Σκρέκας: «Κλειδί» η ναυτιλία για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας

Τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας ως πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την ομιλία του στο 13ο Ετήσιο Capital Link Greek Shipping Forum με θέμα: THE NEW ENERGY LANDSCAPE & SHIPPING, τονίζοντας ότι η πράσινη μετάβαση είναι η μοναδική λύση

για την επίτευξη προσιτών τιμών ενέργειας και την αποτροπή των αιτιών της κλιματικής αλλαγής.

O υπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είναι χαρά μου που βρίσκομαι σε αυτό το σημαντικό συνέδριο. Τα τελευταία 3,5 χρόνια, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μας έχει οδηγήσει με ασφάλεια, διασχίζοντας ταραγμένα νερά.

Η ναυτιλία αποτελεί το κλειδί για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.

Με αυτό το στόχο, πλοία μεταφοράς LNG φέρνουν αέριο στη Ρεβυθούσα, επιτρέποντας μας να μειώσουμε την εξάρτηση μας από το ρωσικό αέριο. Η ναυτιλία άλλωστε πρόκειται να μεταφέρει το 50% των καυσίμων που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.

Η μετάβαση αυτή είναι η μόνη μας επιλογή ώστε να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο που προκύπτει από τη γεωπολιτική αστάθεια και την κλιματική κρίση. Η ενίσχυση της διαφοροποίησης εγγυάται την αυτονομία μας. Θέλουμε να διαφοροποιήσουμε το ενεργειακό μας μείγμα και να πάψουμε να χρησιμοποιούμε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα έως το 2028, ενώ ταυτόχρονα έχουμε θέσει ως στόχο τον τριπλασιασμό της δυνατότητας παραγωγής από ΑΠΕ έως το 2030.

Το φυσικό αέριο έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ως μεταβατικό καύσιμο. Εκκινούμε ακόμη φιλόδοξα έργα για το πράσινο υδρογόνο, πολλαπλασιάζουμε τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, ενώ, τέλος, επενδύσουμε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων μας.

Είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέλαβε τη 2η θέση στην κατάταξη για την δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ παράλληλα θεωρείται μια από τις ανθεκτικότερες χώρες ως προς τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης συνολικά».

Capital Link Greek Shipping Forumπράσινη μετάβασηΚώστας ΣκρέκαςLNGΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑΡεβυθούσαΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σκρέκας, Κλειδί,skrekas, kleidi