Στάσσης (ΔΕΗ): Η απολιγνιτοποίηση θα καθυστερήσει 1-2 χρόνια στην Ελλάδα
Η ενεργειακή κρίση θα καθυστερήσει μόλις 1-2 χρόνια την απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα, καθαρά για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, απόρροια των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα
Ο κ. Στάσσης μίλησε για μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ανέλυσε ευρύτερα τους τρόπους με τους οποίους η εταιρεία στοχεύει να καταστεί πιο πράσινη και πιο ψηφιακή. Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ ήταν ίδιος και πριν από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, απλώς πλέον γίνεται ακόμη πιο επίκαιρος, σημείωσε ο κ. Στάσσης, υπογραμμίζοντας τις δύο βασικές κατευθύνσεις: «πιο φιλικοί στο περιβάλλον και πιο φτηνοί».
Στην προσπάθεια διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος στάθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, ιδίως μέσω της Ρεβυθούσας και του υπό κατασκευή FSRU της Αλεξανδρούπολης. Σε μερικά χρόνια, τόνισε, η Ελλάδα θα έχει μια χωρητικότητα 15 bcm σε φυσικό αέριο, αρκετή για τις δικές της ανάγκες αλλά και για τις ανάγκες γειτονικών χωρών. Ανέφερε ότι την ερχόμενη Παρασκευή (8/7) ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τον διασυνδετήριο αγωγό με τη Βουλγαρία (IGB) στην Κομοτηνή, ο οποίος θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του μήνα, παρέχοντας αρχικά 3 bcm φυσικού αερίου, που μπορεί να αυξηθεί στα 5 bcm. Αυτήν τη στιγμή, επεσήμανε ο υπουργός, η Ελλάδα καλύπτει ημερησίως έως και το 80% της κατανάλωσης της Βουλγαρίας. Έκανε εκτεταμένη αναφορά στον αγωγό EastMed, ο οποίος, όπως είπε, μπορεί να αποτελέσει βασικό ενεργειακό πυλώνα για την Ευρώπη. Όσον αφορά τον ηλεκτρισμό, αναφέρθηκε στην αύξηση της χωρητικότητας της διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο και ως κόμβος πράσινης ενέργειας, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, επεσήμανε ο κ. Σκρέκας.
Μιλώντας και σε δεύτερο πάνελ του συνεδρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξήρε την πρόοδο της Ελλάδας στη διαδικασία της απανθρακοποίησης και εκτίμησε ότι έως το τέλος του 2022 το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 έφθανε στο 30%. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι θα καταφέρουμε σχεδόν να διπλασιάσουμε τη συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, χάρη στην ανάπτυξη 5.000 MW μέσα σε τέσσερα χρόνια. Τόνισε δε, ότι οι νέες ΑΠΕ θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εισάγει το 2023 λιγότερο φυσικό αέριο κατά 1,7 δισ. ευρώ (με βάση τις τρέχουσες τιμές). Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε ως στόχο το 2026 να έχουν δημιουργηθεί νέες ΑΠΕ ισχύος 6.000 MW, καλύπτοντας το 60% - 62% των ετήσιων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ για να φθάσουμε τον στόχο του 70% θα χρειαστεί να διασφαλιστούν σημαντικές ικανότητες αποθήκευσης, ισχύος 5 GW. «Έχουμε 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να καταστήσουμε εφικτή και ελκυστική αυτή την επένδυση» σχολίασε, ενώ προανήγγειλε για το ερχόμενο φθινόπωρο τον πρώτο πλειστηριασμό για αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες.
Περιγράφοντας ευρύτερα την επόμενη ημέρα της Ελλάδας στην ενέργεια, έκανε λόγο για επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ, ενώ εξέφρασε το όραμα διασύνδεσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δηλαδή της Ελλάδας με τη Βόρεια Αφρική, για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας 3 GW μέσω της Αιγύπτου. Ειδική μνεία πραγματοποίησε και για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, θέτοντας ως βασική επιδίωξη τη μετατροπή της χώρας σε καθαρά εξαγωγική δύναμη πράσινης ενέργειας από το 2030 και μετέπειτα. Τέλος, αναφορικά με το πρόγραμμα «αλλάζω συσκευή», γνωστοποίησε ότι έχουν υποβληθεί αιτήσεις από 740.000 διαφορετικά νοικοκυριά, ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί ότι θα ήταν επιλέξιμα 250.000 νοικοκυριά. Για αυτά δε τα 250.000 νοικοκυριά, έχει εκτιμηθεί ότι από την αλλαγή των ηλεκτρικών συσκευών θα προκύψει μείωση της ενέργειας κατά 30% ετησίως ή 200.000 μεγαβατώρων, κάτι που σημαίνει λιγότερο φυσικό αέριο κατά 45 εκατ. ευρώ.
«Για αυτόν τον χειμώνα θα είμαστε εντάξει», διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. εργάζεται ακόμη και για το απευκταίο σενάριο η Ρωσία να σταματήσει τις εξαγωγές αερίου.
«Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον καταιγιστικών εξελίξεων που παραπέμπουν σε μυθοπλασία του Χόλιγουντ, η ΕΕ αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί θα περίμεναν», παρατήρησε ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος σε μια σειρά από βήματα που κατά τη γνώμη του οδηγούν στη μεγαλύτερη αυτονομία της Ευρώπης, μέσα από τομείς όπως η δημόσια υγεία και η ενέργεια.
