Σκυλακάκης: «Κλειδί» για την οικονομία η εμπιστοσύνη των αγορών
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα έδωσε στην δημοσιότητα τις φθινοπωρινές της προβλέψεις που προβλέπει ανάπτυξη 7,1% για εφέτος και 5,2% για το 2022 και αυτό είναι πολύ σημαντικό θετικό νέο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τη συζήτηση έγκρισης του Απολογισμού και τον έλεγχο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2019 στην αρμόδια Επιτροπή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως η κυβέρνηση σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της ΕΕ είναι πιο «συντηρητική», τονίζοντας όμως ότι «αυτή η πρόβλεψη, μας βοηθάει πάρα πολύ στις αγορές και
Δημόσια περιουσία
Σχετικά με τη συνολική θέση του ελληνικού Δημοσίου, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι είναι προφανές πως η θέση είναι θετική, γιατί η δημόσια περιουσία είναι παρά πολύ μεγάλη, την οποία, δυστυχώς όμως, το ελληνικό κράτος δεν έχει καταφέρει ποτέ μέχρι σήμερα να την αποτιμήσει σωστά. Όπως είπε, αυτό θα γίνει μέσω ενός μεγάλου έργου που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και περιλαμβάνει το Μητρώο Παγίων και τη δημιουργία πραγματικής καταγραφής των κινητών, όπως και των αναλώσιμων του Δημοσίου. Προανήγγειλε πως εντός του Ιανουαρίου θα έχουμε ανάδοχο του έργου, καθώς ο διαγωνισμός εξελίσσεται κανονικά. Σημείωσε επίσης, ότι δεν είχαμε προσφορές πέραν της μίας, οπότε και θα έχουμε ανάδοχο ώστε επιτέλους να γίνει αυτή τη μεταρρύθμιση που άρχισε να συζητείται από το 2014.
Επίσης, μετά από αυτή την μεταρρύθμιση θα εισαχθεί και το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο και στον δημόσιο τομέα ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε αυτά τα Μητρώα και να επικαιροποιούμε το σύστημα καταμέτρησης, είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Φορολογικά έσοδα
Απαντώντας σε σχόλια βουλευτών για τις διαγραφές και τις μειώσεις που καταγράφονται από φορολογικά έσοδα, ανέφερε ότι στην πραγματικότητα αυτές οφείλονται σε καταγραφές οφειλών που θα έπρεπε να τις θεωρούμε μη εισπράξιμες, αλλά λόγω διαφόρων νόμων είμαστε υποχρεωμένοι να τις κυνηγάμε περίπου εσαεί. Αυτό, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, που οφείλουμε να κοιτάμε περισσότερο είναι η εισπραξιμότητα των ετήσιων εσόδων, καθώς αυτός είναι ο πραγματικός δείκτης, όπως και να διαχωρίζουμε τα τακτικά έσοδα από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι πλασματικά και ανείσπρακτα.
Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι όταν θα δημιουργηθεί το ενιαίο σύστημα λογιστικής παρακολούθησης, θα καλύπτει και την γενική κυβέρνηση και θα διορθωθούν και αστοχίες που καταγράφονται σε ό,τι αφορά το κεντρικό κράτος, καθώς σήμερα δημιουργούνται παραπλανητικές εικόνες όταν δεν εξετάζουμε τα θέματα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης που είναι και το μόνο που μετράει δημοσιονομικά. Έτσι, κάποιοι μπορεί να «διαβάζουν» ότι το 2019 είχαμε έλλειμμα, ενώ στην πραγματικότητα είχαμε πραγματικό πλεόνασμα, σημείωσε ο υπουργός.
