Στο «κυνήγι» του investment grade η ελληνική οικονομία

08:29 3/5/2022 - Πηγή: Reporter

Πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) βρίσκεται η Ελλάδα, με τους οίκους αξιολόγησης να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας στις φετινές τους εκθέσεις. Βασικός στόχος η έξοδος της Ελλάδας από την κατηγορία «junk» (υψηλού ρίσκου - υψηλών αποδόσεων), στην οποία βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2010 και την τότε προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

(ΔΝΤ).

Κι αφού η Ελλάδα ξεχρέωσε και επίσημα στις 4 Απριλίου το ΔΝΤ, πλέον θέλει να «ξεφορτωθεί» και το junk ως το τελευταίο απότοκο της «μαύρης» περιόδου της οικονομικής κρίσης. Οι φετινές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων οδηγούν την ελληνική οικονομία προς αυτή την κατεύθυνση και οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, στην πανδημία, στον υψηλό πληθωρισμό, αλλά και στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με αναλυτές, το αποτέλεσμα των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών και η εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας -με τον σχηματισμό κυβέρνησης- θα «κλειδώσουν» ή όχι το comeback στην επενδυτική βαθμίδα.

Στο καλεντάρι του 2022 υπάρχουν συνολικά 7 ημερομηνίες και 8 κρίσιμες αξιολογήσεις. Έχουν πραγματοποιηθεί οι τρεις -με τις δύο να είναι θετικές-, ενώ απομένουν οι αξιολογήσεις της Fitch στις 8 Ιουλίου και στις 7 Οκτωβρίου, των DBRS και Moody’s στις 16 Σεπτεμβρίου και της Standard & Poor's (S&P) στις 21 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την πιο πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η αμερικανική Standard & Poor's αναβάθμισε στις 22 Απριλίου τη χώρα μας από BB σε BB+ με σταθερές προοπτικές (outlook), φέρνοντάς την ένα «βήμα» πιο κοντά και ένα «σκαλοπάτι» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Ως προς τις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 3,4% το 2022 από 8,3% το 2021, λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και του αυξημένου πληθωρισμού. Παράλληλα, όπως εκτιμά η S&P, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για ανοδική πίεση στους μισθούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σε ετήσια βάση φαίνεται πιθανό να επιβραδυνθεί έως τον Σεπτέμβριο, όταν τα πολύ υψηλά μηνιαία μεγέθη από το γ’ τρίμηνο του 2021 θα αρχίσουν να εξομαλύνουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Με αφορμή την αναβάθμιση από την S&P, ο γαλλικός οίκος αξιολόγησης Societe Generale ανέδειξε την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας παρά τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, η SocGen εκτιμά πως η Ελλάδα θα κατακτήσει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα έως το α’ εξάμηνο του 2023. Συστατικά στοιχεία που θα οδηγήσουν σε νέα αναβάθμιση είναι η συνεχιζόμενη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης και οι μεταρρυθμίσεις, τονίζουν οι αναλυτές της SocGen. Εκτιμούν επίσης ότι ο αμερικανικός οίκος Fitch θα αναβαθμίσει τη χώρα μας στην αμέσως επόμενη αξιολόγηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου.

Οι προηγούμενες αξιολογήσεις

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία και από τις φετινές αξιολογήσεις άλλων οίκων, που προηγήθηκαν της S&P. Στις 14 Ιανουαρίου η Fitch διατήρησε σταθερή στο ΒΒ την αξιολόγησή της για το ελληνικό αξιόχρεο, ωστόσο αναβάθμισε το outlook της χώρας από σταθερό σε θετικό. Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου, η εν λόγω απόφαση άνοιξε το δρόμο για την αναβάθμιση σε ΒΒ+ μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Από την πλευρά του, ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒB (high) με σταθερό outlook, ένα «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα. H αναβάθμιση της αξιολόγησης αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της DBRS ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προχωρά σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση. Η αξιολόγηση της DBRS έγινε στις 18 Μαρτίου, ενώ αντίθετα η αξιολόγηση της Moody’s που ήταν προγραμματισμένη για την ίδια ημερομηνία, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Η κίνηση του αμερικανικού οίκου θεωρήθηκε εύλογη από τους αναλυτές, καθώς συνδέεται με τις αρνητικές εξελίξεις διεθνώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Ba3 με σταθερό outlook, δηλαδή τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική, κρατώντας πιο συντηρητική στάση σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης.

Αριστοτέλης Παππάς

επενδυτική βαθμίδαΟίκοι ΑξιολόγησηςΕΛΛΑΔΑΔΝΤFitchStandard &Poor'sDBRSMoody'sjunkSociete Generale
Keywords
Τυχαία Θέματα