Οι συναντήσεις και η ατζέντα Δένδια στη Λιβύη

Με προορισμό τη Λιβύη αναχώρησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός μετέβη εκεί με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, και έφτασε στη Βεγγάζη λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Ο κ. Δένδιας είχε επικοινωνία επίσης με τον πρόεδρο της Βουλής

των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα. Εν συνεχεία θα μεταβεί στο Κάιρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας εξέθεσε στον Χάφταρ το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Μετά τη Λιβύη και την Αίγυπτο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του στη Λάρνακα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη σήμερα το πρωί στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Κhalifa Haftar.

Στη συνάντηση μετέσχε και ο Ειδικός Απεσταλμένος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, Πρέσβυς Χ. Λάζαρης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguilah Saleh Eissa, στην Αθήνα στις 12 τρέχ., καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του Υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο.

Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης.

Ο Ν. Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓΗΕ για τη Λιβύη, Gh. Salame, και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Κάιρο, όπου συναντάται με τον ομόλογό του, Sameh Shoukry, και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη Λάρνακα».

{https://twitter.com/LibyaDesk/status/1208678320231141376}

{https://twitter.com/LibyaPro2/status/1208680888353067008}

Είχαν προηγηθεί επισκέψεις του κ. Δένδια σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία τις προηγούμενες ημέρες.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται σε μια στιγμή που έχει κλιμακωθεί η ένταση στη Λιβύη, με ανάμειξη της Τουρκίας και της Ρωσίας, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των Ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ουδέτερη στην διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία.

«Έτοιμοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία»

«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα ενεργήσει τόσο απερίσκεπτα προκαλώντας θερμό επεισόδιο, γιατί από ένα τέτοιο ενδεχόμενο μόνο εκείνη έχει να χάσει», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real. Προσθέτει όμως ότι η χώρα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα συμφέροντα της και πως «αν και μπορούμε και μόνοι, δεν είμαστε μόνοι». «Η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών είναι ομόθυμη και ανεπιφύλακτη από όλους τους συμμάχους και εταίρους μας και αυτό είναι το πιο ισχυρό διπλωματικό μας όπλο», επισημαίνει και συμπληρώνει:

«Η Ελλάδα δεν θα διστάσει να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα συμφέροντα της με όποιον τρόπο χρειαστεί, στο πλαίσιο, πάντα, των συνταγματικών μας επιταγών και του διεθνούς δικαίου».

Όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε την παραβίαση από την Τουρκία του καθεστώτος κυρώσεων έναντι της Λιβύης. «Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η παραβατικότητα της Τουρκίας έναντι του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας καθώς και η αδιαφορία της για τη σταθερότητα της περιοχής στο όνομα της εξυπηρέτησης των κακώς νοουμένων "εθνικών συμφερόντων" της. Δεν δείχνει να κατανοεί ότι, εντέλει, μόνο ζημιά προκαλεί στον εαυτό τη».

Ο κ. Δένδιας σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με γειτονικές της χώρες προκειμένου να οριοθετήσει τις θαλάσσιές ζώνες και ευελπιστεί ότι σύντομα θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο, ενώ η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων και με την Ιταλία.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και το αν θα έχει κάτι τέτοιο πολιτικό κόστος, ο κ. Δένδιας σημειώνει: «Δεν καθορίζει την πολιτική μας το πολιτικό κόστος αλλά η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων. Σε αυτή τη βάση κινούμαστε και, φυσικά, εξετάζουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές μας». Και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή δικαιοδοτική κρίση και το έχει αποδείξει».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως στην πρόσφατη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στην προσπάθεια του γ.γ. για την επίλυση του ζητήματος. «Ωστόσο, παρά το θετικό βήμα που έγινε στο Βερολίνο για την επανέναρξη των συνομιλιών, η πολιτική των κανονιοφόρων που εφαρμόζει η Τουρκία δεν βοηθά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για τη σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς».

Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει πως Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν στρατηγικό στόχο την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Θεωρώ δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει εκ νέου με τον Πρόεδρο Τραμπ για τις περιφερειακές προκλήσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει ο κ. Δένδιας.

Νίκος ΔένδιαςΛιβύηΧαλίφα Χάφταρ
Keywords
Τυχαία Θέματα