Στο «ζύγι» η έξοδος στις αγορές

Η ενίσχυση της ρευστότητας του κρατικού κουμπαρά είναι βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου, καθώς η πανδημία φαίνεται και πάλι να επεκτείνεται κτυπώντας και την οικονομική δραστηριότητα.

Ερωτηθείς, μάλιστα χτες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, στην πρωινή ζώνη του Αντ1 για τα αποθεματικά της κυβέρνησης, είπε ότι «παραλάβαμε 37,5 δισ. και αυτή τη στιγμή έχουμε 33,7 παρά τα τεράστια ποσά που διαθέσαμε για την ενίσχυση όσων επλήγησαν από τον κορονοϊό». Αυτό σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οφείλεται

στο γεγονός ότι δανειστήκαμε από τις αγορές περίπου 8 δισ. με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Ο Υπουργός Οικονομικών έσπευσε όμως να παρατηρήσει ότι είναι πρακτικά αδύνατον να αναπληρωθούν στο ακέραιο τα εισοδήματα όσων επλήγησαν από την πανδημία, διαφορετικά δεν θα μιλούσαμε για ύφεση.

Παράλληλα, το κόστος από την ύφεση στα έσοδα του προϋπολογισμού έχει ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ οι προοπτικές για τις εισπράξεις του Ιουλίου λόγω πτώσης του τουρισμού δεν είναι ευοίωνες. Κι αυτό την ώρα που το έλλειμμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης φτάνει τα 6,8 δισ. ευρώ.

Πάντως ήδη το σχέδιο για νέα έξοδο στις αγορές έχει μπει μπρος για να κρατηθεί ψηλά στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων. Το θετικό, ως φαίνεται, είναι ότι τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου παραμένουν χαμηλά, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να κινείται οριακά πάνω από το 1%, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε φτάσει ακόμη και σε προ πανδημίας επίπεδα (κάτω από το 1%). Ειδικά το ελληνικό 5ετές, κινείται χαμηλά στην περιοχή του 0,242.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο για έκδοση μακροχρόνιου ομολόγου δεν είναι πιθανή μιας και ενδεχομένως να πιέσει την καμπύλη του ελληνικού χρέους λόγω υψηλού δείκτη αβεβαιότητας γι’ αυτό εξετάζουν είτε ένα 5ετές είτε ένα για re-opening κάποιας προηγούμενης έκδοσης, ώστε να κρατηθεί «ζεστή» και η σχέση με τις αγορές. Ανάλογα με τη συγκυρία, αναμένεται να γίνει πιθανόν στις αρχές Σεπτέμβρη και πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων στις 4 Σεπτεμβρίου για την πορεία της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, που θα δείχνουν διψήφια ύφεση.

Πέρα από τις εκδόσεις χρέους, το υπουργείο Οικονομικών ποντάρουν και στα 650 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και θα εκταμιευθούν τον Δεκέμβριο με την ολοκλήρωση της 8ης αξιολόγησης ώστε να ενισχύσουν ταμειακά την προσπάθεια για στήριξη της αγοράς και των νοικοκυριών, σε μια συγκυρία που η πανδημία και πάλι απειλεί.

Γιώργος Αλεξάκης

ρευστότηταοικονομικό επιτελείοΕΚΔΟΣΗ ΧΡΕΟΥΣελληνικά ομόλογαΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣεπιτόκια δανεισμού
Keywords
Τυχαία Θέματα