Σε χαμηλά μηνών το πετρέλαιο ελέω Κίνας-Πέφτει και το αέριο

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα για φέτος κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (28/11), καθώς οι διαδηλώσεις στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγές αργού στην Κίνα, κατά των αυστηρών περιορισμών για τον κορονοϊό, ενισχύουν την ανησυχία για τις προοπτικές ζήτησης καυσίμων.

Το μπρεντ έπεσε μέσα στη συνεδρίαση ακόμα και στα 80,61 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουαρίου.

Το αμερικανικό αργό

υποχώρησε έως και 73,60 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, το χαμηλότερο από τις 22 Δεκεμβρίου του 2021.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς, που έφθασαν σε χαμηλά 10 μηνών την περασμένη εβδομάδα, έχουν καταγράψει τρεις διαδοχικές εβδομαδιαίες πτώσεις.

Οι αγορές εμφανίστηκαν ασταθείς ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ+ αυτό το Σαββατοκύριακο και του επικείμενου πλαφόν της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο.

Η Κίνα συνεχίζει την πολιτική του προέδρου Σι Τζινπίνγκ για μηδενικό COVID-19, ακόμη και όταν μεγάλο μέρος του κόσμου έχει άρει τους περισσότερους περιορισμούς.

Εκατοντάδες διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν στη Σαγκάη το βράδυ της Κυριακής, καθώς οι διαδηλώσεις για τους περιορισμούς ξέσπασαν για τρίτη ημέρα και εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις μετά τη φονική πυρκαγιά στα δυτικά της χώρας.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα συναντηθούν στις 4 Δεκεμβρίου. Τον Οκτώβριο, ο Οργανισμός συμφώνησε να μειώσει τον στόχο παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2023.

Εν τω μεταξύ, η G7 και οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι, με στόχο τον περιορισμό των εσόδων για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία χωρίς να διαταραχθούν οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ διχάστηκαν ως προς το επίπεδο στο οποίο έπρεπε να περιορίσουν τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, με τον αντίκτυπο να ενδέχεται να μην είναι μεγάλος.

«Οι συνομιλίες για το πλαφόν θα συνεχιστούν, αλλά φαίνεται ότι δεν θα είναι τόσο αυστηρό όσο πιστεύαμε αρχικά, σε σημείο που μπορεί να είναι οριακά άσκοπο», δήλωσε ο Κρεγκ Έρλαμ, ανώτερος αναλυτής αγορών στον OANDA.

«Η απειλή για τη ρωσική παραγωγή από ένα ανώτατο όριο 70 δολαρίων, για παράδειγμα, είναι ελάχιστη δεδομένου ότι πωλεί ήδη γύρω από αυτά τα επίπεδα», συμπλήρωσε.

Το πλαφόν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, όταν θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ για το ρωσικό αργό.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό κάνει «βουτιά» 3,20% στα 73,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κατρακυλά 3,07% στα 81,14 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση άνω του 4% για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 4,145% στα 119,215 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,16% στα 1.757,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,15% στα 21,46 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,59% στα 3,6087 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,66% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0463 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,06% στο 1,2085 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,74% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8656 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςασήμιχαλκός
Keywords
Τυχαία Θέματα