Δημοσιονομικός χώρος
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως εάν κάνουμε μια μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να είναι στο να δώσουμε μια πολύ μεγαλύτερη έμφαση στον δημοσιονομικό χώρο που είναι το κρίσιμο στοιχείο. Σημείωσε πως στον Ισολογισμό και Απολογισμό του κράτους δεν γράφεται όντως το τι συμβαίνει με τα δημοσιονομικά μας, που είναι και αυτό που καθορίζει και τις πολιτικές. Και παρέθεσε ένα παράδειγμα μιας διάταξης που πέρασε προεκλογικά το 2019 και αφορούσε τον ΛΑΠΕΤΕ, όπου εκ των υστέρων η Eurostat την ενέγραψε στα αποτελέσματα έτους ως δαπάνη που επιβάρυνε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά 545 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τις παρατηρήσεις της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι χρησιμοποιείτο το Τακτικό Αποθεματικό για δαπάνες που δεν εμπίπτουν στους σκοπούς του, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι αυτό ήταν ένα πάγιο πρόβλημα που διορθώθηκε με την εφαρμογή του Ειδικού Αποθεματικού που ταυτόχρονα μειώνει και την υποεκτέλεση των δημοσίων δαπανών.
Απάντηση στην αντιπολίτευση
Απαντώντας στα σχόλια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το «μαξιλάρι» αντέτεινε ότι το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι εάν έχουμε «μαξιλάρι» και σε τι μέγεθος, γιατί σήμερα έχουμε μεγαλύτερο «μαξιλάρι» ή ίδιο με αυτό που υπήρξε το 2019, αλλά το πρόβλημα ήταν με τι γεμίζει αυτό. Και ανέφερε πως το «μαξιλάρι» του 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γέμισε από 11,5 δισ. ευρώ από την υπερφορολόγηση επειδή δεν απολάμβανε της εμπιστοσύνης ούτε των αγορών ούτε των Θεσμών και για να καλύψει αυτό το κενό έκανε υπερπλεονάσματα, ενώ εμείς που έχουμε την εμπιστοσύνη των αγορών (λόγω φιλοεπενδυτικής πολιτικής που εγγυάται ότι μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια) και των Θεσμών (γιατί ολοκληρώνουμε τις αξιολογήσεις) έχουμε ένα υψηλό «μαξιλάρι» που γεμίζει από την εμπιστοσύνη που οδηγεί σε χαμηλά επιτόκια και δυνατότητα δανεισμού χωρίς να αφαλοκόπτεις την οικονομία με υπερφορολόγηση.
Σχετικά με τις κρατικές επιχειρήσεις και κατά πόσο είναι τελικά «χρυσορυχεία» για την εθνική μας οικονομία, όπως ανέφεραν βουλευτές της αντιπολίτευσης, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ότι η πραγματικότητα είναι «πως πράγματι αυτές τις επιχειρήσεις τις έχουμε πληρώσει χρυσές… με πάρα πολλά λεφτά που έχουν δώσει οι φορολογούμενοι όλα αυτά τα χρόνια και αυτά είναι δισεκατομμύρια, εάν κανείς τα αθροίσει, που πάνε στο χρέος και δημιουργούν την υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων και στο τέλος τα πληρώνει ο φορολογούμενος μέσω του ΦΠΑ, στον φόρο εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ κλπ». Αυτά, είπε ο κ. Σκυλακάκης, «είναι δισεκατομμύρια που δεν μπορεί να τα ξεχνάμε όταν κάνουμε την συζήτηση για αυτές τις επιχειρήσεις και να προσεγγίσουμε φαντασιακά το θέμα και να λέμε πως εάν τις διαχειριζόμασταν καλύτερα θα βγάζαμε δισεκατομμύρια, ενώ στον πραγματικό κόσμο βάλαμε δισεκατομμύρια».
