Συνέδριο ΙΕΝΕ: Η ευκαιρία του EastMed και οι υδρογονάνθρακες

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά θα μπορούσαν να αποδειχθούν... ευνοϊκές για την Ελλάδα.

Σε αυτό συμφώνησαν ομιλητές του 27ου Εθνικού Συνεδρίου Ενέργειας «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), επισημαίνοντας ότι το μομέντουμ είναι θετικό ώστε να αναδειχθεί ο κομβικός ρόλος που θα μπορούσε να παίξει η Ελλάδα γεωπολιτικά

και ενεργειακά, «αν οι εξελίξεις δεν είναι ραγδαίες και πολύ καταστροφικές», όπως επεσήμανε ο Χρήστος Δήμας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ.

Φυσικό αέριο, υδρογονάνθρακες και αγωγοί μπορούν να βοηθήσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδας, η οποία με τον τρόπο αυτό μπορεί να στηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην υπουργός Ενέργειας, Δρ. Γιάννης Μανιάτης.

Η ευκαιρία του EastMed

Ο κ. Μανιάτης, μάλιστα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα δικά μας κοιτάσματα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στην προώθηση του αγωγού EastMed, καθώς είναι ένα πρότζεκτ, όπως είπε, «τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο», έχει το αέριο που χρειάζεται και το στηρίζουν τρεις κομβικής σημασίας χώρες, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, η Κομισιόν, καθώς και μεγάλες εταιρείες.

Άλλωστε, η ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή βάζει ουσιαστικά «ταφόπλακα» σε κάθε προοπτική διμερούς ενεργειακής συνεργασίας, δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα και την Κύπρο να δείξουν ότι αποτελούν εκείνες το πιο ασφαλές και σταθερό μονοπάτι που χρειάζεται το ισραηλινό αέριο για να εξαχθεί στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπενθύμισε ότι «πρόσφατα ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, ο κ. Στεφάτος, εκτίμησε ότι παρά το ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι εάν δεν γίνουν πρώτα γεωτρήσεις, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των σεισμικών ερευνών, υπάρχουν τέτοια αποθέματα φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια που υπερβαίνουν την εγχώρια ζήτηση!».

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στο θέμα των σπάνιων γαιών, επισημαίνοντας ότι λανθασμένα δεν έχουν προχωρήσει επαρκώς οι σχετικές έρευνες στον ελλαδικό χώρο.

Ο... θησαυρός των υδρογονανθράκων

Άπαντες συμφώνησαν ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτελεί μια σημαντική επίσης ευκαιρία ανάδειξης του κομβικού ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας.

Μάλιστα, ήδη η ΔΕΣΦΑ κατασκευάζει αγωγούς που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο, αλλά και μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου και θα μπορούν να «γυρίσουν» ακόμα και σε 100% υδρογόνο, αν όντως αυτό αποδειχθεί, όπως διαφαίνεται, η λύση του μέλλοντος, όπως εξήγησε ο Δρ. Μιχάλης Θωμαδάκης, διευθυντής στρατηγικής και ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ.

«Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις, οι έρευνες υδρογονανθράκων δεν είναι κομβικές μόνο για τη χώρα, αλλά αποκτούν περιφερειακή και ευρωπαϊκή διάσταση», τόνισε η κα. Σδούκου.

«Η Ελλάδα, χάρη στις υποδομές της, έχει καταφέρει να επανασχεδιάσει τον χάρτη της ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη», επεσήμανε ακόμα. Και η παρούσα συγκυρία θα μπορούσε να ενισχύει περαιτέρω τον ρόλο της και γι' αυτό το μομέντουμ δεν θα πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτο...

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

#ΕΛΛΑΔΑ #Ενέργεια #υδρογονάνθρακες #EastMed
Keywords
Τυχαία Θέματα