Αναγνώρισε πάντως ότι στο μεταναστευτικό η Ευρώπη πέτυχε στον ρόλο της ως πυροσβέστης, αλλά απέτυχε στον ρόλο της ως αρχιτέκτονας, όπως είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε όμως ότι η ΕΕ οδεύει πλέον προς μια ολιστική συμφωνία για το θέμα.
Γιώργος Στάσσηςαπολιγνιτοποίησηενεργειακή κρίσηΚώστας ΣκρέκαςΜαργαρίτης ΣχοινάςECONOMIST- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Παρατάθηκε έως τα τέλη του 2022 η προθεσμία για αντικατάσταση ταξί που έληξε η ηλικία τους
- Σφραγίζει πρατήριο υγρών καυσίμων η ΑΑΔΕ
- «Στα σκαριά» η εθνικοποίηση της γαλλικής επιχείρησης ηλεκτρισμού
- Πολυμελές Πρωτοδικείο - Ρήτρα αναπροσαρμογής: «Μας έλεγαν ότι οι αυξήσεις είναι της τάξης 1 έως 2 ευρώ»
- Πόσα χρήματα θα πάρουν οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι από την UEFA τη σεζόν 2022/23
- Ουκρανία: Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κατέστρεψε δύο αμερικανικά συστήματα HIMARS στην Ουκρανία
- Κατέρρευσαν στο τέλος οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο
- Ηλεκτρονικά η μεταβίβαση οχημάτων - Ταυτότητα και δίπλωμα μέσω του Gov.gr Wallet
- Κανείς δεν θέλει να αγοράσει το ευρώ: Πάει για 1 προς 1 με το δολάριο
- Πώς δρούσε κύκλωμα που προωθούσε αλλοδαπούς σε άλλες χώρες - Έξι συλλήψεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Δεν είστε πολιτικά αθώος-Τριπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων
- Στάσσης (ΔΕΗ): Η απολιγνιτοποίηση θα καθυστερήσει 1-2 χρόνια στην Ελλάδα
- Η Freedom Holding Corp. αποσύρεται από τη ρωσική αγορά
- Η Celestyal Cruises παρουσιάζει τις «Αυθεντικές Εξορμήσεις»
- Νέα γραφεία για την PwC Ελλάδας μέσα στο 2024
- CEO Netcompany: Επενδύσαμε στην τεράστια ψηφιακή δυναμική της Ελλάδας
- ΠΟΥ: Περισσότερα από 6.000 τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων
- Eurobank: Τα τρία «αγκάθια» της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας
- Η CMA CGM θέλει να δημιουργήσει παραγωγή βιομεθανίου στη Γαλλία
- Καλογηράτος: Στρατηγικός ρόλος της ελληνόκτητης εμπορικής ναυτιλίας στις μεταφορές LNG
- Τελευταία Νέα Reporter
- Στάσσης (ΔΕΗ): Η απολιγνιτοποίηση θα καθυστερήσει 1-2 χρόνια στην Ελλάδα
- CEO Netcompany: Επενδύσαμε στην τεράστια ψηφιακή δυναμική της Ελλάδας
- ΠΟΥ: Περισσότερα από 6.000 τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων
- Η Freedom Holding Corp. αποσύρεται από τη ρωσική αγορά
- Νέα γραφεία για την PwC Ελλάδας μέσα στο 2024
- Παράνομες οι στάσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ
- ΕΛΙΝΟΙΛ: Από 22 Ιουλίου η διανομή μερίσματος €0,07 ανά μετοχή
- Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Δεν είστε πολιτικά αθώος-Τριπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων
- Μεικτά πρόσημα στη Wall Street- Επιφυλακτικότητα στο επενδυτικό κλίμα
- Eurobank: Τα τρία «αγκάθια» της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κοντόπουλος: «Έχει ξεκινήσει νέος κύκλος ανάπτυξης»
- ΙΟΒΕ: Οι προβλέψεις για ανάπτυξη - πληθωρισμό -«Οι επιδοματικές πολιτικές δεν δίνουν λύσεις »
- PwC: Μίσθωση νέων γραφείων στο Μαρούσι - Δυναμική επέκταση και στην περιφέρεια
- Δ. Ανδριόπουλος (Dimand): Μας εμπιστεύτηκαν νέοι μέτοχοι και το επενδυτικό κοινό
- Κανείς δεν θέλει να αγοράσει το ευρώ: Πάει για 1 προς 1 με το δολάριο
- Χρηματιστήριο: «Εκτροχιασμός» στην τελευταία στροφή και απώλειες 0,06%
- ΠΟΥ: Πάνω από 6.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 58 χώρες
- Έντονα ανοδικά αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές - Εμφανής η αδυναμία του ελληνικού χρηματιστηρίου να αντιδράσει ανοδικά
- Τα νέα ψηφιακά εργαλεία: Ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης σε εφαρμογή Wallet - Διόρθωση στοιχείων προσώπου και μεταβίβαση επιβατικού οχήματος μέσω gov.gr
- ΠΟΥ: Πάνω από 6.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 58 χώρες