Στάσσης (ΔΕΗ): Επανασχεδιάζουμε την τιμολογιακή πολιτική- Πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών

Σε επανασχεδιασμό της τιμολογιακής της πολιτικής προχωρά η ΔΕΗ, ενόψει και της εφαρμογής από 1ης Ιουλίου του νέου συστήματος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη μερική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και την καθιέρωση μίας, ενιαίας τιμής ανά κιλοβατώρα.

“Καλούμαστε να ορίσουμε μία τιμή, θα εφαρμόσουμε το νόμο και θα ανακοινώνουμε τις ταρίφες μας πριν την εφαρμογή τους” ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος

Στάσσης απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων και πρόσθεσε ότι με το σκεπτικό αυτό δεν τίθεται θέμα εκπτώσεων όπως αυτές που εφαρμόζονταν ως τώρα. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει ως τις 10 Ιουλίου να ανακοινώσουν τα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου.

“Η ΔΕΗ είναι μία καθετοποιημένη επιχείρηση. Ανάλογα με το πως είναι οι αγορές άλλες φορές η παραγωγή έχει περισσότερα άλλες λιγότερα κέρδη και άλλες φορές έχει η εμπορία. Με το κούρεμα των αποζημιώσεων των τιμών στην ηλεκτροπαραγωγή μένουμε σε μία νορμαλ κερδοφορία”, εξήγησε χαρακτηριστικά..

Ουσιαστικά, ο επικεφαλής της ΔΕΗ επισήμανε ότι το νέο σύστημα επιτρέπει στη ΔΕΗ να έχει κανονική κερδοφορία στην παραγωγή και βοηθά επίσης στην εμπορία, με τη διαφορά ότι η ΔΕΗ θα συνδράμει πλέον όλους τους καταναλωτές (αφού το οικονομικό πλεόνασμα της παραγωγής θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης) και όχι μόνο τους πελάτες της (τώρα το πλεόνασμα της παραγωγής επιδοτεί τις εκπτώσεις προς τους πελάτες της επιχείρησης).

“Θωρακίζουμε τη ΔΕΗ”

Παράλληλα ο κ. Στάσσης, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε για άλλα τρία χρόνια από τη Γ.Σ., η ΔΕΗ επιδεικνύει αντοχές μέσα στην κρίση, καθώς οι επιλογές της διοίκησης των τελευταίων ετών θωράκισαν την επιχείρηση. “Στο τέλος της τρέχουσας θητείας μου καταφέραμε η ΔΕΗ, από τον κίνδυνο κατάρρευσης της να στηριχθεί σταθερά στα πόδια της και να διαθέτει σήμερα ισχυρή ρευστότητα και να προχωρά σε επενδύσεις. Αν η ΔΕΗ δεν είχε κάνει τα βήματα οικονομικής εξυγίανσης δεν θα μπορούσε να αντέξει το βάρος ενεργειακής κρίσης και να στηρίξει τους πελάτες της”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης.

“Παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον πετύχαμε ανθεκτικές επιδόσεις αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του καθετοποιημένου ομίλου. Απορροφήσαμε σημαντικό μέρος των αυξήσεων των τιμών ενέργειας και αυξήσαμε τις επενδύσεις σε διανομή και ΑΠΕ. Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση με ανθεκτικότητα και για το 2022 συνεχίζουμε τις επενδύσεις” υπογράμμισε, εστιάζοντας και τα “πράσινα” έργα της επιχείρησης που συνεχίζονται απρόσκοπτα. Όπως είπε ο κ. Στάσσης, έχει εξασφαλιστεί το 80% της εγκατεστημένης ισχύος σε επίπεδο αδειών, για τον στόχο που έχει τεθεί με ορίζοντα το 2026.

Τα κέρδη

Ο ίδιος σημείωσε ότι “η ΔΕΗ θα έχει επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα αλλά στο τέλος το επαναλαμβανόμενο EBITDA θα είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα” και προσέθεσε ότι για την έκτακτη φορολόγηση των κερδών υπάρχει περιθώριο εξισορρόπησης.

