Στα σκαριά το «πακέτο Ιουνίου» για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Σε σύσκεψη, την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών το «πακέτο Ιουνίου», με στοχευμένα προγράμματα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς ήδη τροχοδρομείται η έναρξη του συνόλου της οικονομίας.

Οι δράσεις στήριξης αυτές, που αναμένεται να διαδεχτούν το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν στόχο να κρατήσουν ζωντανές πολλές επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι καμπανάκι για πτωχεύσεις επιχειρήσεων, ειδικά στον κλάδο των υπηρεσιών, κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η ΕΚΤ εστιάζει στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις των χωρών εκείνων που έχουν υψηλή εξάρτηση από τον κλάδο των υπηρεσιών και προειδοποιεί ότι ο συνδυασμός αυτός συνεπάγεται αυξημένες πιέσεις για τα δημόσια ταμεία και τις τράπεζες. Όπως αναφέρει, απαιτούνται πιο στοχευμένες πολιτικές όσο θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης.

«Το 2020 είχε κάποια στοιχεία έκπληξης», δήλωσε στο CNBC ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της έκθεσης, και εξήγησε: «Στη διάρκεια του έτους είχαμε λιγότερες επιχειρηματικές πτωχεύσεις απ’ ό,τι το 2019, τη χρονιά προ πανδημίας». Κατά τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, η εικόνα αυτή είναι πιθανό να αλλάξει το 2021 - «το 2021», είπε, «θα δούμε μια σημαντική αύξηση στις πτωχεύσεις, άρα απαιτείται και αυξημένη προσοχή» για να αποτραπεί ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος

Έτσι, επιπλέον μέτρα όπως η κάλυψη παγίων, το «μπόνους» για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου πάνω από 30%, τα στοχευμένα προγράμματα ρευστότητας για τουρισμό εστίαση, πολιτισμό αθλητισμό, η αποζημίωση ειδικού είναι σε φάση είτε υλοποίησης είτε σχεδιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για το «μπόνους» για όσες εταιρείες και αυτοαπασχολούμενους ενισχύθηκαν από τους τρεις πρώτους κύκλους και έχουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% Αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ένα «κουπόνι» αξίας ίσης με το 35% των φθηνών κρατικών δανείων για να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Παράλληλα, ενεργοποιείται το μέτρο της «αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού». Στην παρούσα φάση, οι επαγγελματίες που έμειναν κλειστοί κατά τον μήνα Απρίλιο με κρατική εντολή καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα my business support μέχρι την 1η Ιουνίου προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση των 1.000 έως 4.000 ευρώ. Ωστόσο, το μέτρο αναμένεται να παραταθεί και για τον Μάιο και -πιθανώς- και για τον Ιούνιο προκειμένου να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές.

Επί τάπητος επίσης, είναι σε σχέση με το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών το πώς θα καταστεί το πρόγραμμα πιο αποτελεσματικό ώστε να συμπεριλάβει κατά το δυνατό όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν πιέσεων και της αγοράς, εξετάζεται να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που απασχολούν εποχικό προσωπικό, δηλαδή τουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια, καφέ, κέντρα διασκέδασης κτλ

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της επιδότησης παγίων των επιχειρήσεων με εργαζομένους αφορά πιστωτικά σημειώματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Στο μεταξύ, εξετάζεται πέρα από την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους να ανοίξει κι άλλο στοχευμένο πρόγραμμα για το εμπόριο. Άλλωστε το εμπόριο όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, καταγράφει από πέρυσι απώλειες 10 δισ. ευρώ όταν όπως έχει σημειώσει «η εστίαση μαζί με τα καταλύματα έχασαν 7 δισ. και άλλα τόσα απώλεσε η βιομηχανία». Σύμφωνα με τους αριθμούς, οι απώλειες του μόνο του λιανικού εμπορίου έφτασαν στα 4,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, επίσης, με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο βρήκε τις επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου να έχουν χάσει περί τα 3,1 δισ ευρώ σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Επίσης, στις 31 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η δράση για την ενίσχυση αλυσίδων προστιθέμενης αξίας συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ. Η δράση, στοχεύει στη δημιουργία μόνιμων/σταθερών διεπιχειρησιακών συνεργασιών και στη δημιουργία της κρίσιμης μάζας που απαιτείται για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, τον καλύτερο συντονισμό της προμηθευτικής αλυσίδας, τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων logistics, την αύξηση της διαπραγματευτικής ικανότητας, τη διεκδίκηση μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Γιώργος Αλεξάκης

πακέτα στήριξηςΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣιούνιος
Keywords
Τυχαία Θέματα