Σκρέκας για Εύβοια: Δασεργάτες και ρητινοκαλλιεργητές στην αποκατάσταση των δασών

Στη διαβεβαίωση ότι οι ντόπιοι δασεργάτες και ρητινοκαλλιεργητές θα αναλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα αποκατάστασης στην βόρεια Εύβοια που επλήγη από τις πυρκαγιές προχώρησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

«Φυσικά οι δασεργάτες και οι ρητινοκαλλιεργητές της βορείου Ευβοίας είναι αυτοί που θα αναλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα αποκατάστασης και προστασίας των κατεστραμμένων δασικών οικοσυστημάτων» σημείωσε ο κ. Σκρέκας, κάνοντας λόγο ότι στην περιοχή Λίμνη Ευβοίας ξεκίνησαν ήδη οι

εργασίες αποκατάστασης.

«Τα δασαρχεία με απευθείας αναθέσεις στους δασικούς συνεταιρισμούς, όχι μέσω εργολάβων, θα αναθέσουν τη δουλειά κατασκευής κορμοπλεγμάτων και σανιδοτοίχων στους οικείους δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής» πρόσθεσε.

Κι αυτό, όπως είπε μιλώντας στο MEGA, συμβαίνει «προκειμένου να οργανώσουμε τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα αλλά και να έχουν δουλειά τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια οι άνθρωποι».

Στο ερώτημα γιατί ορισμένες εταιρίες ανέλαβαν έργα στην περιοχή που επλήγη από τις πυρκαγιές, υποστήριξε ότι «μέσω του θεσμού της αναδάσωσης, ορισμένα εταιρίες, με δικά τους έξοδα, καλύπτουν την απομάκρυνση των επικίνδυνων κορμών. Η πρώτη εργασία που πρέπει να γίνει είναι η απομάκρυνση καμμένων επικίνδυνων κορμών».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στα έργα αποκατάστασης, θα αξιοποιήσουν εργατικό δυναμικό από την περιοχή. Παράλληλα, προανήγγειλε οικονομική ενίσχυση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ προς τους δασικούς συνεταιρισμούς της βόρειας Εύβοιας.

Τα έργα αποκατάστασης θα έχουν διάρκεια, υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, θέτοντας ως προτεραιότητα να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ως το τέλος Οκτωβρίου στις περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες.

Οι καταγγελίες για ανεμογεννήτριες

«Βεβαίως πρέπει να δουλέψει ο κόσμος της περιοχής. Το ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή. Είναι επιτακτική ανάγκη, έχουν μείνει όλοι άνεργοι. Αυτό έλειπε να μην δουλέψουν οι ντόπιοι που ξέρουν τα δάση και γεννήθηκαν μέσα σε αυτά» σχολίασε ο πρόεδρος ρητινοκαλλιεργητών – δασεργατών Εύβοιας, Βαγγέλης Γεωργατζής.

Ο κ. Γεωργατζής υπογράμμισε ότι η δράση των εταιριών στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας στοχεύει στην εγκαθίδρυση αιολικών πάρκων.

«Οι μεγάλες εταιρίες έρχονται για άλλα συμφέροντα στην περιοχή. Δεν έρχονται για να κόψουν ξύλα ή να κάνουν αντιπλημμυρικά έργα. Ούτε την Τέρνα ως ανάδοχο εταιρεία την έπιασε ο πόνος να δώσει λεφτά στην βόρεια Εύβοια γιατί πονά τους ανθρώπους. Πριν ένα χρόνο έκλεισε το εργοστάσιο στο Μαντούδι και έμειναν 250 οικογένειες στο δρόμο. Οι εταιρίες έχουν άλλα συμφέροντα στην περιοχή, για αιολικά πάρκα».

«Υπάρχει μια φήμη που πλανάται την οποία διέψευσαν δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις. Δεν τίθεται θέμα να κάψει κάποιος ένα δάσος, να κάνει ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, για να τοποθετήσει πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, όταν αυτό μπορεί να συμβεί σε δασικού χαρακτήρα έκταση και δάσος. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανεμογεννητριών έχει τοποθετηθεί σε δάση. Άρα δεν απαγορεύεται, άρα δεν χρειάζεται κάποιος να κάψει ένα δάσος. Ίσα ίσα που τώρα είναι πιο δύσκολο να πάει κάποιος σε μια καμμένη περιοχή και να εγκαταστήσει ανεμογεννήτρια» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας από την πλευρά του.

«Είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεπεράσει κάποιος τους τοπικούς προβληματισμούς και να πάει να κατασκευάσει μια ανεμογεννήτρια σε ένα καμμένο δάσος. Άρα, μην έχουμε το αντίθετο. Να πηγαίνουν κάποιοι που θέλουν δήθεν να προστατέψουν το δάσος και να προχωρούν σε τέτοια εγκλήματα για να μην μπουν ανεμογεννήτριες. Το θέμα δεν είναι οι ανεμογεννήτριες, αλλά να προστατέψουμε τα δάση μας από την κλιματική κρίση» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Κώστας ΣκρέκαςΒόρεια ΕύβοιαΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΔασικές πυρκαγιέςανεμογεννήτριες
Keywords
Τυχαία Θέματα