“Μπορούμε να έχουμε έκτακτη φορολόγηση αλλά αν κοιτάξουμε μπροστά μας θα εξισορροπήσουμε. Ο επόμενος χειμώνας θα είναι καλύτερος από τον περσινό. Περνάμε δύσκολη ενεργειακή κρίση. Αλλά στο τέλος του τούνελ θα βγούμε, με κάποιες γρατζουνιές, αλλά θα πατάμε σταθερά στα πόδια μας. Θα είμαστε πιο ισχυροί.”

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τα EBITDA έκλεισαν στα 872 εκ. ευρώ, ενώ ο κ. Στάασης στάθηκε στην αύξηση των επενδύσεων πέρυσι, οι οποίες ανήλθαν στα 436 εκ. ευρώ καθώς και στη μείωση κατά 200 εκ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.

Σενάρια κρίσης

Σε σχέση με το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου ο κ. Στάσσης επεσήμανε ότι η επιχείρηση έχει κάνει προετοιμασία εξασφαλίζοντας αποθέματα λιγνίτη και εναλλακτικά καύσιμα, και περιορίζοντας τη χρήση των υδροηλεκτρικών ώστε να υπάρχουν αποθέματα νερών.

Τόνισε ωστόσο ότι σε περίπτωση διακοπής θα υπάρξει σημαντική αύξηση των τιμών και οι ευρωπαϊκές χώρες θα κληθούν να περιορίσουν την κατανάλωση.

Μέρισμα και επαναγορά μετοχών

Σε ένα μήνα προγραμματίζεται να ανακοινωθεί η πρόταση της διοίκησης για πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, με στόχο τη στήριξη της τιμής της μετοχής. Ο κ. Στάσσης απέδωσε τη μεγάλη, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, διακύμανση στην τιμή της μετοχής στο ότι η νέα στρατηγική της εταιρείας, με τις «φρέσκες» κινήσεις, δεν πρόλαβε να αποδώσει εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

“Δεν υπάρχει καλύτερη επένδυση από το να επενδύσουμε στη μετοχή της ΔΕΗ”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο απαντώντας σε ερώτηση μετόχου σημείωσε ότι “η μετοχή της εταιρείας είναι φθηνή. Κάνετε υπομονή”, συνέστησε, “και θα βελτιωθεί. Σε έξι με εννέα μήνες θα συζητήσουμε ξανά». Διαβεβαίωσε δε, πως η ΔΕΗ θα εφαρμόσει στο ακέραιο το στρατηγικό της πλάνο, το οποίο τρέχει γρηγορότερα. Μάλιστα διευκρίνισε ότι τα χρήματα που αντλήθηκαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν έχουν πειραχτεί και παραμένουν διαθέσιμα για το στρατηγικό σχέδιο της.

Νέες δράσεις

Παράλληλα επανέλαβε το πλάνο για τις τηλεπικοινωνίες όπου μέχρι τέλος του καλοκαιριού 15 χιλ. νοικοκυριά στο πιλοτικό δίκτυο οπτικής ίνας της ΔΕΗ, ενώ για την ηλεκτροκίνηση σημείωσε ότι στα επόμενα δύο χρόνια το δίκτυο φορτιστών θα ανέλθει στα 2.000 σημεία,

Εκλογή ΔΣ

Επίσης η γενική συνέλευση των μετόχων σήμερα, εκτός από την επανεκλογή του κ. Στάσση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, εξέλεξε για το ΔΣ τους Αλέξανδρο Πατεράκη ως μέλος, του κ. Παπαδημητρίου ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, της Δέσποινας Δοξιάδη ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, του Στέφανου Καρδαμάκη ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, του Στέφανου Θεοδωρίδη ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους και ως μέλη τους Αλέξανδρο Φωτακίδη από το CVC και Γρηγόριο Δημητριάδη από το Υπερταμείο.

Γιώργος Αλεξάκης ΣτάσσηςΔΕΗΤιμέςΕνέργειαακρίβειακαταναλωτες
Keywords
Τυχαία Θέματα