Στίγκλιτς: Οι τέσσερις αδυναμίες της Ελλάδας- Μυτιληναίος: Δυσλειτουργική η Ευρώπη

Στις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη επικεντρώθηκαν στη συζήτησή τους στο συνέδριο του Economist ο νομπελίστας οικονομολόγος, Ζόζεπ Στίγκλιτς και ο πρόεδρος και CEO της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Στίγκλιτς, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας πως παρουσιάζει πρόοδο, αλλά πως έχει ακόμα ορισμένες σημαντικές αδυναμίες.

Συγκεκριμένα,

ανάφερε τέσσερα βασικά ζητήματα.

Πρώτον, ότι η ανάπυξη στηρίζεται πολύ στον τουρισμό, που λόγω κλιματικής κρίσης είναι πλέον ένας ευάλωτος τομέας.

Δεύτερον, ότι υπάρχει έλλειμμα στην «ελευθερία του Tύπου». Τρίτον, ότι πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τεχνολογία και τέταρτον η αποπληρωμή χρέους, που απαιτεί πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια.

Σε διεθνές επίπεδο τόνισε ότι τα μεγάλα προβλήματα είναι ο πληθωρισμός και οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Αναφορικά με την Ευρώπη, τόνισε ότι είναι σε καθοδική τροχιά, δεν έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια των ΗΠΑ και είναι υπερβολικά εξαρτημένη από την Κίνα.

Σχετικά με τη Μέση Ανατολή, στάθηκε στον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης .Υπάρχει μεγάλη ανησυχία ως προς το πόσο θα ανέβουν οι τιμές ενέργειας, αν "εκραγεί" η Μέση Ανατολή. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ είναι πολύ εξαρτημένες ενεργειακά. Όταν ανεβαίνει το πετρέλαιο, υπάρχει μεταφορά πλούτου προς τις εταιρείες ενέργειας. Αν μπορείς τα επιπλέον κέρδη να τα πάρεις πίσω και να τα μοιράσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έχεις ένα εργαλείο».

Για τις εκλογές στις ΗΠΑ εκτίμησε ότι «σε μια μονομαχία Μπάιντεν-Τραμπ, αν κερδίσει ο Μπάιντεν δύσκολα θα το δεχτεί ο Τραμπ. Αν κερδίσει ο τελευταίος, θα έχουμε πρόβλημα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό».

Μυτιληναίος: Καμπανάκι για τη Μέση Ανατολή- Δυσλειτουργική η Ευρώπη Στις ΗΠΑ αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην τοποθέτησή του και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, σημειώνοντας πως ρυθμίζουν τις εξελίξεις. «Αυτή τη στιγμή, το μεγάλο έθνος των ΗΠΑ είναι διχασμένο. Δεν είναι ευχάριστο αλλά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βρει τον δρόμο του. Όταν σταθεροποιηθεί, θα σταθεροποιηθεί και ο κόσμος», σημείωσε. Για την Ευρώπη, άσκησε για ακόμα μία φορά κριτική και τη χαρακτήρισε "δυσλειτουργική". Τόνισε πως είναι η ΕΕ είναι ο μεγάλος χαμένος της ενεργειακής κρίσης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες διαφορές συμφερόντων των χωρών της Βαλτικής με αυτές του Νότου. Σημείωσε δε πως ακόμα και στο Μεσανατολικό η ΕΕ δεν καταφέρνει να τηρήσει ενιαία στάση. Εκτίμησε μάλιστα πως "το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά αυτός στη Μέση Ανατολή, γιατί το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να μη λυθεί από κυβερνήσεις αλλά από τους ανθρώπους στους αραβικούς δρόμους. Ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του κόσμου από μια εισβολή στη Γάζα;» αναρωτήθηκε.

Για την Ελλάδα, ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε για τη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας και σημείωσε πως το μέτρο αυτό συγκεντρώθηκε 1 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις σε νοικοκυριά. «Σε κοινωνικούς όρους, δούλεψε. Πόσο μπορεί να συνεχιστεί, όμως, μένει να φανεί», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμα πως «η Ελλάδα πέρασε πολλαπλές κρίσεις. Ωστόσο κατάφερε να ανταποκριθεί και ξεπέρασε τις δυσκολίες. Σήμερα αναπτυσσόμαστε, πήραμε επενδυτική βαθμίδα και γίναμε ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Πρέπει να σημειώσω όμως ότι πέραν της ναυτιλίας και του τουρισμού, απαιτείται βιομηχανική ανάπτυξη και τεχνολογικός μετασχηματισμός».

Σε αυτό το σημείο σημείωσε πως ως Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Eurometaux, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη-σιδηρούχων μετάλλων, δεν μπορεί να παραβλέψει τις αδυναμίες της Ευρώπης που υπολείπεται πολύ απέναντι στις ΗΠΑ στην πολιτική για τις βιομηχανίες της.

ΣτίγκλιτςΜυτιληναίοςΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα