Στην βρετανική αγορά εναποθέτει τις ελπίδες ο τουρισμός

Ξεκινούν τα χαράματα της Τετάρτης οι πρώτες πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία και μαζί με αυτές «ζεσταίνονται» οι ελπίδες για την αναθέρμανση της τουριστικής ζήτησης που μέχρι τώρα ασθμαίνει. Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού μετά τη Γερμανία. Την χρονιά που πέρασε καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα.

Παρά την αγωνία για νέα εισαγόμενα κρούσματα, που ωστόσο κρατιέται σε χαμηλό επίπεδο ένεκα των μέτρων που επικρατούν και θα επικρατήσουν στις πύλες

της χώρας, η βρετανική αγορά με το μέγεθος της μπορεί να δώσει μια σχετική ώθηση.

Εν όψει και του «ανοίγματος» των συνόρων με τη Βρετανία από τις 15 Ιουλίου, προχτές ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παραχώρησε συνέντευξη στο δίκτυο Skynews. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει απαγόρευση για ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο με ενδιάμεση πτήση, ενώ πρόσθεσε ότι από τις 15 Ιουλίου ξεκινούν και οι απευθείας πτήσεις. Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης υπενθύμισε ότι η χώρα μας διαθέτει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών, την οποία οι ταξιδιώτες πρέπει να συμπληρώσουν ως και μία μέρα πριν από την άφιξή τους και η οποία βρίσκεται στο travel.gov.gr. Εκεί μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους, λαμβάνοντας άμεσα επιβεβαίωση ότι την έχουν υποβάλει και τους αποστέλλεται ένα QR Code τα μεσάνυχτα της ημέρας που φτάνουν στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με όσους τουρίστες τύχει να προσβληθούν από τον κορονοϊό, ενώ βρίσκονται στην Ελλάδα, ο υπουργός εξήγησε ότι το σχέδιο υγείας του «Destination Greece - Health First» («Προορισμός Ελλάδα - Πρώτα η Υγεία») έχει τέσσερις πυλώνες: την προσεκτική επιλογή των χωρών, τη διαδικασία των τεστ, το Passenger Locator Form (PLF) και την επιλογή κάποιων ατόμων που θα εξεταστούν. Εάν κάποιος βρεθεί θετικός ή χρειαστεί νοσηλεία, «θα το αναλάβουμε δωρεάν και χωρίς να υπάρχει καμία ανάγκη ασφάλισης», διευκρίνισε ο κ. Θεοχάρης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αν κάποιοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση και επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν, είναι ευπρόσδεκτοι να το κάνουν.

Σύμφωνα, πάντως, με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τους 36.000 ελέγχους που έγιναν από 1ης έως 6ης Ιουλίου εντοπίστηκαν μόλις 100 κρούσματα. Με σειρά εισαγόμενων κρουσμάτων αλλά και «ορφανών» διάχυτη είναι η ανησυχία για το αν και πόσοι τουρίστες φορείς του κορονοϊού βρίσκονται σήμερα σε κάποια παραθεριστική περιοχή της Ελλάδας.

Στο μεταξύ σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, από το πρωί της 14ης Ιουλίου οι τουρίστες θα εισέρχονται από τον Προμαχώνα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ που θα έχει διενεργηθεί έως και 72 ώρες πριν.

Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η «πτήση του τουρισμού» είναι χαμηλή με πληρότητες στο 20% των περυσινών. Βέβαια αναμένεται ένα σχετικό ζέσταμα λόγω και της Βρετανίας ενώ στήριξη στην ψυχολογία της αγοράς δίνει και η ανακοίνωση για το άνοιγμα του εμβληματικού ξενοδοχείου της χώρας της Μεγάλης Βρετανίας από τις 15 Ιουλίου. Ενός ξενοδοχείου που ούτε τα δύσκολα χρόνια της ναζιστικής κατοχής και το εμφυλίου δεν είχε κλείσει συμβαδίζοντας με τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας της χώρας.

Πάντως για τον υπόλοιπο Ιούλιο οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πληρότητες που κατά μέσο όρο δεν θα ξεπεράσουν το 30% για όσα ξενοδοχεία λειτουργήσουν τελικά. Και όλες οι ελπίδες πάνε για τον Αύγουστο εφόσον οι υγειονομικές εξελίξεις είναι θετικές.

Επίσης, οι ρωσικές αρχές οριστικοποίησαν τον κατάλογο με τις 13 χώρες όπου η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να συνεχίσει τις αεροπορικές συνδέσεις της στο αρχικό στάδιο της επανέναρξης διεθνών πτήσεων, όμως η χώρα μας είναι έξω απ' αυτή τη λίστα. Ο κατάλογος των χωρών που πληρούν τις επιδημιολογικές απαιτήσεις ασφαλείας περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Φινλανδία, το Βιετνάμ, την Κίνα, τη Μογγολία και τη Σρι Λάνκα.

Γιώργος Αλεξάκης

ελληνικός τουρισμόςΒρετανίαπτήσειςαφίξεις
Keywords
Τυχαία Θέματα
Στην βρετανική αγορά εναποθέτει τις ελπίδες ο τουρισμός,