Σεντένο (ΕΚΤ): Χαμηλή πιθανότητα για αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες

Μια ημέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι η πιθανότητα η ΕΚΤ να επιστρέψει στις αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσεις «είναι πολύ χαμηλή».

Πιο συγκεκριμένα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ,

σε ομιλία του σήμερα (16/12) προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να ληφθούν υπερβολικά και περιοριστικά μέτρα μπροστά στις πληθωριστικές πιέσεις.

Πάντως, χθες στην καθιερωμένη ομιλία της, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να βρίσκεται εκτός των στόχων της τράπεζας, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της, υπογράμμισε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι στην οικονομία παραμένουν. Όπως τόνισε, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, με την ενέργεια και το κόστος των τροφίμων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,4% το 2022, στο 6,3% το 2023, στο 3,4% το 2024 και στο 2,3% το 2025, ενώ όσον αφορά στην ανάπτυξη, η τράπεζα προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 3,4% το 2022 και θα επεκταθεί οριακά το 2023 κατά 0,5%.

ΕΚΤΣεντένοεπιτόκιααυξήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα