ΣτΕ: Συνταγματικές οι διατάξεις για το επίδομα παιδιού
Συνταγματικές είναι οι διατάξεις του ν. 4512/2018 για το επίδομα παιδιού, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Οι εν λόγω διατάξεις αφορούν τα ποσά ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, καθώς και τα εισοδηματικά κριτήρια.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΣτΕ:
Ο νομοθέτης, με το άρθρ. 214 του ν. 4512/2018, προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξυμένο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας,
Όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση του ν. 4512/2018, μέσω της θέσπισης των εισοδηματικών κριτηρίων, ο νομοθέτης απέβλεψε πρωτίστως στη διαμόρφωση μίας πιο στοχευμένης επιδοματικής δημογραφικής πολιτικής και όχι στη μείωση των κρατικών δαπανών στον τομέα αυτό, δεδομένου μάλιστα ότι στην πιο πάνω αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για την καταβολή του επιδόματος παιδιού του νόμου αυτού ενισχύθηκε με επιπλέον 260.000.000 ευρώ. Η θέσπιση δε των πιο πάνω εισοδηματικών κριτηρίων καθιστά την επιδοματική πολιτική πιο στοχευμένη υπό την έννοια ότι η χρηματική παροχή και τα εισοδηματικά όρια του άρθρ. 214 του ν. 4512/2018 καθορίζονται σε ύψος τέτοιο ώστε η παροχή να αποτελεί για τους λήπτες της όσο το δυνατό πιο ισχυρό κίνητρο προς τεκνοποίηση, λαμβανομένων υπόψη και των περιορισμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων του Κράτους τη δεδομένη χρονική περίοδο. Τούτο δε κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, επιτυγχάνεται όταν η παροχή ανέρχεται σε ύψος ικανό να επαυξήσει ουσιωδώς το εισόδημα του λήπτη, ενώ η ισχύς του κινήτρου αποδυναμώνεται όσο η χρηματική παροχή μειώνεται καθ’ ύψος προκειμένου να διανεμηθεί σε διευρυμένη βάση δικαιούχων ή όταν η συμβολή της παροχής στην αύξηση του οικογενειακού προϋπολογισμού του δικαιούχου είναι μειωμένη λόγω του ότι το εισόδημα του δικαιούχου είναι υψηλό. Εξάλλου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου που απέστειλε η Διοίκηση προς το Δικαστήριο, τα όρια εισοδήματος που τίθενται με το άρθρ. 214 του ν. 4512/2018 δεν προσιδιάζουν σε εισοδήματα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν αυξημένα προβλήματα επιβίωσης.
Και ναι μεν με το άρθρ. 214 του ν. 4512/2018 ο νομοθέτης δεν θέσπισε ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων (όπως είχε θεσπίσει με το άρθρ. 40 του ν. 4141/2013), όμως προέβλεψε τη χορήγηση στους τρίτεκνους και πολύτεκνους διπλάσιου ποσού επιδόματος για το τρίτο παιδί και κάθε παιδί πέραν αυτού, εξασφαλίζοντας έτσι στο πλαίσιο της προνοιακής αυτής πολιτικής (παροχή χρηματικών ενισχύσεων για την κάλυψη των αυξημένων οικογενειακών αναγκών) ενισχυμένη στήριξη στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες σε σχέση με τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά. Και τούτο με δεδομένο ότι οι ανωτέρω νομοθετικές επιλογές έλαβαν χώρα, κατά τα κοινώς γνωστά, σε δυσμενή για την Ελλάδα συγκυρία, με κύρια χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, τη δημογραφική γήρανση, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, την υπερχρέωση και την εν γένει συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος καθώς και την περιορισμένη δημοσιονομική δυνατότητα του Κράτους προς άσκηση κοινωνικής - προνοιακής πολιτικής.
Ενόψει των ανωτέρω και δοθέντος ότι η εκτίμηση του νομοθέτη, κοινού ή κανονιστικού, ως προς τα ληπτέα αναγκαία κατά την άσκηση κοινωνικής πολιτικής μέτρα υπόκειται σε οριακό και μόνο δικαστικό έλεγχο, οι διατάξεις του άρθρου 214 του ν. 4512/2018 δεν αντίκεινται στα άρθρα 21 παρ. 2 και 5, 4 παρ. 1 και 25 παρ. 1 του Συντάγματος. [Απορρίπτει αίτηση ακύρωσης της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας κατά της Γ.Π.οικ.Δ22/11/2705/58/2018 απόφασης Αναπληρωτών Υπ. Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης και Οικονομικών, Β’ 57].
Συμβούλιο της Επικρατείαςεπίδομα παιδιούνόμοςεισοδηματικά κριτήριαδημογραφικό πρόβλημα- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η Β. Κορέα εκτόξευσε 23 πυραύλους - Για "εισβολή" κάνει λόγο η Σεούλ
- Εκδόθηκε η απόφαση της ΑΑΔΕ με τις αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών
- Η Ελβετία επιβάλλει κυρώσεις στις παραδόσεις ιρανικών drones στη Ρωσία
- Αχτσιόγλου: H Nέα Δημοκρατία αφαιμάζει εργαζόμενους και νοικοκυριά
- Wall Street: Απώλειες λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια
- ΣτΕ: Συνταγματικές οι διατάξεις του ν. 4512/2018 για το επίδομα παιδιού
- Η ερώτηση ταμπού: Επιτρέπεται να ρωτήσεις «πόσα βγάζεις;»
- ΕΑΕΕ: Πάνω από 25.000 συμβόλαια τεχνικών ασφαλίσεων το 2021
- Ακτή Ελεφαντοστού: Ξεκινά η κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής ενέργειας από βιομάζα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter

- Τελευταία Νέα Reporter
- ΣτΕ: Συνταγματικές οι διατάξεις για το επίδομα παιδιού
- Το βραβείο Θεμιστοκλής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στον Yan Xuetong
- 25 Χρόνια ΤΖΟΚΕΡ: Στη Ρόδο ο νικητής του δεύτερου TESLA
- Κεραμέως: Υφαίνουμε ένα δίχτυ προστασίας κάθε παιδιού
- Αχτσιόγλου: H Nέα Δημοκρατία αφαιμάζει εργαζόμενους και νοικοκυριά
- Έρχεται εθνικό μητρώο καταγραφής-επιτήρησης δραστών για αδικήματα κατά ανηλίκων
- Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στη συμφωνία για τα σιτηρά
- ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 812,5 εκατ. με απόδοση 1,79% από τρίμηνα έντοκα
- Premia Properties: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των ακινήτων της Μπουτάρης
- Ευρωκοινοβούλιο: Ξεκίνησε από την Κύπρο η έρευνα για τις υποκλοπές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Enel Green Power Hellas: Σημαντικές διακρίσεις στα HR Awards 2022
- Θεοδωρικάκος: 1.118 καταγεγραμμένες υποθέσεις κακοποίησης παιδιών τα τελευταία πέντε χρόνια
- Wall Street: Απώλειες λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια
- Λεχουρίτης (ΙΝΚΑ): Να σταματήσει το σόου με το «καλάθι του νοικοκυριού» - Οι τιμές είναι ίδιες
- Στα κάγκελα ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΣΕ για το «αφνιδιαστικό» άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή
- Νεκρό βρέφος 18 μηνών που έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας στην Γλυφάδα
- Υπόθεση 12χρονης στον Κολωνό: Ακόμη ένας άνδρας προσήλθε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ
- Σουηδία και Φινλανδία αισιοδοξούν για την επικύρωση από την Ουγγαρία της αίτησης ένταξής τους στο ΝΑΤΟ