Σκρέκας: Νέος μηχανισμός «ανάκτησης» κερδών από την αγορά προμήθειας
Έρχεται νέος μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων από τους παρόχους με βάση όσα ανέφερε σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Συγκεκριμένα, κάθε Νοέμβριο αρχής γενομένης από φέτος θα συνεκτιμώνται τα κέρδη ή οι ζημίες των παρόχων ανά μήνα, με βάση τα τιμολόγια που εκδίδουν με μηνιαίες τιμές ανά κιλοβατώρα, κι εφόσον υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα θα υπάρχει ένα έξτρα τέλος.
“Υπάρχει ένα διευρυμένο περιθώριο στην αγορά προμήθειας για τιμολόγηση ανά μήνα. Κάθε 11ο μήνα θα πηγαίνουμε και θα υπολογίζουμε τις ζημιές και
Όπως, δε, τόνισε ο μηχανισμός ανάκτησης των “υπερεσόδων” των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ήδη εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές για τον τελικό καταναλωτή σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Μάλιστα με βάση τον δείκτη ΗΕΡΙ, όπως είπε, η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο οικιακό τιμολόγιο μεταξύ 15 ευρωπαϊκών χωρών, ενώ στην Πορτογαλία και την Ισπανία οι τιμές είναι 20% και 80 % ακριβότερες αντίστοιχα.
Συνέχιση της διαβούλευσης
Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση εντός της ΕΕ για το θέμα του πλαφόν ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως Γερμανία και Ολλανδία) που αντιδρούν στην ελληνική πρόταση για επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου (την οποία υποστηρίζουν ήδη 16 κράτη - μέλη). “Η Ευρώπη σήμερα αγοράζει το ακριβότερο φυσικό αέριο, χωρίς να υπάρχει αντικειμενικός λόγος. Η ελληνική πρόταση προβλέπει την επιβολή μεταβαλλόμενου ορίου τιμής σε συνάρτηση με τη διακύμανση των τιμών στα διεθνή Χρηματιστήρια, ώστε να διασφαλίζεται αφενός ο εφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς και αφετέρου η συγκράτηση των τιμών”, τόνισε ο υπουργός. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Τρίτη στην Πράγα.
“Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα δε λειτουργούν. Και φαίνεται ότι όταν υπάρχει κάποια δήλωση τότε εκτινάσσεται η τιμή και αγοράζουμε έως και σε 5πλασιες τιμές σε σχέση με άλλες χώρες. Επίσης υπάρχει μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως η επαναδιαπραγμάτευση με προμηθευτές, ή ένα πλαφόν στην αγορά ρεύματος για την ηλεκτροπαραγωγή” ανέφερε σε σχέση με τον ευρωπαϊκό διάλογο. “ Αυτό, όμως, που γίνεται στην Ισπανία έχει διπλασιάσει τη χρήση αερίου εκεί. Άρα έτσι πρέπει να επιδοτηθεί ο παραγωγός που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Εμείς παίρνουμε τα λεφτά από παραγωγούς και τα δίνουμε στους καταναλωτές. Πχ. ι εάν εφαρμοστεί ένα πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή, όπως στην Ισπανία, θα πρέπει να γίνει μηχανισμός επιδότησης για το αέριο από την ΕΕ” τόνισε και συμπλήρωσε:
“Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας. Θα προχωρήσουμε σε μέτρα μείωσης κατανάλωσης σε μέσους και μεγάλους καταναλωτές μέσα από μια πλατφόρμα που θα δίνει κίνητρα”.
Παράλληλα, όπως είπε, στην πρόταση που έχουν καταθέσει οι “16” χώρες έχει δοθεί η δυνατότητα να μπορεί κάποιος, σε περίπτωση που χρειάζεται προμήθεια αερίου να αγοράζει αέριο με διμερές συμβόλαιο, πάνω κι από το καθορισμένο πλαφόν. Κι αυτό για να αρθούν οι ανησυχίες της Γερμανίας για πιθανό έλλειμμα στην προμήθεια σε περίπτωση πλαφόν στην τιμή.
Σε ερώτηση για την επάρκεια εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα (αποθήκευση αερίου στην Ιταλία, αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, διασφάλιση φορτίων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου κ.α.) ώστε η χώρα για σχεδόν ένα μήνα να μπορεί να ζει χωρίς φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Μάλιστα έχουν ληφθεί υπόψη και οι ανάγκες εφοδιασμού της Βουλγαρίας που εξαρτάται από το ελληνικό σύστημα.
Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για περικοπές στην ενεργειακή τροφοδοσία των οικιακών καταναλωτών αλλά και των ενεργοβόρων μεγάλων βιομηχανιών με την ενεργοποίηση μιας πλατφόρμας με κίνητρα, όπως και στην περίπτωση της διακοψιμότητας. Επίσης δήλωσε αισιόδοξος ότι ο ευρωπαϊκός στόχος εξοικονόμησης κατά 5% τις ώρες αιχμής (που θα καθορίζει ανά περίοδο ο ΑΔΜΗΕ) θα επιτευχθεί καθώς ήδη έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Μάλιστα ο μηχανισμός για την μέση και υψηλή τάση που έχει ενταχθεί ως έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί “προίκα” για την επόμενη ενεργειακή μέρα της χώρας και για την προσπάθεια εξοικονόμησης ανεξάρτητα από την κρίση.
