Σε αναζήτηση «φορολογικού» οξυγόνου η αγορά

Σχέδια για στήριξη της προσφοράς, αλλά και της ζήτησης καταστρώνει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, ώστε να πυροδοτηθεί η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Ένα από αυτά αφορά πρόταση, που έχει κατατεθεί εδώ καιρό από την αγορά και για την οποία είχε γράψει το Reporter.gr, αφορά τη μείωση της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Έτσι εξετάζεται πιθανότητα για μείωση της προκαταβολής φόρου για το τρέχον οικονομικό έτος από το

100% που είναι σήμερα στο 50% ή και χαμηλότερα. Όμως στο τραπέζι είναι να γίνει η μείωση και από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή για τα περυσινά εισοδήματα ώστε να δοθεί έξτρα ρευστότητα σε επιχειρήσεις, κάτι που όμως έχει μεγάλο κόστος για κρατικό ταμείο.

Μείωση εμμέσων φόρων

Επίσης το ενδιαφέρον εστιάζεται στα μέτρα στήριξης κομβικών κλάδων της οικονομίας όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός και η εστίαση. Δηλαδή ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 13%, να πάει στο 12%, ή ακόμη και στο 11% και στο 6% στη διαμονή από το 13% που είναι σήμερα, με ταυτόχρονη κατάργηση του τέλους διαμονής (κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων). Επίσης εξετάζεται το αποτύπωμα της μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές (ακτοπλοΐα, οδικές και αερομεταφορές), ενώ μια πιθανή παρέμβαση στο μέτωπο των ΕΦΚ σε ποτά ή καύσιμα μπορεί να επιφέρει ωφέλειες σε συνδυασμό με μια στρατηγική πάταξης του λαθρεμπορίου, νομοσχέδιο για το οποίο υπήρξε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

Επίσης, για τα ακίνητα προτείνεται μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ για όσους επλήγησαν από την κρίση ή κάποιας μορφής έκπτωση για τους συνεπείς που επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι πριν την πανδημία η κυβέρνηση εξέταζε τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σε πρώτη φάση στο 23% από 24% και στο 20% σε βάθος χρόνου, την αποκλιμάκωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα, την περικοπή του τέλους επιτηδεύματος ή τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής, κ. Γιάννης Δαβερώνης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, θα πρέπει η κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα ώστε να μειωθεί το βάρος των φόρων στην εστίαση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Μάλιστα, ζήτησε να πάει το ΦΠΑ στο φαγητό στο 6% και των ποτών στο 13%.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε επιστολή που απέστειλαν στις 25 Απριλίου προς τα υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζήτησαν άμεσα μείωση - από την επανέναρξη της σεζόν - του συντελεστή ΦΠΑ σε ολόκληρη την εστίαση κάνοντας λόγο για εξίσωση των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν και προ-κρίσης στις ανταγωνίστριες χώρες, όπως στην Ισπανία, στην Τουρκία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις του κλάδου ο τζίρος των εστιατορίων στη χώρα ανέρχεται στα 5,5 δισεκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μια πιθανή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση όπως και σε όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες με δεδομένη τη συγκυρία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς ως de facto επιλογή καθώς πέρα από τη συγκυρία με τη άρση μέχρι τέλους του έτους του Συμφώνου Σταθερότητας, στις υπηρεσίες η Ελλάδα καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής ΦΠΑ. Όπως έχει ειπωθεί και στο παρελθόν σε σχέση με τη φορολογική πολιτική ο "φόρος σκοτώνει το φόρο", καθώς οι μεγάλοι συντελεστές αυξάνουν το κίνητρο παρανομίας, δηλαδή εάν μειωθεί ο ΦΠΑ, όλοι οι παροχείς υπηρεσιών θα κάνουν μεγαλύτερο τζίρο και θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή διότι κάποιοι θα προτιμήσουν να πληρώσουν ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ΦΠΑ από το να διατρέξουν τον κίνδυνο να τους πιάσουν και να πληρώσουν μεγάλα πρόστιμα.

Η Γαλλία

Να σημειωθεί ότι όλες οι χώρες της ΕΕ πράττουν ανάλογα για τομείς όπως ο τουρισμός ή η εστίαση. Π.χ. στη Γαλλία προβλέπεται:

- Εξαίρεση από την καταβολή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης θα ισχύει για πολύ μικρές επιχειρήσεις (ΤΡΕ) και τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΡΜΕ) του τομέα κατά την περίοδο διοικητικού κλεισίματος τους, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο και θα εφαρμοστεί αυτόματα σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν ορισμένες έχουν ήδη καταβάλει τα τέλη.

- Οι εταιρίες μεσαίου μεγέθους (ETI) και οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου, που δεν επωφελούνται από την αυτόματη απαλλαγή, θα είναι σε θέση να λάβουν παράταση καταβολής των κοινωνικών και φορολογικών επιβαρύνσεων και, κατά περίπτωση, να ζητήσουν ακύρωση χρεών, αναλόγως της οικονομικής τους κατάστασης.

- Από δημοσιονομικής πλευράς, η κυβέρνηση θα συζητήσει με τις τοπικές αρχές τους τρόπους αναβολής του Φόρου ακίνητης περιουσίας (CFE) και απαλλαγής από τον κατ' αποκοπή συντελεστή του τουριστικού φόρου για το έτος 2020.

Στην Ελλάδα ήδη οι μειώσεις συντελεστών στον ΦΠΑ στο 12% για τον κλάδο της εστίασης και στο 6% για τον τουρισμό, στις επιχειρήσεις (κέρδη, προκαταβολή φόρου) αλλά και στους φόρους των ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) είναι στο τραπέζι και μένει να φανεί τι θα προκριθεί.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, με δεδομένη την άρση του Συμφώνου Σταθερότητας υπάρχει μια καλή ευκαιρία για ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων από τους έμμεσους φόρους. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το θέμα συζητείται με τους θεσμούς. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την πιθανότητα στο Eurogroup του Ιουνίου να θέσει και πάλι μετ’ επιτάσεως την πρόταση για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑNFAs), αφού πρόκειται για ένα ποσό που της εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο 4,2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα, σε σύσκεψη που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τον πρωθυπουργό, αναμένεται να ανακοινωθούν κάποιες πρώτες αποφάσεις, αφού εκτιμηθεί και η πορεία του προϋπολογισμού τον Απρίλιο.

Κεντρικός, πάντως, άξονας θα είναι η σύνδεση των ελαφρύνσεων με την ενίσχυση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας έτσι ώστε το πακέτο των μέτρων να λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός για τη σταδιακή έξοδο της χώρας από τη βαθιά ύφεση στην οποία την οδήγησε ο κορονοϊός.

Γιώργος Αλεξάκης

Μείωση εμμέσων φόρωνπροκαταβολή φόρουΕΦΚμείωση ΦΠΑΤουρισμόςΜΕΤΑΦΟΡΕΣΓαλλία
Keywords
Τυχαία Θέματα