Σήμα Eurogroup για έξοδο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία-Οι κρίσιμες εκκρεμότητες

Με εύσημα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε χτες (6/12) η συνεδρίαση του Eurogroup, που ανοίγει τον κύκλο εξόδου της χώρας από το καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας. Βέβαια οι συστάσεις δεν έλειψαν για σειρά εκκρεμοτήτων, ,όπως και η κατάθεση μια σειράς αβεβαιοτήτων που δημιουργούν προσκόμματα στον στόχο εξόδου, ωστόσο το κλίμα εντός της Ευρωομάδας είναι δεδομένο καθώς μάλιστα έγινε δεκτό με μεγάλη ικανοποίηση από τους εταίρους το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων και του ΔΝΤ.

Έτσι,

στις αρχές του 2022 αναμένεται να α προχωρήσει η αποπληρωμή του υπολοίπου από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και η πρώτη αποπληρωμή των 5,3 δισ. ευρώ από το διμερές δάνειο των συνολικά 52,3 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα κατά το πρώτο μνημόνιο.

Η δήλωση

Στη δήλωση του Eurogroup για την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με τις δεσμεύσεις της 12ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας αναφέρεται πως μετά από μια ταχεία συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα φέτος, το 2022 και το 2023. «Τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές μείωσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους. Οι προσπάθειες των αρχών υποστηρίχθηκαν από τα νέα μέσα της ΕΕ, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και το SURE", ενώ "η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας αναμένεται να δώσουν μια ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη και να αποτελέσουν τη βάση για την εδραίωση των προσπαθειών προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.»

Το Eurogroup αναφέρει επίσης πως «χαιρετίζουμε τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί σε δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας και των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου του 2021».

Ειδική αναφορά γίνεται στο νέο λογιστικό σχέδιο, στις παρεμβάσεις στον ενεργειακό τομέα, «που ολοκληρώνουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί». Σημειώνεται επίσης η «καλή πρόοδος» στην απλούστευση της αδειοδότησης των επενδύσεων, στις ιδιωτικοποιήσεις και στη διακυβέρνηση των κρατικών επιχειρήσεων, αλλά και στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της δημόσιας διοίκησης.

«Η αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα και υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που προσδιορίζονται στη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας» αναφέρεται. Για αυτό «ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν και να προωθήσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών». Σημειώνουν επίσης "ορισμένες καθυστερήσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της υγείας και καλούμε τις αρχές να επιταχύνουν την πρόοδο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων σε αυτούς τους τομείς" αναφέροντας πως τα θέματα αυτά θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης.

Ρέγκλινγκ, Τζεντιλόνι, Ντόναχιου

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες με βάση τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, «υπάρχει σαφής πρόοδος σε πολλούς τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η συνεχής μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Φυσικά η Ελλάδα όπως και όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ και παντού στον κόσμο, αντιμετωπίζει κινδύνους και αβεβαιότητες, που σχετίζονται με την πανδημία και με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι σε θέση να το χειριστεί αυτό». Σημείωσε επίσης, ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε ότι η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, θα είναι «μια μεγάλη ευκαιρία για ισχυρή ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι ελληνικές Αρχές ολοκλήρωσαν μια επιπλέον δέσμη δεσμεύσεων». Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένες από αυτές παρουσιάζουν καθυστερήσεις (π.χ. ληξιπρόθεσμες οφειλές), οι οποίες σχετίζονται με την πανδημία, αλλά και με τις δυσκολίες που είχε η χώρα λόγω των πυρκαγιών. «Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να καλύψει το κενό, αλλά μέσα σε μια πολύ θετική αξιολόγηση την οποία συμμερίστηκαν όλα τα κράτη-μέλη», πρόσθεσε ο επίτροπος Οικονομίας. Εξάλλου, απένειμε εύσημα στις ελληνικές Αρχές για την προσπάθειά τους να εφαρμόσουν το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σημειώνοντας ότι αναμένεται να ληφθεί το τέταρτο αίτημα πληρωμής τις επόμενες εβδομάδες.

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ανέφερε σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ότι ορισμένα συγκεκριμένα βήματα καθυστέρησαν αισθητά, ωστόσο αυτό οφείλεται στην επίδραση της πανδημίας. «Όλοι ενθαρρύναμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την προσπάθειά της για την επόμενη χρονιά», είπε.

Σταϊκούρας: Τα επόμενα βήματα

Θετικά αξιολογήθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα από την 12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας παράλληλα ότι «αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «επικροτήθηκε, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών».

Σημείωσε ότι «ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει σε πρόωρες αποπληρωμές του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πρόωρες αποπληρωμές οι οποίες, όπως τονίστηκε, θα είναι πολλαπλά επωφελείς για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας» Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

«Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και αξιολογήθηκε θετικά η πορεία της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την 12η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.

Αναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Επικροτήθηκε, παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η πανδημία και οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, η περαιτέρω προώθηση και υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

Πιστοποιήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων, στις αποκρατικοποιήσεις, στη διοίκηση των κρατικών επιχειρήσεων, στην κοινωνική πρόνοια, στη δημόσια διοίκηση, στο Κτηματολόγιο, στη φορολογία των ακινήτων.

Επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να προσδώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση, και να αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Επακόλουθο των ανωτέρω υπήρξε η απόφαση εκταμίευσης του έκτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει σε πρόωρες αποπληρωμές του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πρόωρες αποπληρωμές οι οποίες, όπως τονίστηκε, θα είναι πολλαπλά επωφελείς για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

Οι παραπάνω θετικές εξελίξεις προστίθενται στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία δείχνει ότι το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 13,4% το 3ο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

Η καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση, καθώς ο μέσος -μέχρι σήμερα- αντίστοιχος ευρωπαϊκός όρος υπολείπεται του 4%.

Σε όρους επιπέδου, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 46,4 δισ. ευρώ το 3ο τρίμηνο του 2021, η υψηλότερη εγχώρια επίδοση την τελευταία δεκαετία!

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Πιθανότατα, ισχυρότερη από τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις.

Ανάκαμψη την οποία, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις και δυσκολίες, μπορούμε όλοι μαζί -κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις- να διασφαλίσουμε ότι θα ακολουθήσει υψηλή, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».

Γιώργος Αλεξάκης

Eurogroupμεταμνημονιακή εποπτείαεκκρεμότητες
Keywords
Τυχαία Θέματα