Σκρέκας: Εξαντλήσαμε τις δυνατότητες στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων

«Καταθέτουμε την ίδια πρόταση που υπήρχε με την κρίση του κορονοϊού, αλλά ενισχυμένη. Δεν μπορεί το κάθε κράτος-μέλος μόνο του να αντιμετωπίσει τις συνέπειες», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την ενεργειακή κρίση, μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία που επιδεινώνουν την κατάσταση.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο, ανατροφοδείται και παρατείνεται λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Κάθε κράτος έχει περιορισμένες δυνατότητες. Εμείς σαν Ελλάδα

έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων», επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, προσθέτοντας πως «εφόσον η κρίση παρατείνεται, πρέπει η Ευρώπη να πάρει έκτακτα μέτρα στήριξης, καθώς πολύ απλά, καμία χώρα, κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει».

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη πως «ζητάμε οι πόροι αυτοί που θα δοθούν, να μην επηρεάζουν το χρέος και το έλλειμα κάθε χώρας».

Μάλιστα, στρέφοντας τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως «ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει τι κάνει η Γαλλία και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί οι προτάσεις πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Η Γαλλία έχει πυρηνικά εργοστάσια, που έχουν μηδενικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και είπε ότι δεν πρέπει να έχουν κέρδη φέτος και αυτά να επιστραφούν στους πολίτες».

Η ΔΕΗ έχει διαθέσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα και μαζί με τα 1,4 δισ. του Κράτους, είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ η βοήθεια, επεσήμανε ο Κώστας Σκρέκας, προσθέτοντας δηκτικά πως «αν μπορούσαμε με ένα νόμο και ένα άρθρο να βάλουμε τέλος στην ακρίβεια των αγαθών και της ενέργειας, θα το είχαμε κάνει όλες οι χώρες».

«Για 7 στα 10 νοικοκυριά, που καταναλώνουν μέχρι 1.200 – 1.300 κιλοβατώρες το τετράμηνο, απορροφούμε πάνω από το 50% του αυξημένου κόστους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, ιδίως καθώς οι λογαριασμοί ήταν φουσκωμένοι και πριν την ενεργειακή κρίση», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Υπογράμμισε πως «δεν γίνονται διακοπές ηλεκτροδότησης στους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου, για το οποίο δεν είναι στενά τα όρια, μια οικογένεια με εισόδημα έως 20.000 ευρώ μπορεί να είναι δικαιούχος. Τα νοικοκυριά τα στηρίζουμε από την πρώτη στιγμή», λέγοντας ακόμη πως «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που στηρίζει οριζόντια και όλες τις επιχειρήσεις. Φτάνουν αυτά; Όχι. Για αυτό λέμε η ΕΕ πρέπει να πάρει μέτρα άμεσα, για να στηρίξει τους πολίτες».

Μάλιστα, ανέφερε πως η επιβάρυνση για τους ευρωπαίους πολίτες, το κόστος από την ενεργειακή κρίση είχε υπολογιστεί στα 350 δισ. ευρώ, πριν από την ουκρανική κρίση.

«Δεν φαίνεται να έχουμε διαταραχές στην ροή φυσικού αερίου αυτήν την στιγμή. Όμως κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Υπάρχουν εναλλακτικές», τόνισε ο κ. Σκρέκας, αναφέροντας το σχέδιο που εκπονήθηκε στην έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΝ.

ενεργειακή κρίσηΚώστας ΣκρέκαςΟυκρανίαΕνέργεια
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκρέκας, Εξαντλήσαμε,skrekas, exantlisame