δημοσια περιουσιαφορολογικα εσοδαΔημοσιονομικός χώροςΘόδωρος Σκυλακάκηςαντιπολίτευση- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Καιρός: Τι είναι η νεφική μάζα που έρχεται την Κυριακή – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει (vid)
- Παγκόσμια έρευνα Deloitte: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έφερε εκτόξευση των κυβερνοεπιθέσεων
- Ο τελευταίος λευκός πρόεδρος της Ν.Αφρικής
- Η Ντιναμό Μόσχας θα δώσει 8 εκ. ευρώ για Πέλκα κατά τους Τούρκους
- Πέρασε ο νέος ποινικός κώδικας με ψήφους ΝΔ-Λοβέρδου - Το «μπέρδεμα» με το ΚΙΝΑΛ
- Τι έδειξε η γονιδιωματική ανάλυση του ΕΟΔΥ σχετικά με την πορεία των μεταλλάξεων του κορωνοϊού
- Βουλή: Δεκτή κατά πλειοψηφία η κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων
- ΕMΑ: Έγκριση δύο θεραπειών μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της Covid-19
- FOODLINK: Απόκτηση του 55% της εταιρίας ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΑΕ
- ΕΦΚΑ: Δεύτερη ευκαιρία σε δικηγόρους, λογιστές, φοροτεχνικούς για συμμετοχή στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Σκυλακάκης: «Κλειδί» για την οικονομία η εμπιστοσύνη των αγορών
- Nέος Ποινικός Κώδικας: Υπερψηφίστηκε από ΝΔ και Λοβέρδο
- Η Foodlink απέκτησε το 55% της «Γενικές Μεταφορές Αθηναϊκή»
- Ο τελευταίος λευκός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής
- Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη Ρόδο
- Χρηματιστήριο: Αναζητείται ρευστότητα στις 35 τελευταίες συνεδριάσεις του 2021
- Λιμάνι Ningbo-Zhoushan: Τα εμπορεύματα που διακινούνται υπερβαίνουν το 1 δισ.τόνους
- MoU κυβέρνησης-ΚΕΠΕ για την ανασυγκρότηση πληττόμενων περιοχών από φυσικές καταστροφές
- Γκάγκα: Χρειάζονται 100 επιπλέον γιατροί- Παπαευαγγέλου: Δεν συζητάμε επιπλέον μέτρα
- Το σχέδιο για την τρίτη φάση ανασυγκρότησης της Εύβοιας
- Τελευταία Νέα Reporter
- Σκυλακάκης: «Κλειδί» για την οικονομία η εμπιστοσύνη των αγορών
- Nέος Ποινικός Κώδικας: Υπερψηφίστηκε από ΝΔ και Λοβέρδο
- EMA: «Πράσινο» φως σε δύο θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα
- Τετραμερής Ελλάδας- Γαλλίας- Κύπρου- Αιγύπτου στις 19 Νοεμβρίου
- Γκάγκα: Χρειάζονται 100 επιπλέον γιατροί- Παπαευαγγέλου: Δεν συζητάμε επιπλέον μέτρα
- Η Foodlink απέκτησε το 55% της «Γενικές Μεταφορές Αθηναϊκή»
- Το σχέδιο για την τρίτη φάση ανασυγκρότησης της Εύβοιας
- Χρηματιστήριο: Αναζητείται ρευστότητα στις 35 τελευταίες συνεδριάσεις του 2021
- Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη Ρόδο
- Ο τελευταίος λευκός πρόεδρος της Νότιας Αφρικής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ στη 2η θέση της λίστας του Forbes με τις κορυφαίες εταιρείες logistics στη Μέση Ανατολή για το 2021
- Μπόρις Τζόνσον: Ο Φρέντερικ Ντε Κλερκ «άλλαξε τον ρου της Ιστορίας»
- Βουλή: Ψηφίσθηκε ο απολογισμός και ισολογισμός του 2019
- Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Β.Εύβοιας- 14 μελέτες που χρηματοδοτούνται από χορηγούς
- Γεννήθηκε μετά από κύηση μόλις 21 εβδομάδων – Σήμερα είναι 16 μηνών και είναι καλά
- Πέρασε ο νέος ποινικός κώδικας με ψήφους ΝΔ-Λοβέρδου - Το «μπέρδεμα» με το ΚΙΝΑΛ
- Ηχηρή προειδοποίηση Τσιόδρα: Θα περάσουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα - Θα υπάρχουν μεγάλα κύματα της πανδημίας
- Ν. Δένδιας: Παράδειγμα η Ελβετία για χώρες που συνορεύουν με τη θάλασσα, αλλά αγνοούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας
- Νέο deal στις μεταφορές - Η Foodlink απέκτησε το 55% στις Γενικές Μεταφορές
- Παράγωγα: Η ενδοσυνεδριακή βουτιά και αντίδραση αύξησαν το ενδιαφέρον