Σε απεργία προχωρούν οι φυσικοθεραπευτές του Δημοσίου

Σε διήμερη απεργία 16 και 17 Ιανουαρίου προβαίνουν οι φυσικοθεραπευτές του δημόσιου τομέα.

Διαμαρτύρονται τόσο για την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές υγείας, όσο και για την «ρατσιστική» -όπως την χαρακτηρίζουν- αντιμετώπιση όλων των κυβερνήσεων απέναντί τους, καθώς έχουν εξαιρεθεί από τους δικαιούχους καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει χαρακτηρισθεί «δίκαιο αίτημα» απ’ όλους τους υπουργούς Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, οι φυσικοθεραπευτές του

δημόσιου τομέα διεκδικούν με την κινητοποίησή τους τα εξής:

Χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους φυσικοθεραπευτές στις δημόσιες δομές υγείας.Αυτοτελές τμήμα φυσικοθεραπείας στα Δημόσια Νοσοκομεία.Κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.Άμεση λειτουργία των Δημόσιων Κέντρων Αποκατάστασης με κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.Πρόβλεψη θέσεων φυσικοθεραπευτή στις ΤΟ.ΜΥ.Πρόσληψη φυσικοθεραπευτών στις μονάδες Πρόνοιας

Σε ένδειξη συμπαράστασης, οι εργαστηριούχοι φυσικοθεραπευτές «κλείνουν» και αυτοί τα εργαστήριά τους την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, συμμετέχοντας έτσι στις κινητοποιήσεις.

Την ίδια ημέρα μάλιστα, σύσσωμοι οι φυσικοθεραπευτές θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 12:00.

Επίσης, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΕ-ΟΤΑ με ανακοινώσεις τους δηλώνουν τη στήριξή τους στην απεργία, αφού -όπως αναφέρουν- τα αιτήματα των φυσικοθεραπευτών είναι και δικά τους αιτήματα, καθώς ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας είναι μείζονος σημασίας για την ελληνική κοινωνία.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρος Λυμπερίδης, με αφορμή τις κινητοποιήσεις τόνισε ότι τα αιτήματα της απεργίας είναι αυτονόητα. Όπως είπε, οι υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης χρηματοδοτούν και επενδύουν στην Φυσικοθεραπεία, όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αυξάνεται ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην υποδοχή των μυοσκελετικών περιστατικών, στην αξιολόγηση και κατάταξη του επείγοντος ή η Γερμανία, όπου αυξάνονται τα κονδύλια για την φυσικοθεραπεία.

Στην Ελλάδα όπως είπε, συζητάμε για τα αυτονόητα, δηλαδή, την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και την πλήρη έλλειψη φυσικοθεραπευτών στα δημόσια κέντρα αποκατάστασης, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουμε μια «ρατσιστική» αντιμετώπιση των φυσικοθεραπευτών, που έχουν εξαιρεθεί το 2012 με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, από τους δικαιούχους της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παρόλο που ήταν δικαιούχοι του νοσοκομειακού επιδόματος.

φυσικοθεραπευτέςαπεργία φυσικοθεραπευτώνυπουργείο υγείας
Keywords
Τυχαία Θέματα