Συμβούλιο Ευρώπης: Σχέδιο δράσης (2020-2025) για τ'ανθρώπινα δικαιώματα στη βιοϊατρική

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υποστήριξε, την Τετάρτη, ένα νέο πενταετές στρατηγικό σχέδιο δράσης, το οποίο παρουσίασε η Επιτροπή Βιοηθικής σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις τεχνολογίες στη βιοϊατρική.

Σχεδιασμένο για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, όσον αφορά την εφαρμογή της βιολογίας και της ιατρικής, το σχέδιο δράσης επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων που τίθενται

από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις τάσεις στις βιοϊατρικές πρακτικές.

Είναι χωρισμένο σε τρεις κύριους άξονες:

• Διακυβέρνηση της τεχνολογίας: ο στόχος εδώ είναι να ενσωματωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ανάπτυξη τεχνολογιών, που έχουν εφαρμογή στην βιοϊατρική και να ενθαρρυνθεί ο δημόσιος διάλογος για τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας στον τομέα της βιοϊατρικής.

• Ικανοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης: θα εκπονηθεί σχέδιο σύστασης, για την προώθηση δίκαιης πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες και κατάλληλες τεχνολογίες, καθώς και οδηγός για την υγειονομική παιδεία για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Όσον αφορά τη σωματική και διανοητική ακεραιότητα, το σχέδιο δράσης προβλέπει:

. Οδηγό ορθών πρακτικών, σχετικά με τη συμμετοχή των παιδιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων

· Σεμινάριο σχετικά με τη νομοθεσία και τις ορθές πρακτικές όσον αφορά την έγκαιρη παρέμβαση στα παιδιά με διαφυλικές συνέπειες.

. Ενα νομικό μέσο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, όσον αφορά την ακούσια τοποθέτηση ή / και ακούσια θεραπεία και μια συλλογή ορθών πρακτικών για την προώθηση εθελοντικών μέτρων στον τομέα της ψυχικής υγείας. Το σχέδιο δράσης βασίζεται στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Βιοϊατρική (Σύμβαση του Οβιέδο) που εγκρίθηκε το 1997, η οποία είναι το μόνο νομικά δεσμευτικό μέσο που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τομέα της βιοϊατρικής.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Συμβούλιο ΕυρώπηςΑνθρώπινα δικαιώματαΒιοϊατρικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα