Στενός δημοσιονομικός «κορσές» από το 2025
Μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εκπληρώσει τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ απέστειλε, προς πάσα κατεύθυνση μιλώντας, την Πέμπτη στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σηματοδοτώντας την ολική επιστροφή σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης "η Ελλάδα
«Σήμερα δεν είμαστε πια το «μαύρο πρόβατο» στην ΕΕ. Αντίθετα, μας αντιμετωπίζουν ως ευχάριστη έκπληξη», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης περιγράφοντας το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και τις συζητήσεις που έγιναν στην ΕΕ.
Σύμφωνα με όσα επίσης επεσήμανε στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη των Διαρκών Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων για την πορεία της διαπραγμάτευσης, που αφορά στη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι νέοι κανόνες φαίνεται πως έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του Συμβουλίου των Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απομένει η τυπική ψήφισή τους από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντός του Απριλίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί του 2025 θα διέπονται από το νέο πλαίσιο, που αντικαθιστά τους κανόνες που ισχύουν σήμερα, η εφαρμογή των οποίων, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, θα έθετε πολύ υψηλές και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις μείωσης του δημοσίου χρέους για αρκετά κράτη μέλη – ενδεικτικά για την Ελλάδα θα σήμαινε ετήσια μείωση του χρέους κατά 4,5%-5% τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, τόνισε, η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την πανδημία και την εισβολή στην Ουκρανία, η διπλή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ανάγκη κάλυψης του διευρυνόμενου χάσματος ανταγωνιστικότητας με άλλες μεγάλες οικονομίες επέβαλαν να δούμε το θέμα των αμυντικών δαπανών και των δημοσίων επενδύσεων με διαφορετικό μάτι.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ, η ελληνική θέση στη διαπραγμάτευση βασίστηκε στην παραδοχή ότι οι στόχοι της δημοσιονομικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης είναι αλληλένδετοι και συμπληρωματικοί. «Επιδιώξαμε μια συμφωνία που να διασφαλίζει τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς όμως να θέτει υπέρμετρους και άκαμπτους περιορισμούς, που θα απειλούσαν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και πιθανώς θα έβλαπταν τη μακροχρόνια ανάπτυξη. Είπαμε: Ναι σε ξεκάθαρους και σοβαρούς δημοσιονομικούς κανόνες, όχι σε ζουρλομανδύα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Με το νέο πλαίσιο, οι βασικές προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα (3% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος (60% του ΑΕΠ) παραμένουν αμετάβλητες, ωστόσο επέρχονται σημαντικές αλλαγές στο προληπτικό και το διορθωτικό σκέλος, οι οποίες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε 5 άξονες.
Δημοσιονομικοί στόχοι με βάση τις δαπάνες και όχι το δημοσιονομικό ισοζύγιο.Οι ετήσιες δαπάνες θα προσδιορίζονται σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επίπεδο που θα διασφαλίζει τη μείωση του δημοσίου χρέους, ακόμα και σε δυσμενή σενάρια για την οικονομική ανάπτυξη (αντί για τον κανόνα έσοδα μείον έξοδα, που ισχύει σήμερα).
Καλύτερη εκτέλεση επί του στόχου δαπανών θα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για τα επόμενα έτη. Αντίστροφα, χειρότερη εκτέλεση επί του στόχου δαπανών θα αφαιρεί χώρο από τα επόμενα έτη. Και στην περίπτωση υπέρβασης του στόχου κατά ποσοστό που ξεπερνά το 0,3% του ΑΕΠ για ένα έτος ή 0,6% σωρευτικά, η Ε.Ε. θα μπορεί να θέσει το κράτος μέλος σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. «Είναι σημαντικό να τονίζουμε ότι αν ένα έτος πετύχουμε παραπάνω έσοδα από το προβλεπόμενο, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα μοιράσουμε σε παροχές. Αλλά και αντίστροφα αν έχουμε λιγότερα έσοδα, δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε περικοπές δαπανών», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης. «Με αυτόν τον τρόπο αποθαρρύνουμε υπέρμετρη αύξηση δαπανών σε καλές οικονομικές περιόδους – η οποία λειτουργεί πληθωριστικά και ταυτόχρονα προστατεύουμε τις δημόσιες δαπάνες σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Δεν ξοδεύουμε τα περισσεύματα. Τα κρατάμε ώστε τις δύσκολες περιόδους να μην υπάρχει πίεση στους πολίτες όπως αυτή που υπήρξε για τους Έλληνες πολίτες την προηγούμενη δεκαετία».
Σταδιακός περιορισμός των ελλειμμάτων και του χρέουςΕιδικότερα:
- Η απαιτούμενη μείωση χρέους δεν θα είναι πλέον ίδια για όλους, αλλά θα υπολογίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε κράτους μέλους. Ως ελάχιστο όριο για τα κράτη με υψηλό χρέος (>90% του ΑΕΠ), όπως η Ελλάδα, τίθεται η μείωση του χρέους κατά μέσο όρο 1% υπολογιζόμενο καθ’ όλη την διάρκεια εφαρμογής του τετραετούς προγράμματος. «Εμείς», διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης «θα πάμε αρκετά παραπάνω γιατί θέλουμε να μειωθεί γρήγορα το χρέος».
- Μειώνονται οι ελάχιστες απαιτήσεις για περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Για την Ελλάδα το ανώτατο όριο του ελλείμματος από 0,5-0,7% σήμερα, με τους νέους κανόνες διαμορφώνεται στο 1,5 % του ΑΕΠ. Όπως ανέφερε ο υπουργός, το 2023 είμασταν στο 2,3% και με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Ε. Επιτροπής το 2024 θα είμαστε στο 1,3%, δηλαδή κάτω από το όριο που τίθεται.
Δημοσιονομικοί στόχοι με ευελιξία και μεσοπρόθεσμο ορίζονταΠροβλέπεται ο σχεδιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής στα πλαίσια τετραετών δημοσιονομικών-διαθρωτικών προγραμμάτων που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούν να επεκταθούν μέχρι και για τρία επιπλέον χρόνια. «Εμείς δεν θα ζητήσουμε παράταση, είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τους καινούργιους κανόνες», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Στήριξη φιλοαναπτυξιακών επενδύσεωνΔίνονται κίνητρα για πραγματοποίηση επενδύσεων που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και συμβάλουν στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων όπως η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η ενεργειακή ασφάλεια, η οικονομική ανθεκτικότητα, η κοινωνική συνοχή και η άμυνα. Αυτό δεν σημαίνει πλήρη εξαίρεσή τους από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους. Ωστόσο τα κράτη που δεσμεύονται να πραγματοποιήσουν ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων θα μπορούν να αιτηθούν μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής. «Μιλάμε για επενδύσεις που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συμβάλουν στη γενικότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας. Δεν θα μπορούμε δηλαδή να βαφτίζουμε – κατά την γνωστή πρακτική – την οποιαδήποτε δαπάνη «επένδυση» για να πετύχουμε μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής», διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Ρήτρες διαφυγήςΚαθίστανται πιο ξεκάθαρες οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες ενεργοποίησης της «γενικής ρήτρας διαφυγής», όπως αυτή που εφαρμόστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα θεσπίζεται και μια νέα «ειδική εθνική ρήτρα», την οποία θα μπορούν να επικαλεστούν οι εθνικές κυβερνήσεις όταν αντιμετωπίζουν εξαιρετικές περιστάσεις, που βρίσκονται εκτός του ελέγχου τους και έχουν σημαντική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά τους.
Θέματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντοςΤο νέο πλαίσιο περιλαμβάνει δύο ρυθμίσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.
Πρώτον, ικανοποιείται το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών. Αν ένα κράτος-μέλος έχει υψηλότερες επενδύσεις στην άμυνα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ή προβαίνει σε μια σημαντική αύξηση των επενδύσεων του στην άμυνα, οι δαπάνες αυτές να μην λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη ή μη του κράτους μέλους σε Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος. Οι επενδύσεις στην άμυνα είναι η μοναδική κατηγορία δαπανών για την οποία εισάγεται ρητά αυτή η πρόνοια. «Τονίζω ότι μιλάμε για επενδύσεις. Δεν θα είναι επιλέξιμη ας πούμε η μισθοδοσία των Ενόπλων Δυνάμεων», σημείωσε ο υπουργός.
Δεύτερον, εξασφαλίζεται πως η καταγραφή των αναβαλλόμενων τόκων επίσημων δανείων στο δημόσιο χρέος το 2033, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 25 δις ευρώ, δεν θα ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς εξέλιξης του ελληνικού δημοσίου χρέους όσον αφορά την εφαρμογή των νέων δημοσιονομικών κανόνων.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι χρειάζεται να γίνει ακόμη πολλή δουλειά στην ΕΕ, πέρα από την οικονομική διακυβέρνηση, σε θέματα όπως η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών, η εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο για την ενίσχυση της καινοτομίας, η ευρωπαϊκή πολιτική προμήθειών με βάση τις κοινές προμήθειες που έγιναν πρόσφατα για τα εμβόλια και το φυσικό αέριο.
Το χρονοδιάγραμμα
Να σημειωθεί ότι στις 22 του μήνα η Eurostat θα «σφραγίσει» το ύψος του πλεονάσματος του 2023 και έτσι θα φανεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος για τυχόν έκτακτες κινήσεις (κλίμα, ακρίβεια, κτλ), ενώ στις 30 Απριλίου θα υποβληθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας, όπου θα καταγραφούν οι αναθεωρημένοι στόχοι για το ΑΕΠ για την περίοδο 2023- 2025.
Με βάση πληροφορίες, δεν αποκλείεται η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για ανάπτυξη φέτος στο 2,9% να μπει σε “νέο ζύγι” με βάση πρόδρομους δείκτες. Ήδη, οι ξένοι οίκοι βάζουν τον πήχη πιο χαμηλά, λόγω των επιδόσεων της οικονομίας το 2023, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% έναντι εκτίμησης για 2,4%. Σε σχέση με τα δημοσιονομικά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας οι στόχοι παραμένουν για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το δημόσιο χρέος στο 2,1% του ΑΕΠ και στο 152,3% του ΑΕΠ αντίστοιχα, ενώ αμετάβλητες είναι οι προβλέψεις και για τον πληθωρισμό για μέση ταχύτητα 2,6% το 2024.
Πάντως τυχόν άλλες δημοσιονομικές παρεμβάσεις σε βάθος τετραετίας και εναλλακτικά μακροοικονομικά σενάρια, θα καταγραφούν οριστικά το Φθινόπωρο, οπότε όλα τα κράτη- μέλη, θα πρέπει να υποβάλουν Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις που θα δώσει τον Ιούνιο, σε κάθε κυβέρνηση, η Κομισιόν.
Στο μεταξύ με βάση όσα ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, που τίθενται από φέτος σε ισχύ, αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς ικανοποιούν διαχρονικές επιδιώξεις της χώρας -όπως η ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών κατά τον υπολογισμό του ελλείμματος- και εξασφαλίζουν ότι η δημοσιονομική σταθερότητα δεν θα υπονομεύει την ανάπτυξη. Ωστόσο, όπως τόνισε, ανεξαρτήτως των νέων κανόνων η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίζει να πορεύεται στο δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα δρόμο που θα συνοδεύεται από την εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης και γιατί οι θυσίες των πολιτών τα προηγούμενα χρόνια δεν πρέπει να πάνε χαμένες.
