Σταθεροποιούνται οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου-Το βλέμμα στις ΗΠΑ

Ήπιες διακυμάνσεις παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (12/4), καθώς η αγορά περιμένει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην ημέρα που πιθανότατα θα επηρεάσουν την πολιτική της Federal Reserve για τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι τιμές είχαν αυξηθεί περίπου 2% την Τρίτη εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα

των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος του κύκλου των αυξήσεων των επιτοκίων, καθιστώντας το πετρέλαιο σε τιμή δολαρίου φθηνότερο για τους αγοραστές που έχουν άλλα νομίσματα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αναμένεται να δείξει ότι ο βασικός πληθωρισμός τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και 5,6% σε ετήσια, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters με τη συμμετοχή οικονομολόγων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, δήλωσε την Τρίτη ότι πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί σύντομα να ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων.

«Με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό να κινηθούν ανώτερα των προσδοκιών, δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε το τρέχον θετικό κλίμα της αγοράς να παίρνει μια πιο προσεκτική στροφή ενόψει βασικών μακροοικονομικών δεδομένων αυτή την εβδομάδα», επεσήμανε ο αναλυτής της Kohle Capital Markets Τιμ Γουότερερ.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 380.000 βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 7 Απριλίου, ανέφεραν πηγές, έναντι προβλέψεων οκτώ αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για μείωση κατά 600.000 βαρέλια.

Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περίπου 450.000 βαρέλια, σύμφωνα με την έκθεση της API, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση 1,6 εκατομμυρίου βαρελιών.

Σε άλλο ένα αρνητικό για τη ζήτηση πετρελαίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιόρισε την Τρίτη τις προοπτικές του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023, επικαλούμενο τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων.

Η αγορά περιμένει επίσης σαφήνεια σχετικά με τη ζήτηση και την προσφορά πετρελαίου, με μηνιαίες εκθέσεις από τον ΟΠΕΚ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να αναμένονται την Πέμπτη και την Παρασκευή, αντίστοιχα.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ μείωσε την Τρίτη την πρόβλεψή της για την παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ κατά 0,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το υπόλοιπο του 2023 και μείωσε την πρόβλεψή της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 κατά 40.000 bpd.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ανεβαίνει 0,01% στα 82,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,02% στα 85,63 δολάρια το βαρέλι.

Ήπια ανοδικά και το φυσικό αέριο

Μικρή άνοδο καταγράφουν και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,934% στα 44,100 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού ενισχύονται επίσης, καθώς το δολάριο υποχώρησε, με τους επενδυτές να περιμένουν τα τελευταία πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για ενδείξεις πόσο κοντά βρίσκονται τα επιτόκια στην κορύφωση.

«Ο χρυσός έχει τη δυνατότητα να λάμψει από μια οικονομική ύφεση, αλλά τα υψηλότερα επιτόκια είναι πιθανό να περιορίσουν τα κέρδη για το περιουσιακό στοιχείο μηδενικής απόδοσης», τόνισε ο Λούκμαν Οτουνούγκα, αναλυτής στην FXTM.

Ο χρυσός ενισχύεται επίσης καθώς το δολάριο διολισθαίνει, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,26% στα 2.024,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,36% στα 25,282 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,60% στα 3,9952 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0926 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,14% στο 1,2407 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,28% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8805 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα