Στην «σκιά» των προβλέψεων της Κομισιόν η αξιολόγηση της Moody’s

08:27 8/5/2020 - Πηγή: Reporter

Για σήμερα, Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί το επόμενο «ραντεβού» της ελληνικής οικονομίας με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Τη σκυτάλη παίρνει η Moody’s δημοσιεύοντας την έκθεσή της για την Ελλάδα με τις προσδοκίες να μην αναμένονται, λόγω των συνθηκών, υψηλές.

Ειδικότερα, μάλιστα, μετά τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η χώρα θα βιώσει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ευρωζώνη το 2020 λόγω των συνεπειών της πανδημίας, τα «πλάνο» αναβαθμίσεων για την ελληνική οικονομία ολοένα και απομακρύνεται.

Σύμφωνα

με την έκθεση της Κομισιόν η οικονομία αναμένεται να δεχθεί σοβαρό πλήγμα το 2020 από την πανδημία του κορoνοϊού και τα αντίμετρα που ελήφθησαν για να περιοριστεί η εξάπλωσή του. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ύφεση 9,7%, ενώ η ανεργία θα φτάσει στο 20%.

Υποβάθμιση του outlook το «καλό» σενάριο

Μετά από αυτές τις προβλέψεις, η Moody’s καλείται να ανακοινώσει την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, ακολουθώντας κατά πάσα πιθανότητα το «δρόμο» που επέλεξαν πρόσφατα και οι οίκοι αξιολόγησης DBRS και S&P, οι οποίοι προχώρησαν σε υποβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από «θετικό» σε «σταθερό».

Άλλωστε, η Moody’s έχει, ήδη, υποβαθμίσει το outlook των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης σε «σταθερό» από «θετικό» μέσα στον Απρίλιο. Η Moody’s στην τότε αξιολόγησή της είχε τονίσει πως περιμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2021. «Στην Ελλάδα η κερδοφορία του κλάδου θα πληγεί και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 40% του συνόλου», σημείωνε.

«Η αύξηση της ανεργίας και η επιδείνωση των συνθηκών στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου, που αντιπροσωπεύουν το 15% των δανείων των τραπεζών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των νέων NPEs, αν και η επιδείνωση είναι εξαιρετικά αβέβαιη», συμπλήρωνε στην έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης.

Η πορεία των αξιολογήσεων

Σημειώνεται ότι στις 24 Ιανουαρίου η Fitch είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα, σε «ΒΒ» από «ΒB-» διατηρώντας θετικό το outlook. Μετά την εξάπλωση του κορονοϊού στον πλανήτη, ακολούθησαν οι αξιολογήσεις της χώρας από την Standard & Poor's και την DBRS στις 24 Απριλίου.

Η Standard & Poor's διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση για το ελληνικό αξιόχρεο σε «ΒΒ-», υποβαθμίζοντας ωστόσο το outlook σε «σταθερό» από «θετικό» λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Με τη σειρά του ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS διατήρησε την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «BB» (low), υποβαθμίζοντας και αυτός το outlook σε «σταθερό» από «θετικό».

Για το 2020 υπολείπονται οι εξής αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης για τη χώρα: Fitch: 24 Ιουλίου, Standard & Poor’s: 23 Οκτωβρίου, DBRS: 23 Οκτωβρίου, Moody’s: 6 Νοεμβρίου και Scope: 4 Δεκεμβρίου.

Χαρά Κάνδηλα

Moody'sΟίκοι Αξιολόγησηςελληνική οικονομίακορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομισιόν, Moody’s,komision, Moody’s