Σκυλακάκης: Περισσότεροι εργαζόμενοι, χαμηλότερη φορολογία τα «κλειδιά» της επόμενης μέρας

«Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να πηγαίνουμε σε διψήφια ύφεση, τουλάχιστον αυτό λένε όλοι όσοι κάνουν προβλέψεις» δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά και πρόσθεσε πως «μια πολύ άσχημη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων πράγματι μπορεί να επιβαρύνει. Αυτή τη στιγμή έτσι όπως πηγαίνουμε δεν βλέπουμε να αλλάζει η πρόβλεψή μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 8, κάτι αλλά πρέπει να δούμε και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το τρίτο τρίμηνο».

Μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε:

«Το

ταμείο φέτος έχει ανοίξει σε βαθμό τρομακτικό λόγω της πανδημίας και ορθώς έχει ανοίξει αλλά το ότι ανοίγουμε το ταμείο δεν σημαίνει ότι δεν φροντίζουμε να σεβόμαστε και τα χρήματα του φορολογούμενου. Το ταμείο δεν είναι ανοιχτό χωρίς έλεγχο γιατί έχω πει ξανά ότι τα δανεικά δεν έρχονται από τον ουρανό, είναι χρήματα που θα πληρώσουμε στο μέλλον.

Το κλειδί είναι να τα πληρώσουμε στο μέλλον, και αυτή είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης, να τα πληρώσουμε στο μέλλον από την ανάπτυξη μέσω μιας χώρας που θα έχει σημαντικά μειωμένους φορολογικούς συντελεστές και πολύ μικρότερη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και πολύ μεγαλύτερο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού να εργάζεται από την πραγματικότητα των τελευταίων ετών. Δηλαδή το κλειδί της επόμενης μέρας είναι περισσότεροι άνθρωποι να δουλεύουν με χαμηλότερη φορολογία».

Αναφορικά με τα επιδόματα για τη θέρμανση, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε:

«Παρουσίασα την περασμένη εβδομάδα όπου φτιάξαμε ένα καινούργιο σύστημα ακριβώς στη λογική τoυ να φροντίζουμε περισσότερο τα χρήματα του φορολογούμενου όπου αντί να είναι η Ελλάδα σε τέσσερις κλιματικές ζώνες με πεδινούς κι ορεινούς δήμους, φτιάξαμε με την βοήθεια της ΕΜΥ και χωρίς κανένα κόστος παραπάνω για το δημόσιο ένα σύστημα με το οποίο υπολογίζουμε πόσο κρύο κάνει σε κάθε έναν από τους 13.580 οικισμούς στη χώρα. Στην πραγματικότητα έκοψε η ΕΜΥ την Ελλάδα σε 200 χιλιαδες κομμάτια και με βάση τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών, το υψόμετρο, την απόσταση από τη θάλασσα και την ακτινοβολία, ανάλογα δηλαδή αν είναι από τη σκιερή πλευρά του βουνού ή την προσηλιακή, υπολόγισε πόση θέρμανση χρειάζεται σε κάθε μια από αυτές τις 200 χιλιάδες περιοχές. Έτσι θα έχουμε πια στον ίδιο δήμο, μπορεί να είσαι στην Κάρπαθο πχ και μπορεί να είσαι με διαφορετικό επίδομα αν είσαι στη θάλασσα και διαφορετικό αν είσαι στο βουνό με ακριβώς το πόσο χρειάζεσαι για να ζεσταθείς.

Κάνουμε μια μικρή αύξηση κονδυλίου γιατί περιλάβαμε και το φυσικό αέριο και το υγραέριο και περιλαμβάνουμε και το ξύλο και το πελετ στους μικρούς ορεινούς οικισμούς. Ανάλογα με την ανταπόκριση του κόσμου θα είναι μεταξύ 84 και 95-96 εκατομμύρια και θα δοθούν τον Δεκέμβριο ως προκαταβολή στην ουσία, θα είναι στη βάση τιμολογίων για τα άλλα καύσιμα πλην του φυσικού αερίου που δεν μπορούμε να έχουμε τιμολόγια και δεν υπάρχει και λόγος γιατί δεν υπάρχει φοροδιαφυγή εκεί, και θα είναι όλα με ηλεκτρονική πληρωμή στην οποία περιλαμβάνουμε και τον αγροτικό ταχυδρόμο στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Δηλαδή αν είσαι σε ένα μικρό χωριό η ηλεκτρονική σου πληρωμή είναι ότι όταν θα έρθει ο αγροτικός ταχυδρόμος με τα λεφτά της σύνταξης θα τους δώσεις τα τιμολόγια του ανθρώπου από τον οποίο αγόρασες ξύλα και θα τα βάλει στον λογαριασμό σου».

