Σε τροχιά για δεύτερη σερί εβδομαδιαία πτώση το πετρέλαιο

Προς τη δεύτερη σερί εβδομαδιαία πτώση του οδεύει το πετρέλαιο, καταγράφοντας απώλειες και την Παρασκευή (18/11), παρά τα αρχικά κέρδη στη συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες για αποδυνάμωση της ζήτησης από την Κίνα παραμένουν, ενώ αναμένονται και περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Κίνα, η οποία σύμφωνα με πηγές επιδιώκει να επιβραδύνει τις εισαγωγές

αργού από ορισμένους εξαγωγείς, έχει σημειώσει αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, ενώ οι ελπίδες για τον περιορισμό των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν μετριαστεί από τις παρατηρήσεις ορισμένων αξιωματούχων της Fed αυτήν την εβδομάδα.

«Όπως έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχουν επαρκείς παράγοντες που θα οδηγούσαν σε άνοδο των τιμών», δήλωσε ο Στίβεν Μπρένοκ της χρηματιστηριακής εταιρείας πετρελαίου PVM. «Ωστόσο, με το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό αργό σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να τελειώσουν το έτος με εκρηκτική άνοδο».

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ οδεύουν προς μια δεύτερη εβδομάδα απωλειών. Το μπρεντ οδεύει προς πτώση άνω του 6%, ενώ το WTI υποχωρεί κατά 8%.

Οι ανησυχίες για την ύφεση κυριάρχησαν αυτή την εβδομάδα, ακόμη και με την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ρωσικό αργό στις 5 Δεκεμβρίου και τον OPEC+ να συσφίγγουν την προσφορά.

«Από την πλευρά της ζήτησης, υπάρχουν ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση», δήλωσε ο Ναΐμ Ασλάμ της Avatrade

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια λιγότερο, κατά 50 μονάδες βάσης (bps), στη συνεδρίαση πολιτικής της 13-14 Δεκεμβρίου έπειτα από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 bp, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος ξεκίνησε νέο γύρο περικοπών της προσφοράς τον Νοέμβριο, πραγματοποιεί συνάντηση πολιτικής στις 4 Δεκεμβρίου.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,40% στα 81,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,72% στα 89,13 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,715% στα 109,500 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται οριακά 0,01% στα 1.763,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,96% στα 21,172 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,63% στα 3,6643 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0371 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,40% στο 1,1909 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,29% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8705 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα