Συναγερμός για το φυσικό αέριο- Αναζητούνται «δικλείδες» επάρκειας και επιδοτήσεων

Σχέδιο επιδότησης των λογαριασμών φυσικού αερίου ετοιμάζει η κυβέρνηση στο φόντο των όσων συμβαίνουν στην αγορά με την εκτίναξη των τιμών. Το υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες αντίστοιχες με αυτές για το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η τιμή του αερίου έχει αυξηθεί κατά 100% σε σχέση με πέρυσι.

Στα τιμολόγια λιανικής κινείται πάνω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 20 ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι. Να σημειωθεί ότι το ράλι των τιμών οφείλεται

στην έλλειψη φυσικού αερίου, καθώς ο πιο ψυχρός και παρατεταμένος περσινός χειμώνας μείωσε τα αποθέματα, αλλά και στις γεωπολιτικές εξελίξεις λόγω του Nordstream.

Στο μεταξύ το θέμα της πορείας των τιμών στην ενεργειακή αγορά αναμένεται να τεθεί στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας (4 Οκτωβρίου) αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 του ίδιου μήνα. Βέβαια οι όλες εξελίξεις στις τιμές επηρεάζουν καταλυτικά τα δημοσιονομικά αλλά και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω πανδημίας θέτοντάς τα σε νέα βάση.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση και ειδικά το υπ. Ενέργειας με το Υπ. Οικονομικών εξετάζει μια οριζόντια επιδότηση για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στο μοντέλο του ρεύματος. Εκτιμάται, δε, ότι ένα ποσό γύρω στα100 εκατ. ευρώ για το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι αρκετό για να στηρίξει τους καταναλωτές. Πηγές χρηματοδότησης αναμένεται να είναι αφενός ο Προϋπολογισμός με 80 εκατ. κι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με 20 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που θα συσταθεί για την επιδότηση του ρεύματος, θα εισρεύσουν 200 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού κονδυλίου των 150 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 200 εκατ., τα 180 εκατ. προορίζονται για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

Στο μεταξύ, ανοικτό άφησε χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το ενδεχόμενο να χορηγηθεί επίδομα φυσικού αερίου λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος και ειδικά στο συγκεκριμένο καύσιμο.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει να προσθέσει κάτι επιπλέον σε σχέση με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όμως πρόσθεσε ότι «δεν το έκλεισα» και παρέπεμψε στη δυναμική της οικονομίας και τις πρόσθετες παρεμβάσεις εάν χρειαστεί.

Ωστόσο, απέκλεισε την πιθανότητα μείωσης των φόρων στα καύσιμα, λέγοντας ότι «στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή δεν υπάρχει παρέμβαση για μείωση του ΕΦΚ». Και επανέλαβε τις παρεμβάσεις που έγιναν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως π.χ. την αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης και την επιδότηση κατά 27% της κιλοβατώρας για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Επάρκεια ενέργειας

Στο μεταξύ το θέμα της επάρκειας ενέργειας εν όψει του χειμώνα είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος. Όπως τόνισε χτες σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθ. Δαγούμας μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα, ωστόσο, η όλη κατάσταση παρακολουθείται στενά από τις αρχές. «Δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού αλλά είμαστε σε εγρήγορση» ανέφερε.

Πάντως, στο φόντο των εξελίξεων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να συνέλθει η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων προκειμένου να εξετάσει συνολικά την κατάσταση στην αγορά ενέργειας.

Η κατανάλωση φυσικού αερίου το πρώτο εξάμηνο του έτους ως αναμένετο, λόγω του ανοίγματος της οικονομίας και καιρικών συνθηκών, με βάση το ΔΕΣΦΑ είναι αυξημένη κατά 14%. Εφόσον δε ο καιρός είναι «βαρύς» αναμένεται εκτίναξη της κτανάλωσης τόσο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και στην ηλεκτροπαραγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης έκανε μιλώντας σε αναλυτές ο διοικητικός ηγέτης του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Κληθείς να σχολιάσει την εκρηκτική αύξηση των τιμών φυσικού αερίου ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για την «τέλεια καταιγίδα».

Σημείωσε πως οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τη χρονική διάρκεια του προβλήματος.

Η μεγαβατώρα κυμαίνεται γύρω στα 72 ευρώ και η τιμή αυτή αναμένεται να διατηρηθεί ως τον Μάρτιο, για να υποχωρήσει τον Απρίλιο στα 38 ευρώ και τον Μάιο στα 32 ευρώ, τόνισε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι σημερινές τιμές του φυσικού αερίου ως μέτρο σύγκρισης είναι σαν η βενζίνη να είχε εκτοξευτεί στα επτά ευρώ.

«Είμαστε στο έλεος του χειμώνα και όπως έγραψαν και οι Financial Times, να προσευχόμαστε να έχουμε ήπιο χειμώνα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε επίσης «πρόωρη την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων», καθώς «οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης. Αυτό φάνηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν μόλις το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος», τόνισε. Εκτίμησε δε ότι οι φιλόδοξοι στόχοι για την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων καθιστούν ακόμη πιο σημαντικό τον ρόλο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, το ερώτημα είναι πού θα φτάσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και πώς θα κινηθούν ΡΑΕ και κυβέρνηση. Επεσήμανε δε ότι ο μεγάλος φόβος στη λιανική είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί.

Γιώργος Αλεξάκης

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟεπιδοτήσειςΤιμέςαυξήσειςΥπουργείο ΕνέργειαςΥΠΟΙΚ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα