Σε αναζήτηση επενδυτικών και ενεργειακών διαύλων με το Κατάρ
Σε αναβάπτιση των σχέσεων με το Κατάρ στοχεύει η κυβέρνηση, έναν «παίκτη κλειδί» για την Εγγύς Ανατολή. Έτσι, στο πλαίσιο διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, στη Ντόχα. Με το εν λόγω εμιράτο, που έχει προνομιακή σχέση με την Τουρκία, αποτελώντας έναν από τους βασικότερους επενδυτές στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, αναζητείται επενδυτικός κι όχι μόνο
Άλλωστε το Κατάρ αποτελεί δυνητικό εταίρο, έχοντας μεγάλα αποθέματα ρευστότητας και πλάνα για σειρά έργων ανάπτυξης στη Δύση με αιχμή τις νέες τεχνολογίες, την αγροδιατροφή, τον τουρισμό, όπου έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα (Κέρκυρα με τη συνεργασία της οικογένειας Al Thani με Domes Resorts κτλ).
Προφανώς, πέρα από την κρίση στην Μέση Ανατολή και τις γεωπολιτικές ισορροπίες που αναζητά η Ελλάδα στον Κόλπο, στόχος είναι και εμβάθυνση των επενδυτικών σχέσεων. Να σημειωθεί ότι η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ Qatar Investment Authority (QIA) έχει μια “γραμμή πυρός για επενδύσεις” της τάξεως των 450 δισ. δολαρίων, αποτελώντας έναν μεγάλο “παίκτη”, που δίνει προτεραιότητα στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, των υποδομών και της ψηφιοποίησης.
Η ενέργεια
Σε σχέση με την ενέργεια η χώρα αυτή του Κόλπου αποτελεί για την Ευρώπη ένα σημαντικό εταίρο. Να σημειωθεί ότι το εμιράτο το 2022 ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG το 2022 με 80 εκατομμύρια τόνους LNG, σύμφωνα με την έκθεση Gas Exporting Countries Forum.
Το 2022 τα έσοδα του Κατάρ από τις εξαγωγές φυσικού αερίου διαμορφώθηκαν στα 132 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 84.000 δολάρια βάσει των τότε τιμών.
Ήδη, το Κατάρ έχει υπογράψει 15ετή συμφωνία για να προμηθεύει τη Γερμανία – τη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης – με δύο εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2026. Επίσης ανάλογη συμφωνία έχει συναφθεί και με την Ουγγαρία.
Με βάση, δε, όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad al-Kaabi τον Ιούλιο του 2023 στη διάσκεψη LNG 2023 στην Βανκούβερ η χώρα του Κόλπου επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή και να διατηρήσει τη θέση της ως κορυφαίος εξαγωγέας με σχέδια να προμηθεύσει το 40% όλου του νέου LNG που θα εισέλθει στην παγκόσμια αγορά έως το 2029.
Επίσης, η Qatar Energy υπέγραψε συμφωνία με τη Shell τον Ιούλιο για το North Field East Expansion του κράτους του Κόλπου, την πρώτη φάση του μεγαλύτερου έργου LNG στον κόσμο, μετά από συμφωνίες με TotalEnergies, Exxon, ConocoPhillips και Eni. Η επέκταση περιλαμβάνει έξι τρένα LNG που θα αυξήσουν την ικανότητα υγροποίησης του Κατάρ σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως από 77 έως το 2027.
Πάντως η χώρα μας έχει κυρίως άλλους παρόχους για LNG. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το 2023, οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 67,71 TWh, καταγράφοντας μείωση κατά 21,41% σε σύγκριση με τις 86,16 TWh το 2022. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν στη χώρα από τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, που κάλυψε ποσοστό 43,55% των εισαγωγών. Ειδικότερα, εκφορτώθηκαν περίπου 28,52 TWh LNG από 41 δεξαμενόπλοια από 7 χώρες. Οι ΗΠΑ παρέμειναν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας (10,75 TWh) με ποσοστό 37,69%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από τη Ρωσία (8,38 TWh), ενώ ακολούθησαν η Αίγυπτος (3,5 TWh), η Αλγερία (3,47 TWh), η Νορβηγία (0,97 TWh), η Νιγηρία (0,94 TWh) και η Ισπανία (0,51 TWh).
Με το Κατάρ, όμως, που αναζητά και έναν “πράσινο” βηματισμό, πέρα από το φυσικό αέριο, τα μεγάλα σχέδια για ανάπτυξη διασυνδέσεων και ΑΠΕ που βάζουν τη χώρα στον ευρύτερο χάρτη της περιοχής τα περιθώρια συνεργασίας είναι ευρύτερα.
“Έχουμε αποδείξει ότι υπάρχουν «win-win» λύσεις όσον αφορά την πράσινη μετάβαση. Για παράδειγμα, ήμασταν εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του πολέμου στην Ουκρανία. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ υψηλό κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου. Όσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια παράγουμε από τον άνεμο και τον ήλιο, τόσο περισσότερο καθίστανται ανθεκτικά τα δίκτυα και τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο λιγότερο εξαρτημένοι θα είμαστε από τις εισαγωγές ενέργειας” τόνισε με νόημα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο podcast «Ideas Pod», στο πλαίσιο της διάσκεψης «Raisina Dialogue».
Η ναυτιλία
Βέβαια στο πλαίσιο της επίσκεψης η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να ενισχύσει διαύλους με την πλευρά της Ντόχα vis a vis και των θεμάτων με τη ναυτιλία.
“Η ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών αποτελεί βασική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, ειδικά με όλα όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού, διότι αν, για οποιονδήποτε λόγο, διαταραχθεί το εμπόριο -πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης-, αυτό θα αποτελέσει πλήγμα και για τις δύο χώρες μας” τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Ινδία, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στον Πρόεδρο του Observer Research Foundation Samir Saran και στο podcast «Ideas Pod», στο πλαίσιο της διάσκεψης «Raisina Dialogue».
Γιώργος Αλεξάκης
#Κυριάκος_Μητσοτάκης #TAMIM_BIN_HAMAD_AL_THANI #Ντόχα #Ενέργεια #ΝΑΥΤΙΛΙΑ #πράσινη_μετάβαση- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τελευταίοι σπασμοί και ρόγχοι πριν το φευγιό
- Φόβοι για κύμα χρεοκοπιών από τη λήξη του φθηνού χρέους
- Πυρά Πολάκη κατά Τσακαλώτου: «Φύγατε γιατί χάσατε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ»
- ΣΥΡΙΖΑ: Σενάρια για τρίτη υποψηφιότητα – Καραμέρος «σφήνα» σε Κασσελάκη – Γεροβασίλη;
- Ομόλογο Intralot: Ξεπέρασαν τα €200 εκατ. οι προσφορές- Η κατανομή
- Πρέσβης Κατάρ στην Ελλάδα: «Η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Ντόχα έχει μεγάλη σημασία»
- Super League: Επικίνδυνη αποστολή για την ΑΕΚ στη Λαμία
- Πιερρακάκης: Αυξημένη κατά 50% η χρηματοδότηση στο δημόσιο πανεπιστήμιο
- Αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Η «κλειδωμένη» υποψηφιότητα και το παρασκήνιο με Τσίπρα
- Μετά την Ινδία, στη Ντόχα ο Μητσοτάκης – Συναντά τον εμίρη Αλ Θάνι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τελευταία Νέα Reporter
- Σε αναζήτηση επενδυτικών και ενεργειακών διαύλων με το Κατάρ
- Κασσελάκης: Μόνο η βάση μπορεί να με διώξει-Θα γίνω πρωθυπουργός
- Πιερρακάκης: Αυξημένη κατά 50% η χρηματοδότηση στο δημόσιο πανεπιστήμιο
- Ομόλογο Intralot: Ξεπέρασαν τα €200 εκατ. οι προσφορές- Η κατανομή
- Οι δικηγόροι της Αθήνας αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους
- Νέα ιστορικά υψηλά στο «νήμα» για Dow Jones, S&P 500
- Οι αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων- Μπλόκο και στη Χαλκιδική
- Παράταση της αποχής προτείνουν οι δικηγορικοί σύλλογοι
- Σπανάκης από Ελληνικό: Στόχος μας να πάμε σε μηδενικά ατυχήματα
- Κουρτς: Ένοχος για ψευδορκία ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σούνακ: θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας – 250 εκατ. στερλίνες για το ουκρανικό πυροβολικό
- Ουκρανία: Στο Κίεβο τέσσερις δυτικοί ηγέτες κατά τη δεύτερη επέτειο από τη ρωσική εισβολή
- Γιατί μας νοιάζει η Γερμανία
- Ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς καλεί την Ευρώπη να ενισχύσει την άμυνά της
- Στον τρίτο χρόνο του πολέμου - Γιατί η μοίρα της Ουκρανίας εξαρτάται από τη Δύση
- Στο Άμπου Ντάμπι αύριο ο Κ. Φραγκογιάννης για τη Διάσκεψη του ΠΟΕ
- Πόλεμος στην Ουκρανία: 2 χρόνια αιματοχυσίας – Ο βαρύς φόρος αίματος και οι απώλειες των εμπόλεμων
- H Trastor αγόρασε κτίριο 7 εκατ. για logistics
- ΣΥΡΙΖΑ: Σενάρια για τρίτη υποψηφιότητα – Καραμέρος «σφήνα» σε Κασσελάκη – Γεροβασίλη;
- Η Ναβάλναγια απαιτεί να απελευθερωθεί η σορός του Ναβάλνι - "Η χριστιανική πίστη του Πούτιν είναι ψεύτικη"