Σε πορεία αυτονόμησης το ελληνικό χρηματιστήριο

Η Ουκρανική κρίση συμπληρώνει σύντομα διάρκεια δύο μηνών χωρίς να διαφαίνεται η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στα δύο εμπόλεμα μέρη. Με τις πολλαπλές παρενέργειες να κλιμακώνουν τον πληθωρισμό που συνεχίζει την ανοδική του πορεία προβληματίζοντας τις Κεντρικές Τράπεζες.

Ήδη, η Federal προχωρεί σε ενέργειες αυστηροποίησης με τα επιτόκια να είναι σε τροχιά σταδιακής ανοδικής αναπροσαρμογής ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται η μείωση του ενεργητικού που έχει φτάσει τα $ 9 τρις., με μηνιαίες ρευστοποιήσεις τίτλων ύψους $95

δις. περίπου. Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής προσπαθώντας να μεταθέσει χρονικά και τη δική της στροφή από την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική με αρνητικά επιτόκια προς πολιτική θετικών επιτοκίων. Την ίδια ώρα, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και το ενδεχόμενο μη επανεκλογής του Μακρόν στο 2ο γύρο, προκαλεί αναταράξεις στα γαλλικά ομόλογα με τις αποδόσεις να αναρριχώνται στο 1,30%. Παράλληλα, τα ακραία περιοριστικά μέτρα στη Σαγκάη ενόψει των αυξημένων κρουσμάτων από το κορωνοϊό προκαλούν αναταράξεις στους δείκτες των κινεζικών αγορών, ενώ η S&P υποβαθμίζει τη ρωσική οικονομία καθώς βρίσκεται πλέον σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Τα παραπάνω δεδομένα διαμορφώνουν σκηνικό νευρικότητας στις διεθνείς αγορές με αυξημένη μεταβλητότητα καθώς η αβεβαιότητα σε όλα τα πεδία οδηγεί τους επενδυτικούς οίκους σε πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, συντηρώντας την επιφυλακτικότητα και εκτρέφοντας την αποστροφή προς τους επενδυτικούς κινδύνους. Ωστόσο, στο ελληνικό χρηματιστήριο η εικόνα είναι διαφορετική: κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις o Γ.Δ. πέτυχε μια μάλλον απρόσμενη αναρρίχηση ξεπερνώντας τις 900 μονάδες και συνεχίζοντας ψηλότερα. Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, η ΤτΕ διατηρεί την εκτίμησή της για ρυθμό μεγέθυνσης ύψους 3,8% στο βασικό σενάριο με μέσο πληθωρισμό στο 5,1%, θεωρώντας ότι το +8,9% του ΔΤΚ του Μαρτίου είναι κοντά στην υψηλή επίδοση του έτους. Την αισιοδοξία της ΤτΕ συμμερίζεται σε ανάλογο σχεδόν βαθμό η Moody’s (βλέπει +3%) και η Goldman Sachs που θεωρεί ότι η Ουκρανική κρίση δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία από τις στοχεύσεις της. Ταυτόχρονα, οι τιμές στόχοι που δίνουν οι επενδυτικοί οίκοι για τις τράπεζες υπόκεινται σε «μικρά κουρέματα», με την HSBC να αναβαθμίζει την τιμή για την Εθνική Τράπεζα. Την ίδια ώρα, σημειώνεται κινητικότητα σε σχέση με τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με το Υπουργείο Οικονομικών να εισπράττει ποσό ύψους €3,6 δις. Παράλληλα, ελπιδοφόρα είναι τα πρώτα μηνύματα για τη φετινή τουριστική περίοδο καθώς εκτιμάται ότι σε αρκετές περιοχές οι αφίξεις θα ξεπεράσουν εκείνες του 2019!

Από την άλλη πλευρά, τόσο ο Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο Κλάους Ρέγκλιγκ, επισημαίνουν την ανάγκη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων καθώς πιθανολογείται ότι κατά το 2023 η δημοσιονομική πολιτική θα περιλάβει στους στόχους της και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Στην παρούσα φάση, η ανακωχή από την πλευρά των πωλητών επιτρέπει τόσο την επανακατάκτηση των 900 μονάδων όσο και την εκτροφή προσδοκιών για κίνηση με στόχο την αναμέτρηση με την περιοχή των 950 μονάδων, στο βαθμό που συνεχιστεί η συναλλακτική αναβάθμιση με διατήρηση της υπεροπλίας των αγοραστών

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Δημήτρης Τζάναςχρηματιστηριακό σχόλιοΧρηματιστήριο ΑθηνώνΚΥΚΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα