Σε νέο υψηλό ο χρυσός με ώθηση από τη Fed

12:36 1/4/2024 - Πηγή: Reporter

Οι τιμές του χρυσού επεκτείνουν το ράλι τους και καταγράφουν άλλο ένα υψηλό ρεκόρ τη Δευτέρα (1/4), παίρνοντας ώθηση από τη Federal Reserve και τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, με το πολύτιμο μέταλλο να ενισχύει τον ρόλο του ως «ασφαλές καταφύγιο».

Ο χρυσός βρέθηκε να διαπραγματεύεται ακόμα και στα 2.286,39 δολάρια ανά ουγγιά νωρίτερα, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 2%.

«Νομίζω ότι είναι μια πραγματικά συναρπαστική στιγμή για τον χρυσό», δήλωσε στο CNBC ο Τζόσεφ Καβατόνι,

στρατηγικός αναλυτής αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, επισημαίνοντας ότι η ώθηση έρχεται από την πεποίθηση των επενδυτών ότι επίκεινται περικοπές από τη Fed.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Ο δείκτης πληθωρισμού που εξετάζει η Fed σημείωσε άνοδο 2,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, κάτι που πιθανόν θα κάνει την κεντρική τράπεζα να κρατήσει στάση αναμονής όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων.

Η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο τέλος της πρόσφατης συνεδρίασής της τον Μάρτιο, αλλά παρέμεινε στις προβλέψεις της για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Μεγάλη η ζήτηση και από το εξωτερικό

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να διατηρούν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα απέδιδαν χαμηλότερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Οι τιμές του χρυσού αυξάνονται επίσης λόγω υψηλότερης ζήτησης από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον Σίζαρ Μπράιαν, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Gabelli Funds.

«Στην Κίνα, οι ιδιώτες επενδυτές έχουν στραφεί στον χρυσό επειδή ο τομέας των ακινήτων δεν τα πήγε καλά», είπε ο Μπράιαν, προσθέτοντας ότι η οικονομία της Κίνας παρέμεινε αδύναμη και το χρηματιστήριο και το νόμισμά της δεν είχαν καλή απόδοση.

Το ράλι χρυσού μέχρι στιγμής έχει τροφοδοτηθεί από ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων αποθεματικών λόγω γεωπολιτικών κινδύνων, εγχώριου πληθωρισμού και αδυναμίας του αμερικανικού δολαρίου, εξήγησε ο Καβατόνι.

Η Κίνα είναι η πρώτη κινητήρια δύναμη τόσο για την καταναλωτική ζήτηση όσο και για τις αγορές χρυσού από την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με στοιχεία της WGC.

#χρυσός #επιτόκια #FED #FEDERAL_RESERVE
Keywords
Τυχαία Θέματα
Fed,