Γιώργος Αλεξάκης
#δημοσιονομική_πειθαρχία #Κωστής_Χατζηδάκης #ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ #Βουλή #ΝΕΟ_ΣΥΜΦΩΝΟ_ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στοά Αρσακείου: Γιατί προσέλαβε υψηλόβαθμο στέλεχος του Σκλαβενίτη
- Θανατηφόρο τροχαίο στη Συγγρού – Νεκρός μοτοσικλετιστής
- Συνεργασία Ελλάδας-Σλοβενίας για τις αλλαγές στην ΚΑΠ – Συντονισμός κινήσεων για την κλιματική αλλαγή
- Έρχονται οι προϋπολογισμοί τετραετίας – Πώς θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για παροχές
- Συντονισμένοι έλεγχοι των αρμόδιων Αρχών κατά των ελληνοποιήσεων – Αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες
- Aktor expands its footprint in Romania
- Χριστίνα Μήτση: Νέο ξενοδοχείο από τον όμιλο Mitsis στο λιμάνι του Πειραιά
- Στενός δημοσιονομικός «κορσές» από το 2025
- Τίτλοι τέλους σε χριστουγεννιάτικους μποναμάδες και... pass
- Οι πολιτικές εφημερίδες 5/4/2024
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Στενός δημοσιονομικός «κορσές» από το 2025
- «Ανεβαίνουν» τα ETF Bitcoin: Τριπλασιάστηκαν οι όγκοι συναλλαγών τον Μάρτιο
- Συναγερμός στο Ισραήλ: Ενισχύει την άμυνα μετά την ιρανική απειλή
- Σακελλαροπούλου για Τέμπη: Νιώθω ντροπή όταν βλέπω γραμμές ή τρένο
- Ευρωεκλογές: Η Ελλάδα θα έχει τους λιγότερους νέους ψηφοφόρους
- Νέο sell-off στη Wall Street λόγω Fed
- Reuters: Η Alphabet αξιολογεί το ενδεχόμενο εξαγοράς της HubSpot
- Ρωσία: Τρεις νέες συλλήψεις για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα
- Το X επιβραβεύει τα «σημαντικά» μέλη του με blue check
- POS-ταμειακές: Προς ολοκλήρωση η διαδικασία για το 90% των επιχειρήσεων
- Τελευταία Νέα Reporter
- Στενός δημοσιονομικός «κορσές» από το 2025
- «Ανεβαίνουν» τα ETF Bitcoin: Τριπλασιάστηκαν οι όγκοι συναλλαγών τον Μάρτιο
- Συναγερμός στο Ισραήλ: Ενισχύει την άμυνα μετά την ιρανική απειλή
- Σακελλαροπούλου για Τέμπη: Νιώθω ντροπή όταν βλέπω γραμμές ή τρένο
- Ευρωεκλογές: Η Ελλάδα θα έχει τους λιγότερους νέους ψηφοφόρους
- POS-ταμειακές: Προς ολοκλήρωση η διαδικασία για το 90% των επιχειρήσεων
- Reuters: Η Alphabet αξιολογεί το ενδεχόμενο εξαγοράς της HubSpot
- Το X επιβραβεύει τα «σημαντικά» μέλη του με blue check
- Νέο sell-off στη Wall Street λόγω Fed
- Ρωσία: Τρεις νέες συλλήψεις για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Πάτρα: Μικρής έκτασης επεισόδια στο κέντρο της πόλης – 12 προσαγωγές
- Επαγγελματικά Ταμεία: Στο 9,5% η μέση απόδοση το 2023
- Ρωσία: Κατέρριψε στη διάρκεια της νύκτας 53 ουκρανικά drones
- Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ραγδαία αύξηση αιτήσεων
- Gucci: Νέο deal με ακίνητα – Η Kering αγοράζει «χρυσό» κτίριο στο Μιλάνο έναντι 1,3 δισ. ευρώ
- Τ. Μπάιντεν: Κρατάμε ζωντανούς τους δεσμούς ΗΠΑ-Ελλάδας
- Εκδόθηκε στην Ελλάδα η φυγόδικη από το 2005 πρώην δικαστής Αντωνία Ηλία
- Βουλγαρία: Άρχισε κοινοβουλευτική έρευνα για τη Lukoil
- Φορτηγό πλοίο προσάραξε στα βόρεια της Ψερίμου – Μεταφέρει 6.800 αμνοερίφια
- Το Kendall-Jackson γίνεται ο πρώτος επίσημος «οινικός συνέταιρος» του πρωταθλήματος NBA