Σε σχέση με τους λιγνίτες τόνισε ότι θα γίνει ό,τι απαιτείται ώστε να πιαστεί ο στόχος για συμμετοχή τους στο μίγμα μέχρι 20% το επόμενο διάστημα. Άφησε, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει παρέμβαση ώστε να απεμπλακούν οι διαδικασίες για τα ορυχεία Βεύης και Αχλάδας.
Παράλληλα ο κ. Σκρέκας διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις, αλλά με μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα στηρίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ενώ ανήγγειλε ότι θα τεθεί χρονικό όριο στην προθεσμία παραμονής των καταναλωτών στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας.
Γιώργος Αλεξάκης
Κώστας Σκρέκαςτιμολόγιαπάροχοι ηλεκτρικής ενέργειαςΥΠΕΡΕΣΟΔΑπλαφόνΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣλιγνίτες- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Παράγωγα: Η μικρή διακύμανση για δεύτερη μέρα κλάδεψε τους όγκους
- Γιατί οι CEO πρέπει να εγκαταλείψουν τον φόβο και να…δείξουν πυγμή στο χώρο εργασίας
- Πράγα: Ακόμη πιο κοντά Τουρκία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν
- Ν. Αναστασιάδης: "Να τελειώνουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Τουρκία"
- Οπαδός της "Γαλάζιας πατρίδας" ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα
- Χρέη στα Ταμεία: 10ετής η παραγραφή - Πληρωμή σε 24 δόσεις - Ολη η ρύθμιση
- Περισσότερες δόσεις, ταχύτερη παραγραφή για χρέη στα Ταμεία
- Ανδρουλάκης στην Ευρωβουλή: Πολιτικός ή εθνικός ο λόγος της παρακολούθησης
- Πως το δολάριο οδηγεί την παγκόσμια οικονομία σε κρίση
- Ουκρανία: Ρώσος κατοχικός αξιωματούχος προτείνει στον Σοϊγκού να... αυτοκτονήσει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Ανδρουλάκης στην Ευρωβουλή: Πολιτικός ή εθνικός ο λόγος της παρακολούθησης
- ΓΚΠΒ: «Ναι μεν αλλά» για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου
- Σκέρτσος: Σημαντικό να ελέγχουμε τις αποδείξεις- Οι τρεις βασικοί λόγοι
- Νέες απώλειες στις ευρωαγορές-Πτωτικό «γύρισμα» μετά τα πρακτικά της ΕΚΤ
- Σκρέκας: Νέος μηχανισμός «ανάκτησης» κερδών από την αγορά προμήθειας
- Τέσσερις «μνηστήρες» για το 20% της Αριάδνη Interconnection
- Πειραιώς: Αύξηση βιώσιμης τραπεζικής δραστηριότητας κατά €9 δισ. το 2022-2025
- Δεύτερη ημέρα απωλειών στη Wall Street με «βαρίδι» τα επιτόκια
- Υπουργείο Μεταφορών: Συμφέρον οικονομικά το leasing-Ο πολιτικός καιροσκοπισμός έχει όρια
- Σχεδόν γεμάτες οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου,αλλά τα δύσκολα έρχονται
- Τελευταία Νέα Reporter
- Σκρέκας: Νέος μηχανισμός «ανάκτησης» κερδών από την αγορά προμήθειας
- Η πρόταση Ελλάδας και «συμμάχων» για το πλαφόν στο αέριο
- ΔΝΤ: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2023
- ΓΚΠΒ: «Ναι μεν αλλά» για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου
- Οι Έλληνες πλοιοκτήτες σε... εγρήγορση για τις κυρώσεις στη Ρωσία
- Πρωτεργάτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» ο νέος Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα
- Όλο και ακριβαίνει ο καφές στην ΕΕ-Ετήσια αύξηση σχεδόν 17%
- Νέες απώλειες στις ευρωαγορές-Πτωτικό «γύρισμα» μετά τα πρακτικά της ΕΚΤ
- ESM: Προσωρινά στη θέση του Ρέγκλινγκ ο Κριστόφ Φρανκέλ
- Δεύτερη ημέρα απωλειών στη Wall Street με «βαρίδι» τα επιτόκια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ταϊλάνδη: Τουλάχιστον 22 παιδιά ανάμεσα στους 38 νεκρούς-Αυτοκτόνησε ο δράστης
- Nord Stream: Ολοκληρώθηκε η σουηδική έρευνα-Ενισχύονται οι υποψίες για σαμποτάζ
- «Μάχη» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Ζάγκρεμπ για το ρωσικό πετρέλαιο
- Imerys: Ανακοίνωση για το θάνατο 39χρονου μηχανικού στο μεταλλείο της
- Πειραιώς: Αύξηση βιώσιμης τραπεζικής δραστηριότητας κατά €9 δισ. το 2022-2025
- Φαιστός: Πέντε νέες επενδύσεις στο «ραντάρ» για τα δίκτυα 5G
- Ανδρουλάκης στην Ευρωβουλή: Πολιτικός ή εθνικός ο λόγος της παρακολούθησης
- Σκέρτσος: Σημαντικό να ελέγχουμε τις αποδείξεις- Οι τρεις βασικοί λόγοι
- SPACE HELLAS: Έργο αναβάθμισης υπολογιστικής υποδομής της HELLENiQ ENERGY