερα το εισάγουμε, και υπόκειται σε διακυμάνσεις», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια. Πρόσθεσε δε ότι ποτέ άλλοτε, δεν αξιοποιήθηκαν, όπως τελευταία χρόνια, τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και για μικρότερα έργα, όπως το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη, το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στο χωράφι, το πρόγραμμα των ενεργειακών κοινοτήτων. Την ίδια ώρα κάθε χρόνο, όπως τόνισε, οι τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν έργα ΑΠΕ, μοιράζονται περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ σε ανταποδοτικά έργα και κάτοικοι παίρνουν και επιδότηση στους λογαριασμούς τους. «Τα μεγάλα έργα ΑΠΕ ρίχνουν την τιμή ενέργειας για όλους μας αλλά αφήνουν και ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Και αυτά που λέμε μικρά έργα, τα έργα διασπαρμένης παραγωγής, και τα έργα αυτοπαραγωγής, βοηθούν τα νοικοκυριά να διαχειριστούν το ενεργειακό τους κόστος», είπε η κ. Σδούκου.

Σε σχέση με τις φετινές πυρκαγιές, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι φέτος ήταν σφοδρές, αλλά «είδαμε αυξημένη αποτελεσματικότητα και προσαρμοστικότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους».

Για την λειψυδρία, είπε ότι αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει διαθέσει 90 εκατομμύρια ευρώ για έργα ύδρευσης που θα γίνουν άμεσα ενώ και η ΕΥΔΑΠ έχει εκπονήσει σχέδιο που θα υλοποιηθεί. Σύντομα εξάλλου θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα για ταμιευτήρες στα νησιά, που θα χρησιμοποιούνται για άρδευση και ύδρευση.

Τέλος, για τη Θεσσαλία, όπως είπε η κ. Σδούκου, υπάρχει ευρύτερο σχέδιο που προβλέπει δαπάνες και επενδύσεις ύψους τριών δις που θα κατευθυνθούν τα μισά περίπου, για στήριξη και αποκατάσταση, και τα άλλα μισά για μεγάλα έργα υποδομής. Αναφερόμενη στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι θα αποκτήσει ΔΣ εντός του Σεπτεμβρίου και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής Προέδρου, Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου.

#υπουργείο_Περιβάλλοντος_και_Ενέργειας #Πυρκαγιές #λειψυδρία #θεσσαλία #Αλεξάνδρα_Σδούκου
Keywords
Αναζητήσεις
sdoukou-akomi-perissoteri-prasini-energeia-sto-energeiako-meigma-tis-choras.htm
Τυχαία Θέματα