Σπυράκη: Η αποθήκευση ενέργειας προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής

"Προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής θα πρέπει να είναι η αποθήκευση ενέργειας", τονίζει η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, αναφερόμενη στα βασικά συμπεράσματα του webinar της EASE (European Association for Storage of Energy).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μαρίας Σπυράκη:

Οι μπαταρίες, το υδρογόνο και άλλοι τρόποι αποθήκευσης ενέργειας θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφεραν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεργάστηκαν στην έκθεση

για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και τον ρόλο τους στη δημιουργία ενός ασφαλούς, δίκαιου και χωρίς εκπομπές ρύπων δικτύου ενέργειας.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, στην διαδικτυακή εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αποθήκευσης Ενέργειας (ΕASE) την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η κα. Claudia Gamon, Ευρωβουλευτής Αυστρίας, η κα. Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής Ελλάδος, ο κ. Ville Niinistö από την Φιλανδία και τον κ. Niels Fuglsang από την Δανία, σε ένα πάνελ δίπλα στον Δρ. Tudor Constantinescu, Επιστημονικό Σύμβουλο του Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια.

Οι Ευρωβουλευτές έκαναν μια σειρά από συστάσεις, βασισμένες στην έκθεση για την αποθήκευση ενέργειας, αναφορικά με τους τρόπους δημιουργίας "ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής προσέγγισης για την αποθήκευση ενέργειας”. H Claudia Gamon, που ηγήθηκε της έκθεσης , εξήγησε ότι αποτελεί ένα τα report "Προσωπικής Πρωτοβουλίας". Η έκθεση αυτή προσφέρει στους Ευρωβουλευτές την δυνατότητα να "σκεφτούν δυνατά" για ένα θέμα και να προτείνουν "τι μπορεί να είναι πιθανό" και στην πορεία να το θέσουν ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στη συνέχεια λαμβάνει αποφάσεις για την εφαρμογή.

Η κα. Gamon επεσήμανε πως ήταν "εποικοδομητική" αλλά και "θετική εμπειρία" το να συνεργαστεί με συναδέλφους από άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. Όπως το Energy-Storage.news κατέγραψε νωρίτερα την ίδια χρονιά, η έκθεση υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία, εντάσσοντας την δυναμικά στην ατζέντα των Ευρωπαίων υπευθύνων για την χάραξη πολιτικής.

Η έκθεση συνδυάζει τόσο την μελλοντική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική Ευρώπη, όσο και την επίτευξη ενός ενεργειακού συστήματος χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η κα. Gamon ανέφερε ότι η αποθήκευση ενέργειας πρέπει να "ως βασικό αντικείμενο της ενεργειακής πολιτικής" διαφορετικά θα υπάρχει κίνδυνος ενεργειακής ανεπάρκειας.

Η Πρόεδρος του ΕASE, Eva Chamizo Llatas – η οποία είναι επίσης Διευθύντρια των Ευρωπαϊκών Ζητημάτων και Υπεύθυνη του Γραφείου των Βρυξελλών της Εταιρίας Iberdrola – επεσήμανε στις εναρκτήριες παρατηρήσεις της, ότι τα ζητήματα κλειδιά τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, συμπεριλαμβάνουν την υιοθέτηση μιας ουδέτερης τεχνολογικής προσέγγισης και την δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού. Υπάρχει επίσης η αναγκαιότητα για "την ενθάρρυνση της καινοτομίας από τις δυνάμεις της αγοράς" και τελικώς ο αποκλεισμός των ρυθμιστικών εμποδίων.

Πολλά θέματα αναφορικά με την αποθήκευση ενέργειας τέθηκαν σε αρχικό επίπεδο από την πρωτοβουλία της ΕΕ "Καθαρή ενέργεια" (Clean Energy), όπως ανέφερε η Πρόεδρος του EASE. Ωστόσο, η εν λόγω έκθεση επισημαίνει την ανάγκη για περαιτέρω δράση αλλά και εντοπισμό σε εμποδίων όπως είναι η αδειοδότηση τέτοιων έργων.

Σύσσωμα τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,παρείχαν συγκεκριμένες προτάσεις τόσο κατά τη διάρκεια των εισαγωγικών τοποθετήσεων τους όσο και μετά τα σύντομες ερωτήσεις που τους τέθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΕASE, κ. Patrick Clerens, o οποίος ήταν ο οικοδεσπότης και συντονιστής της συνεδρίασης. Αυτές περιλάμβαναν:

Την υποτιθέμενη διπλή φορολόγηση και τις χρεώσεις δικτύου, που έχουν αναφερθεί σε πολλές συζητήσεις με τους φορείς διαχείρισης ενέργειας. Ενώ η διαχείριση ενέργειας διαφέρει από κράτος σε κράτος, σε γενικές γραμμές το δίκτυο ενέργειας δεν είναι σχεδιασμένο στην βάση του να υποστηρίξει την αποθήκευση ενέργειας. Επομένως, ακόμα και στις περιφέρειες που χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό ανανεώσιμές πηγές ενέργειας, όπως η Γερμανία, τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας έχουν διπλή χρέωση δικτύου όταν χρησιμοποιούν συμβατική μορφή ενέργειας για την λειτουργία τους, Υπάρχουν "πολλές εναλλακτικές στο τραπέζι" προς συζήτηση, είπε η Claudia Gamon.

Την στρατηγική σημασία της κατασκευής μπαταριών στην Ευρώπη, όπως επίσης και την σημασία της διαφάνειας από την οπτική της βιωσιμότητας. H κα.Gamon τόνισε ότι ενώ οι μπαταρίες ιόντων λιθίουαποτελούν την αιχμή της τεχνολογίας αυτή τη στιγμή. Στο μέλλον μπορεί να προκύψουν άλλες που δε θα χρησιμοποιούν λίθιο, επομένως οι μπαταρίες χωρίς κοβάλτιο θα πρέπει να είναι "οι πρώτες στην ατζέντα". Η κατασκευή μπαταριών θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο πράσινη: "όσες περισσότερες κατασκευάζονται στην Ευρώπη, τόσο πιο πράσινες είναι" τόνισε η κα. Gamon συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι "επίσης ένα πολιτικό ζήτημα στρατηγικής σημασίας" για την Ευρώπη με σκοπό την μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές. Η ανακύκλωση των μπαταριών είναι επίσης μία σημαντική πλευρά της αλυσίδας εφοδιασμού, είπε η κα. Gamon.

H Ευρωβουλευτής, κα Μαρία Σπυράκη, τόνισε ότι η αύξηση της δυνατότητας για έρευνα και καινοτομία είναι ζωτική. Είναι μια "μάχη" για να διατηρηθεί καινοτομία στην χρηματοδότηση προγραμμάτων όπως το Horizon Europe.

Επιπλέον, η κα. Σπυράκη, ανέφερε ότι ο ρόλος του υδρογόνου και του πράσινου υδρογόνου, πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται περισσότερες διευκρινίσεις, κατόπιν δημοσίευσης της Στρατηγικής Υδρογόνου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νωρίτερα αυτή τη χρονιά. Επιπλέον, ο ρόλος των υπαρχουσών υποδομών και του φυσικού αερίου ως ενεργειακό στοιχείο μετάβασης, χρειάζεται άμεση εξέταση και επενδύσεις. Ειδικά στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες που ήδη έχουν ξεκινήσει την ενεργειακή τους μετάβαση από τον λιγνίτη.

Μαρία Σπυράκηευρωβουλευτήςενεργειακή πολιτικήΝέα ΔημοκρατίαΕASE
Keywords
Τυχαία Θέματα