Σε κλοιό ρευστοποιήσεων τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις δηλώσεις των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών να ανησυχούν τους επενδυτές.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είπε την Πέμπτη ότι ο ίδιος και οι άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας πήραν μεν θάρρος από την πρόσφατη επιβράδυνση του πληθωρισμού,

αλλά δεν είναι ακόμη σίγουροι ότι έχουν πετύχει μία νομισματική πολιτική που είναι «αρκετά περιοριστική ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου».

Στο ίδιο μήκος κύματος η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μπορεί να αυξηθεί και να απομακρυνθεί από τα τρέχοντα χαμηλά δύο ετών, ιδίως αν υπάρξει νέο σοκ στην προσφορά στον ενεργειακό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωαγορές, στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 4,50 μονάδων ή 1% και έκλεισε στις 443,30 μονάδες. Ο κλάδος των τροφίμων και ποτών ήταν ο μεγάλος χαμένος, ολοκληρώνοντας με πτώση 3,1%. Όλοι οι κλαδικοί δείκτες έκλεισαν στο «κόκκινο», με εξαίρεση τον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου, που σημείωσε κέρδη 0,4%.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,77% στις 15.234,39 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 διολίσθησε 1,28% στις 7.360,55 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,96% στις 7.045,25 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,36% στις 9.371,70 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,49% στις 28.504,43 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, μηδενική ήταν η μεταβολή της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου το τρίτο τρίμηνο. Ειδικότερα, το βρετανικό ΑΕΠ δεν παρουσίασε αύξηση το τρίμηνο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, μετά από αύξηση 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσιους όρους, το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου ήταν 0,6% υψηλότερο από την ίδια περίοδο του 2022.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
Keywords
Αναζητήσεις
se-kloio-refstopoiiseon-ta-evropaika-chrimatistiria-8.htm
Τυχαία Θέματα