Για την ύφεση της οικονομίας και αν θα υπάρξει επιπλέον οικονομική στήριξη, σημείωσε:

«Η στήριξη είναι διαμορφωμένη στη βάση αυτών που θα συμβούν στις περιοχές ανάλογα με το πόσο θα πλήττονται από τον κορονοϊό όπως φαίνεται με τις ζώνες πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο. Έχουμε φτιάξει ένα σύστημα στήριξης το οποίο είναι δυναμικό και το ξέρουν οι πολίτες, για παράδειγμα στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4 που είναι Σεπτέμβριος –Οκτώβριος αν είσαι στο πράσινο ή στο κίτρινο παίρνεις την κλασική επιστρεπτέα προκαταβολή, αν είσαι στο πορτοκαλί παίρνεις την επιστρεπτέα προκαταβολή με 30% μη επιτρεπτέο και είσαι στο κόκκινο παίρνεις την επιστρεπτέα προκαταβολή με 50 % μη επιστρεπτέο.

Τα 534 € οι εργαζόμενοι τα παίρνουν κανονικά. Όταν είναι μια κρατική επιδότηση απαιτεί μερικές μέρες για να γίνουν οι στοιχειώδεις έλεγχοι αλλά είναι μικρή η απόσταση η χρονική από ότι αν θα έπαιρναν έναν κλασικό μισθό. Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση η οποία πρέπει να διορθωθεί για τους επικεφαλείς πολύ μικρών επιχειρήσεων, εκεί υπάρχει μια καθυστέρηση γιατί εκεί πρέπει να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί στο τζίρο αυτών των επιχειρήσεων και αυτό απαιτεί περισσότερο χρόνο. Γενικότερα οι πολίτες ξέρουν ποια όταν θα ανεβαίνει το επίπεδο επικινδυνότητας ποιες θα είναι οι ενισχύσεις. Θα προστεθούν κάποια καινούργια πράγματα για παράδειγμα θα υπάρξει ένα σύστημα επιδότησης των εισιτηρίων στον πολιτισμό πολύ σημαντικό που θα επιτρέψει σε όλο τον χώρο των τεχνών με φυσική παράσταση, μουσική , θέατρο και στους κινηματογράφους να κρατηθούν. Υπάρχουν διορθώσεις που πρέπει να γίνουν, μικρές όμως πια σε διάφορους επιμέρους κλάδους. Σήμερα ελπίζω να υπογραφεί η απόφαση για τα τουριστικά λεωφορεία γιατί έπρεπε να δούμε τα θέματα κρατικών ενισχύσεων και ΕΕ . Μιλάμε για ένα πάρα πολύ σύνθετο πακέτο ενισχύσεων το οποίο πλέον είναι παρόν και έχουμε τα χρήματα για να το κρατήσουμε ζωντανό όσο κρατάει ο κορονοϊός.

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να πηγαίνουμε σε διψήφια ύφεση, τουλάχιστον αυτό λένε όλοι όσοι κάνουν προβλέψεις. Μια πολύ άσχημη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων πράγματι μπορεί να επιβαρύνει. Αυτή τη στιγμή έτσι όπως πηγαίνουμε δεν βλέπουμε να αλλάζει η πρόβλεψή μας, αυτή τη στιγμή είμαστε στο 8, κάτι αλλά πρέπει να δούμε και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το τρίτο τρίμηνο.

Υπάρχει πάντα μια αβεβαιότητα στις στατιστικές, θα σας δώσω ένα παράδειγμα πολύ σοβαρό από την αναθεώρηση που έκανε η Στατιστική Υπηρεσία για τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Συνειδητοποιήθηκε, και αυτό είναι μια σοβαρή αρνητική εξέλιξη για το ελληνικό χρέος, ότι έχουμε 4 δις λιγότερα στο ΑΕΠ όταν παραλάβαμε τη διακυβέρνηση από ότι η ΕΛΣΤΑΤ υπολόγιζε μέχρι πέρυσι. Είναι σοβαρή αυτή η επιβάρυνση, η ΕΛΣΤΑΤ προφανώς θα εξηγήσει γιατί δεν μετρήθηκε σωστά τα προηγούμενα χρόνια, το σίγουρο είναι ότι αυτό έχει να κάνει με τα capital control τα οποία όταν επιβλήθηκαν επηρέασαν τα μοντέλα, ήταν κάτι καινούργιο και για μοντέλα δεν προσαρμόστηκαν αρκετά γρήγορα για να φανεί η επίπτωση των capital control. Αυτά τα 4 δις κατά βάση οφείλονται στην επίπτωση των capital control που δεν είχε πλήρως μετρηθεί στην προηγούμενη φάση.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση δώσει «δώρο Χριστουγέννων», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε:

Δεν έχουμε πόρους εκτός covid. Ένα μεγάλο κομμάτι των πόρων που έχουμε πηγαίνει στους ανθρώπους που πλήττονται από τον covid, αυτοί έχουν προτεραιότητα σε αυτή τη φάση.

Θόδωρος Σκυλακάκηςύφεσηαναπληρωτής υπουργός ΟικονομικώνΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑεπίδομα θέρμανσηςδώρο Χριστουγέννωνκορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα